• 09-09-2024, 01:18:26
    #46
    O kadar saçma bir konu ki... Sesini çıkartsana vergiye bam diye zam yapana. Elektriğe, doğalgaza %30. %30 tıkıdık tıkıdık zam yapana. İnternet aboneliğin 180 liradan 500 lira oluyormuş. Pekala yumurta 20 lira zam yiyebilir. Bu zammı marketlerin yaptığını nereden bilip personele oynuyorsun? O yumurtayı çıkaran tavuklar toplu hastalıkla öldü, zarar var üretici belki zam yaptı. Belki döviz yüzünden yemlere zam geldi, belki yumurtayı koyduğun viyolün hammaddesi olan kağıda çılgın zam geldi. Tamam hepsini geç yumurta üreticisi ile marketin yıllık sözleşmesinin yenilenmesi bugüne geldi ve yeni fiyat listesine geçtiler. Yani o 20 liranın daha sayacağım o kadar çok sebebi var ki... Madem bu herifler keyfi zam yaptı, öbür esnaf niye ucuza satıp çevre tekelini toplamıyor? Manyak mı?
  • 09-09-2024, 01:22:21
    #47
    temedha adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    evet sende benim soruma cevap veremiyorsun dimi,adam ekecek bakacak suluyacak ilaçlayacak işci çalıştıracak sonra o ürünü toplatıp kasaya koyduracak ve onu 10 tlye kurtaracak,ama alıp getirip satan adamı 10 katı fiyat anca kurtaracak öylemi ?,sen bana bedava domates veriyorsan elbetteki nakliyeyi eklerim satarken, ancak o hiç bir zaman 10 katı fiyat yapmaz,eğer yapsaydı geçmişte 2 tl ye domatesi yediğimiz zamanlar 1 tl den satın almazlardı,ozaman enflasyon yoktu fiyat 2 tl idi ama 1 tl ye alıp 2 tl ye satıyorlardı şimdi neden10 katı na satıyorlar,öyle ya adam 10 tl ye satabiliyor üretici,ayrıca marketciler dayın mı nedir neden ısrarla 10 katı fiyata satanları koruma anlayışın,dünyanın hiç biryerinde 15 tl ye alınan kiraz 150 tlye satılmaz
    Hocam arkadaş çok doğru bir örnek vermiş.

    Malın fiyatını alış fiyatının X katı diye hesaplayamayız. 10 TL ye alınan mal 100 TL ye satıldığında doğru karı bırakıyorsa aynı malı 20 TL ye aldığınızda satış fiyatınız 110 TL olur, aynı malı 1000 TL ye alıyorsanız 1090 TL olur. Buradaki 10X örneği çok doğru bir örnek değil. Demekki tarlada o malı yetiştiren kişi için doğru kar oranı 10 TL ile sağlanıyor. Demekki 10 TL ye satan kişi hem maliyetini hem çalıştırdığı işçinin parasını çıkartıyor üstüne birde bu işe devam edebileceği kar kalıyor. (aracılar ve toptancıların kendi aralarında anlaşıp rekabet etmeden ağız birliği yaptığı durumları yok sayıyorum öyle bir durum varsa ve üretici mağdur ediliyorsa bunun araştırılması ve sorumlu tarafların cezalandırılması gerekiyor)

    Bir malın satış fiyatını hiçbir zaman (sadece) alış fiyatı belirlemez, özellikle meyve/sebze gibi ürünlerde nakliye, depolama ve fire gibi ciddi sorunlar vardır. Uzun süre bekletemediğiniz hızlı transfer edilmesi gereken ürünler bunlar. Bekledikçe, satılmadıkça fire sayısı artan ürünler. 10 ton aldıysanız belki 5-6 ton anca satabileceğiniz ürünler. Kaldıki tezgahta bekledikçe indirim gelir bu ürün grubunda yani satış fiyatı hiçbir zaman sabit değildir.

    Hesaba katılacak mazot, personel gideri, vergiler, sigortalar, araç masrafları, dükkan kiraları v.s v.s birçok kalem var. 3 harfli marketler dahil birçok ticari kurum en yüksek karı hedefler hiçbirimiz (ticaretle uğraşanlarımız) hayır kurumu değiliz, 3 harfli marketlerde değil. Ama rekabet etmek için rakamı mecburen en alt seviyede tutmaya çalışıyorlar.

