evet sende benim soruma cevap veremiyorsun dimi,adam ekecek bakacak suluyacak ilaçlayacak işci çalıştıracak sonra o ürünü toplatıp kasaya koyduracak ve onu 10 tlye kurtaracak,ama alıp getirip satan adamı 10 katı fiyat anca kurtaracak öylemi ?,sen bana bedava domates veriyorsan elbetteki nakliyeyi eklerim satarken, ancak o hiç bir zaman 10 katı fiyat yapmaz,eğer yapsaydı geçmişte 2 tl ye domatesi yediğimiz zamanlar 1 tl den satın almazlardı,ozaman enflasyon yoktu fiyat 2 tl idi ama 1 tl ye alıp 2 tl ye satıyorlardı şimdi neden10 katı na satıyorlar,öyle ya adam 10 tl ye satabiliyor üretici,ayrıca marketciler dayın mı nedir

neden ısrarla 10 katı fiyata satanları koruma anlayışın,dünyanın hiç biryerinde 15 tl ye alınan kiraz 150 tlye satılmaz
Hocam arkadaş çok doğru bir örnek vermiş.
Malın fiyatını alış fiyatının X katı diye hesaplayamayız. 10 TL ye alınan mal 100 TL ye satıldığında doğru karı bırakıyorsa aynı malı 20 TL ye aldığınızda satış fiyatınız 110 TL olur, aynı malı 1000 TL ye alıyorsanız 1090 TL olur. Buradaki 10X örneği çok doğru bir örnek değil. Demekki tarlada o malı yetiştiren kişi için doğru kar oranı 10 TL ile sağlanıyor. Demekki 10 TL ye satan kişi hem maliyetini hem çalıştırdığı işçinin parasını çıkartıyor üstüne birde bu işe devam edebileceği kar kalıyor. (aracılar ve toptancıların kendi aralarında anlaşıp rekabet etmeden ağız birliği yaptığı durumları yok sayıyorum öyle bir durum varsa ve üretici mağdur ediliyorsa bunun araştırılması ve sorumlu tarafların cezalandırılması gerekiyor)
Bir malın satış fiyatını hiçbir zaman (sadece) alış fiyatı belirlemez, özellikle meyve/sebze gibi ürünlerde nakliye, depolama ve fire gibi ciddi sorunlar vardır. Uzun süre bekletemediğiniz hızlı transfer edilmesi gereken ürünler bunlar. Bekledikçe, satılmadıkça fire sayısı artan ürünler. 10 ton aldıysanız belki 5-6 ton anca satabileceğiniz ürünler. Kaldıki tezgahta bekledikçe indirim gelir bu ürün grubunda yani satış fiyatı hiçbir zaman sabit değildir.
Hesaba katılacak mazot, personel gideri, vergiler, sigortalar, araç masrafları, dükkan kiraları v.s v.s birçok kalem var. 3 harfli marketler dahil birçok ticari kurum en yüksek karı hedefler hiçbirimiz (ticaretle uğraşanlarımız) hayır kurumu değiliz, 3 harfli marketlerde değil. Ama rekabet etmek için rakamı mecburen en alt seviyede tutmaya çalışıyorlar.
Rekabeti bozdukları bir durum varsa tespit edilebiliyorsa hep beraber boykot edelim. Bir marketin yönetimi dükkana gelip bağıran tepki gösteren varmı diye bakmaz (o kamera kayıtları hırsızlık yoksa hiçbir zaman izlenmez), yöneticiler rakamlara bakar. İnsanlar o fiyat zammına rağmen o ürünü halen alıyorsa sorun yoktur, isterse küfür etsin. Zerre umurlarında olmaz, tepki gösterilecekse boykot yaparak gösterilir. Bireysel boykotunda kişinin kendini komik duruma düşürmesinden başka bi işe yaradığını görmedim. Boykot kitlesel yapılırsa anlamı vardır.