• 18-07-2022, 16:27:56
    #1
    khA
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    Selamlar

    İstanbul'da bir kaç aydır ev fiyatlarını inceliyorum fakat fahiş bir fiyat politikası uygulandığını ve ev almanın artık imkansızlaştığı & mantıksızlaştığını düşünüyorum.

    Diyecekseniz 20 yıldır emlak balonu patlamadı. Şimdi mi patlayacak?

    ama 20 yıl önce olmayan şartlar şuan var.

    1- Bankalar artık ev kredisi vermiyor. Bahsedilen düşük faizli krediler İstanbul için max 1 milyon TL diğer iller için 500 bin TL

    Örneğin İstanbul'da 4 milyon'a ev alacaksınız banka bunun %25'ni veriyor. 3 milyon TL nakit koymalısınız.

    Özel bankalar da ise durum daha zor. 4 milyon TL kredi için aylık yüksek ödeme ve toplam 7 - 8 Milyon TL maliyet çıkıyor (min)

    2- Kira - ev fiyatı oranının uçması

    Eskiden kira fiyatını 200- 250'le çarparken şuan güncel ilanlara bakıyorum 400-450 aya çıkmış.

    7 milyon'a satılan evin benzer kira fiyatlarına bakıyorum 15-18 bin TL civarında...

    Pek çoğunda da eski kiracılar var 7-8 bin TL bandında ödeme yapıyorlar.

    3- Göçmen politikası

    Şuan pek çok ev fiyatını özellikle lüks ev fiyatlarını vatandaşlık taban fiyatı belirliyor. Bu uygulama kalktığında ciddi bir talebin de azalacağını düşünüyorum.

    4- Dolar kuru örneğin 17den 24'e çıktığında aynı oranda ev fiyatları artırsanız dahi insanların gelirleri aynı oranda artmayacağı için dar boğaz başlayacak olması.

    5- Pek çok mülk kredi sayesinde ve sürekli fiyatları arttığı için yatırımlık alındığı için herhangi bir ekonomik krizde ilk elden çıkarılacak ürünler olması

    6- Ekonomi politikası değişirse diğer ülkelerdeki gibi ciddi faiz artışları beklenmesi


    Özetle ev fiyatlarında dolar bazında %30 civarında bir gevşeme bekliyorum.

    Sizlerin düşüncesi nedir?
  • 18-07-2022, 16:31:46
    #2
    Ev fiyatlarının düşeceğini zannetmiyorum. Son 1 yılda ev satışları öyle bir arttı ki. Ama yarısından fazlası yabancıların satın aldığı evler.
    Devlet bunun farkında mı? Evet farkında.

    Bana sorarsanız ev fiyatları yabancılara yüksek gelmeye başladığı an devlet onun için bir adım atar, indirim vs. yardım eder ama muhakkak yabancılara ev satışına devam eder düşüncesindeyim.
  • 18-07-2022, 16:32:01
    #3
    TL'nin ucuzluğundan dolayı Türkiye'de yaşamaya gelen mülteci dışındaki yabancı sayısı artmaya devam ettiği için de kiralar artmaya devam ediyor. Ev fiyatlarının bu yüzden düşeceğini sanmıyorum çünkü kiralık eve talep var.
  • 18-07-2022, 16:32:11
    #4
    Üyeliği durduruldu
    Şöyle de bir gerçek var: şuan kimse malını satmak istemiyor daha çok değerlenecek diye. Yani satış durdu diyecekler ama satışlar satmak istemedikleri için zayıflayacak. Fiyatlar arttıkça insanlar daha hızlı alayım da ilerde daha pahalı olursa hiç alamam diye yüklendi. Bu piyasaya güvensizlikle ilgili. Bunu zenginlik olarak yorumlayan bir zümre var.

    Ev fiyatları avrupadaki gibi bir yerden sonra sabitleşmeye başlar diye düşünüyorum. Uzun vadede herkesin al sat yapıp kazanç elde edemeyeceği bir düzen gelir. Araba da buna döner. Umarım böyle olur da yatırım aracı olmaktan çıkıp ihtiyaç olarak kabul edilebilir. Bugün birileri zengin olacak diye ne insanlar evsiz kalıyor. Kiralarda sürünüyor.
  • 18-07-2022, 16:35:05
    #5
    Uzun uzadıya yazıp memleket meselelerine girmek istemiyorum fakat öyle bir gerçek yok. O fiyatlar artar, düşmez.
  • 18-07-2022, 16:35:55
    #6
    Bence düşmez hocam
  • 18-07-2022, 16:39:11
    #7
    dışardaki ev talebini getirdiler türkiyeye enflasyon oluştu (100 adet ev lazım evin fiyatı 2 bin tl diyelim ve 100 kişi var )

    bunu gittiler 100 ev var 500 tane kişi getirdiler ne olacak sonra 2k değil adamın biri diyorki 10k veriyorum ben alıp gidiyor

    arz talep dengesini bozdular kurda geldi üreticiyi bozdu böyle sıkıştık işte


    yönetim sorunu tüm herşeyi etkiliyor
  • 18-07-2022, 16:46:03
    #8
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    Ev fiyatlarının düşebilmesi için önce ev arzının artması lazım. Arz artmadığı sürece hiçbir şekilde düşmez. Aynı şey kiralarda da geçerli. Temel kural arz - talep. Arz talepten çok olursa fiyatlar düşer.
  • 18-07-2022, 16:48:26
    #9
    Bu hükümet ne yapar eder ev aldırır sattırır. Ha sen ben alamayız o ayrı. Alan insanlar nasıl oluyor anlamış değilim. İlginç bi kesim var adamlara ekonomi işlemiyor .