    Rekabeti bozdukları bir durum varsa tespit edilebiliyorsa hep beraber boykot edelim. Bir marketin yönetimi dükkana gelip bağıran tepki gösteren varmı diye bakmaz (o kamera kayıtları hırsızlık yoksa hiçbir zaman izlenmez), yöneticiler rakamlara bakar. İnsanlar o fiyat zammına rağmen o ürünü halen alıyorsa sorun yoktur, isterse küfür etsin. Zerre umurlarında olmaz, tepki gösterilecekse boykot yaparak gösterilir. Bireysel boykotunda kişinin kendini komik duruma düşürmesinden başka bi işe yaradığını görmedim. Boykot kitlesel yapılırsa anlamı vardır.
  • 09-09-2024, 01:32:08
    #48
    DoraOtomotiv adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    O kadar saçma bir konu ki... Sesini çıkartsana vergiye bam diye zam yapana. Elektriğe, doğalgaza %30. %30 tıkıdık tıkıdık zam yapana. İnternet aboneliğin 180 liradan 500 lira oluyormuş. Pekala yumurta 20 lira zam yiyebilir. Bu zammı marketlerin yaptığını nereden bilip personele oynuyorsun? O yumurtayı çıkaran tavuklar toplu hastalıkla öldü, zarar var üretici belki zam yaptı. Belki döviz yüzünden yemlere zam geldi, belki yumurtayı koyduğun viyolün hammaddesi olan kağıda çılgın zam geldi. Tamam hepsini geç yumurta üreticisi ile marketin yıllık sözleşmesinin yenilenmesi bugüne geldi ve yeni fiyat listesine geçtiler. Yani o 20 liranın daha sayacağım o kadar çok sebebi var ki... Madem bu herifler keyfi zam yaptı, öbür esnaf niye ucuza satıp çevre tekelini toplamıyor? Manyak mı?
    Niye boş konuştun şimdi sen ? kim diyor sana faturaya ona buna gelen zamma ses çıkarmadığımı,saçmalık ne biliyormsun,49 tl ye satılan 15 adet yumurtayı 69 tl ye çıkaranlara değilde kendi çapında tepki gösterene vır vır etmeniz,ne çok araştırdın öyle internetimin 500 ze çıktığını falan işin yokmu senin,konudaki konuya odaklansana,
    49 tl lik ürünü 20 tl fiyat artırmışlar, bu soyguna bir lafın varsa konuş. 500 tl olan interneti konuştum o konu zaten başka konu.
    Bana, ona sesini çıkarsana, buna sesini çıkarsana diyerek sorunu çözmüş mü oldun, ne biliyorsun sesimi çıkarmadığımı
    o saydığın hiç birşey 10 tl ye alınan limonu 100 tl ye satmalarını izah edemez
  • 09-09-2024, 02:30:53
    #49
    Yine cahilce bir tepki, Yav çalışanın ne suçu var
  • 09-09-2024, 02:38:32
    #50
    Market müdürünün tam olarak ne yapmasını bekliyorsunuz ?
  • 09-09-2024, 05:19:17
    #51
    temedha adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Yazdığımdan gariban market çalışanına hesap sorduğumu mu anladın ?
    Tartıştım diyorum ,kimse sorumlu iletin kardeşim diye müdüre söyledim diyorum
    ne yapacağız ya ? 10 tl ye aldıkları ürünü bize 100 tl ye satmalarına izinmi vereceğiz,sadece devlete sallamak için soygunculara laf etmeyen kendinizi sorgulayın bence
    Dostum mağaza müdürü ne yapsın fiyatları onlar mı belirliyor. Ufkunuzu genişletin tepki vermeniz gereken kişiler 3 kuruşa maaşla çalışan insanlar değil.
    Senin sanırım ülkedeki ekonomik durumdan haberin yok bu saydığın firmaların kar marjları bile şuan yerlerde. Onbinlerce insan çalıştırıyorlar.
    Bu saydığın üç marketin fiyatları bakkalardan yerel marketlerden kat be kat daha ucuz emin olabilirsin.
  • 09-09-2024, 07:15:05
    #52
    dev
    Kurumsal Üye
    KYK ucretlerine 50% zam geldi. Bu soyguna da sesinizi cikarttiniz mi?
    Mesala hukumeti protesto ettiniz mi?
  • 09-09-2024, 09:50:27
    #53
    Son seçimde kime oy verdiğine yemin edebilirim ama kanıtlayamam.
  • 09-09-2024, 10:17:01
    #54
    Bir köylü düşünün ekimi,dikimi, sökümü,emeği kendi başına yetişmesi zor olur işçide çalıştırır aynı zamanda elektriği suyu ilacı gübresi vs.vs. ektiği patatesi tarladan 2.25-2.60a satıyor kilosunu şuan. Birde bunu alan tüccarın işini düşünelim cebinde milyonları var geliyor 5-6 ay sonrasına çek veriyor köylüye aldım patatesi diyor peşin veren çok nadirdir. İşçiler toplamasını ve yüklemesini yapar 8-12-14 kişilik bir grubun yarım günlük yevmiyesi genelde sabah 5de başlarlar 10-11 gibi bir kamyon malı toplayıp yüklerler ikinci kamyona geçerler yani günde 2 kamyon mal yaparlar bu işçilerin yevmiyesi tüccara yemesi ise tarla sahibi köylüye aittir ayrıca nakliyat ücreti tüccara aittir.

    Tüccar dediğimiz meyve sebze halinde ki direk esnafta olabiliyor aracı da olabiliyor. Migrosda şuan sezonunda 10₺ olan patatesi 2.50 e alıyorlar. Arada ki 7.5₺ büyük rakam ortalama 25 ton alsa bir kamyon köylüye 60 bin tüccar ve haldeki toptancıya 180-200 kalıyor. Yada bir ailenin 200kg patates tükettiğini düşünürsek köylüden 500 liraya çıkan patatesi 2000₺ liraya soframıza koyuyoruz. Ki sezonunda fiyatlama böyleyse 1-2 ay sonrası bu fiyatlar kalmayacaktır ama algı medya herşeyde günah keçisi çıkaracak ya hep mazlumu seçiyor yıllardan beridir köylüyü suçlarlar.. köylü 7-8 ay emek verir tüccarı 1 ay emek verir tüccarın verdiği emekde pazarlamadır dildir köylü gibi gece gündüz sulamanın sorunlarıyla uğraşmaz bilmez bile yada boru fıskiye aletlerin arızası onarımı makina teçhizatların kırılması yapılması ilaçların pahalılığını bilmez. Mantar hastalığı patates böceği ilacı ot ilacı çok sulamadan yanması sıcaklardan yanması gibi gibi birçok sorunlarla mücadele verir günün sonundaki 50 köylüye 150 takım elbiseliye hâl böyle olunca çiftçi sayısı da düştü günümüzde kimse enayi değildir çünkü..

    Arada ki adalet gelir dağılımı vicdanınıza kalsın. Bu örneği bildiğim için yorumladım hemen hemen herşey de senaryo bu şekilde olduğunu düşünebilirsiniz rahatlıkla..