Selamlar

İstanbul'da bir kaç aydır ev fiyatlarını inceliyorum fakat fahiş bir fiyat politikası uygulandığını ve ev almanın artık imkansızlaştığı & mantıksızlaştığını düşünüyorum.

Diyecekseniz 20 yıldır emlak balonu patlamadı. Şimdi mi patlayacak?

ama 20 yıl önce olmayan şartlar şuan var.

1- Bankalar artık ev kredisi vermiyor. Bahsedilen düşük faizli krediler İstanbul için max 1 milyon TL diğer iller için 500 bin TL

Örneğin İstanbul'da 4 milyon'a ev alacaksınız banka bunun %25'ni veriyor. 3 milyon TL nakit koymalısınız.

Özel bankalar da ise durum daha zor. 4 milyon TL kredi için aylık yüksek ödeme ve toplam 7 - 8 Milyon TL maliyet çıkıyor (min)

2- Kira - ev fiyatı oranının uçması

Eskiden kira fiyatını 200- 250'le çarparken şuan güncel ilanlara bakıyorum 400-450 aya çıkmış.

7 milyon'a satılan evin benzer kira fiyatlarına bakıyorum 15-18 bin TL civarında...

Pek çoğunda da eski kiracılar var 7-8 bin TL bandında ödeme yapıyorlar.

3- Göçmen politikası

Şuan pek çok ev fiyatını özellikle lüks ev fiyatlarını vatandaşlık taban fiyatı belirliyor. Bu uygulama kalktığında ciddi bir talebin de azalacağını düşünüyorum.

4- Dolar kuru örneğin 17den 24'e çıktığında aynı oranda ev fiyatları artırsanız dahi insanların gelirleri aynı oranda artmayacağı için dar boğaz başlayacak olması.

5- Pek çok mülk kredi sayesinde ve sürekli fiyatları arttığı için yatırımlık alındığı için herhangi bir ekonomik krizde ilk elden çıkarılacak ürünler olması

6- Ekonomi politikası değişirse diğer ülkelerdeki gibi ciddi faiz artışları beklenmesi

Özetle ev fiyatlarında dolar bazında %30 civarında bir gevşeme bekliyorum.

Sizlerin düşüncesi nedir?