Bugünle birlikte İstanbul başkent iletişimin diksiyon - seslendirme ve dublaj eğitiminde 2. ayımı doldurdum. Bu 2 ayda şunu gördüm kendim de. Konuşurken kelimeleri yutuyorum. Haliyle bu da yanlış telaffuza neden oluyor.
Buna çözüm olarak mantar ve kalem yöntemini duydum ve uygulamaya başladım ama sanki bunlarla bu sorunu aşamayacak gibiyim. Konuşurken R ve L harflerinde sorun yaşıyorum.
2 yıl önce yine İstanbul'da 3 saatlik kısa bir seslendirme eğitimi görmüştüm. Oradaki hocamız da, "Serhat, dilinde mi yoksa çene bölgesinde mi sorun var bilmiyorum" demişti.
Bu konuyla ilgili tecrübesi olan kişilerin bilgilerini okumak isterim. Çok temiz bir telaffuz için ne yapmak gerekir. Dil terapistine gitmemin faydası olur mu. Ne dersiniz?
Kelimeleri doğru telaffuz edememe, yutma sorunu
6
●182
- 21-01-2023, 15:18:56serhat67 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 21-01-2023, 15:21:35Hocam size tavsiyem bol bol kitap okuyun lakin sesli olarak okuyun ciddi anlamda faydasını göreceksiniz. İçinizden okumayın.
- 21-01-2023, 15:28:35ComNetSoft adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
çıkaramıyor. Demek istediğimi anlattığımı düşünüyorum 😅
Ama tekerleme üstüne düşüyorum aynı zamanda. Kitap okuyorum sesli şekilde. Dublaj sanatçısı olamam belki ama günlük yaşam için bundan kurtulmak istiyorum işin aslı. Dilimin zorlandığını hissediyorum. Bu zorluk nedeniyle aslında bu çözüm yolları işe yaramayacakmış gibi geliyor. Bilmiyorum bakalım, 1 ay sıkı bir şekilde bu çalışmalara devam edeceğim. - 21-01-2023, 16:01:31agg1401 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yukarıdaki yorum da hocamızın dediği gibi sesli kitap okumak. Ama bunu yaparken dudağımızı ve dilimizi kasmamız gerekiyor. Bunun içinde mantar yöntemini kullan. Şişe mantarları ya da şarap mantarları vardır. Sadece mantar olarak da bulabilirsin. Bunu alıp sesli şekilde ağzında mantar varken oku.
Yine aynı şekilde ağzında mantar varken tekerleme oku.
Hangi harfe karşı eksiğin varsa o harf üzerine tekerlemelere yüklen. Ben "R" harfi konusunda işe yarar bir adım attım ama işte bu çalışmaların meyvesini vermesi zaman alabiliyor. Biraz da tez canlı insanlarız ama maalesef kısa bir zaman diliminde başarıya ulaşmak zor.
Şöyle düşün. Yaşınızı bilmiyorum. Kendimden örnek vereyim. Ben 32 yaşındayım ve bu yaşıma kadar hiç bir çalışma yapmamışım ve hep hatalı söylemişim. Haliyle bunu düzeltmek de o kadar kolay olmuyor.
Yukarıda dediğim çalışmaları yaparken etraf biraz salya tükürük olacaktır 😅 yapacak bir şey yok. Çene ve dilin ağrıyacaktır. Bu da normal bir şey. Zaten zorlanmalı ki gelişsin. Kendine 1 ay süre ver. Her gün boşta kaldıkça uygula.
Kendini geliştirdiğini düşünürsen yaparken keyif alacaksındır.
Kolay gelsin - 22-01-2023, 01:08:59Faydası olur hocam.
- 22-01-2023, 05:08:04Hocam düzgün telaffuz için konuşurken abartılı ağız hareketleri de işe yarıyor. Misal 'a' harfi çıkaracaksanız ağzınızı normalden daha fazla açarak deneyin. Harf yutmayı engelliyor.