karamazov adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
fiyatlar nasıl düşer?
17
●764
- 11-07-2022, 12:42:55insanlar enflasyonun düşmesinin fiyatların düşmesi olarak algılıyor.karamazov adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi değil fiyatların artış hızının düşmesidir.
ancak yüksek negatif enflasyonda fiyatlarda düşüş olabilir ama negatif enflasyon ülke ekonomisinin küçülmesi ile sonuçlanır o da felakettir.
önemli olan enflasyon düştüğünde gelir ve alım gücünü görece yükseltebilmektir.
yani fiyatlar düşmeyecek.
ama enflasyon %5 e düşetse ve sen yıllık %10 zam ya da gelir artışı yaşarsan 4-5 sene içinde fiyatlar seni rahatsız etmemeye başlar.
bugün asgari ücret 20 bin lira olsaydı kimse 5bin kira kiradan şikayet etmezdi.
yani meselr gelirin enflasyondan az artması.
yani enflasyon düşerse fiyatlar düşmeyecek Senin alım gücün artmaya başlayacak.
elimdeki kullanmadığım elektronikleti satıyorum.
osmo pocket koydum satışa.
sarı sitede en ucuz fşyat 2500 liraydı ben hızlı satılsın diye 2300 yazdım.
ertesi gün biri 2250 yazmış ben 2200 yazdım, 2100 e de düşerim.
şimdi yeni ilan açacaklar için piyasayı düşürdüm.
konut ve kira artışındaki balın da böyle patlayacak.
şu anda düşük faiz nedeniyle lira enflasyon karşısında eriyor.
bu yüzden insanlar lirada kalmak yerine ev araba ve emtia alıyor.
üzerine yabancıya pasaport sarışı için konut alma meselesi eklenince ev fiyatları uçtu.
yarın seçimde iktidar değişip faizler artınca ve yabancıya konut satışı durunca talep durur.
Talep durunca evini satmak isteyenleri kimse aramaz.
hızlı satmak isteyenler talep yaratmak için fiyat kırmaya başlarlar.
ve fiyatlar düşerken bu evler birilerinin elinde patlar.
yani enflasyon ile konu fiyatlarındaki artış farklı meseleler.
bugün iktidar değişse konut balonu birilerinin elinde patlar.
kira balonu da sığınmacılar gönderilirse patlar. - 11-07-2022, 12:45:04Kimse 100 liraya aldığı malı 50 liraya satmayacağı için fiyatlar asla düşmez kendimizi kandırmayalım.
- 11-07-2022, 15:52:54Olayın odak noktasında TL nin değeri var. Fiyatların düşmesine imkan yok. Çünkü hükümet hala genişleyici para politikasına devam ediyor. Her hafta tarihte görülmemiş oranlarda TL veriyor piyasaya buda TL nin değerini yerin dibine sokuyor. Bu gidişat net bir şekilde her bir şeyin fiyatının daha da yukarı çıkacığını gösteriyor. Çünkü para değer kaybettikçe her şey değerleniyor. Hükümet sadece seçime kadar götürsün yeter, sonrasını yeniden düşünürüz modunda gittiği için dünyada her kesin uyguladığı "tek çözüm yolu" olan sıkı para politikasını uygulamıyor ve uygulamayacakta. Sıkı para politikasında piyasaya tek kuruş TL vermiyorsun bu kredi musluklarının tamamen kapanması anlamına geliyor. Eğer sıkı para politikası uygularsa ancak TL değer kazanır ama büyüme eksiye düşer, aynı zamanda borcu borçla döndüren zombi şirketlerin batması anlamına gelir. Hükümet sonu felaketle sonlanacak olan "büyüyelimde nasıl büyürsek büyüyelim" modunda ilerliyor. Önümüzdeki seçim hükümet değişirse ekonomi normale döner diğer türlü bunları güzel günlerimiz olarak anacağız gelecekte.
