Arkadaşlar bir şeyleri genele vurmayı sevmem ama bu olayda yaşananları gönül rahatlığıyla genele vurabilirim.
Bizim cahil kalmış bir yaşlı bir kesimimiz var. Kesinlikle empatiden uzak bu kesim. Tek düşündüğü kendi çıkarları ve kendinden küçükleri azarlamak. Onlarda öyle görmüş ne yaparsınız diyip bazen hak veriyorum ama az evvel markette bir kasiyer bir hata yaptı o kadar doğal bir hataydı kasanın önüne bir kişi bir ürün koymuş o da kasadan geçirmiş. İadesini de yaptı ama vay sen nasıl hatalı ürün geçirirsin 50 yaş üstü anlayışı tamamen kıt amca verdi veriştirdi.Olaylar öyle hararetli saçma kavgaya dönüşürken, hemen arkasında duran farklı 50 yaş üstü amca durur mu çocuk eli kolu titrer gözleri dolarken sen öyle yavaş çalışırsan çok aç kalırsın gibi laflar sıralamaya başladı. Sonra mağaza müdürü geldi bu adamları böyle görünce azarı bastı çocuğa. İçim titredi başladım sesimi yükseltmeye "insan mısınız siz hiç mi düşünmezsiniz karşı tarafı niye yükleniyorsunuz insanlık halidir hata yapabilir" şeklinde sonra mağaza müdürü bir anda çocuğu tutmaya başladı. Abi çocuk böyle haklı diye. Az evvel bir insanlık dramıyla karşılaştım elimden de bu kadar geldi. Ama içime dert oldu. Çok orada eli titrerken bu adam ellerini havaya kaldırıp önünde nasıl iş yapıyorsun tarzı hareketler yaparken insanlıktan emare yoktu o alanda.
Niye Bu Kadar Empati Kurmayan İnsanlarız
6
●248
- 24-03-2022, 16:20:24Sırf insana yaşından dolayı saygı gösterilmez. Saygı kazanılması, hak edilmesi gereken bir şey. Bana orada müdürüm, o yaşlı müşteri öyle yapacak ikisini de yerin dibine sokar rezil eder çıkar giderdim. Yaşlı amcaya bak sen neymiş yavaşmış. Yollarda, otobüslerde yavaş yavaş hareket ettiklerinde biz de azarlayalım bağıralım o zaman. Allah akıl fikir versin. Bazı yaşlılarımız da çok tatlı, çok kibar onların yeri ayrı
- 24-03-2022, 16:27:52Nasıl düşünceye sahip olduklarını anlamıyorum. Yaşlanınca böyle mi oluyoruz yoksa onlar mı yanlış şeyler yaşadılar? Geçen gördüm yaşlı amca markete girip kasada sıra varken kasiyere bağırıyor ben muzlu gofret alıcam bana göster çabuk falan diye. Allah korusun böyle olmayalım
- 24-03-2022, 16:47:02Şahsımdan örnek vermek isterim, konu içeriği ile biraz alakasız ama konu başlığına yakın, yine de anlatmak isterim: Şahsen kendimi bildim bileli aşşırı derecede empati kuran birisiy(dim) ve bu olay beni çok zararlara uğrattı, örnek veriyorum bi arkadaşım var ve karşımdaki benden birşey rica ediyor, müsait dahi olmasam karşımdaki üzülmesin diye o istediğini herzaman yapardım ve bu empati'nin yüzünden 3000 üstü Lira zarara uğradım, artık şükürler olsun herzaman gerektiğinde empati kurarım, siz siz olun hiçbirşeyi büyütmeyin ve duygularınızın dozunu KAÇIRMAYIN, konu yazarı empati demişken anlatmak istedim. İyi forumlar.
- 24-03-2022, 17:30:44Genç arkadaşlar hatalarının tölere edilmesi gerektiği gibi saçma bir fikre sahipler.
Müşteri o insani hata yüzünden para ya da zaman kaybedebilirdi, ve kayıp yüzünden oradan alışverişi keserdi ve satıcı firma da müşteri kaybedebilirdi.
Yani bir çalışanın hata yapıp ortada bir zarar yaratma hakkı yoktur.
Neden hatayı yapanla empati yapıyorsunuz da hatadan zarar görenle empati yapmıyorsunuz?
Çünkü kendiniz de gençliğiln getirdiği rahatlıkla sık sık hata yapıyorsunuz muhtemelen.
Muhtemelen profesyonel çalışma hayatı sizin için hala bir oyun, yandığınızda yeni can alıp devam etmek istiyorsunuz.
Olgunluğa eriştiğinizde anlarsınız ki Y hayat bir oyun değildir.
Profesyonel çalışma hayatında hata yapmak demek bu hatadan birilerinin zarar görmesi demektir.
Yaptığınz hata yüzünden çalıştığınız firma ya da müşteri zarara uğrar.
Kimse sizin yüzünüzden zarara uğramak zorunda değil ve sizin hatanızı tölere etmek zorunda değil.
Ayrıca ortada bir insanlık dramı falan yok.
Bir hata yaptığında azar işittiğinde ağlamaklı hale gelecek adam çalışma hayatına hazır değil demektir.
Bir hata karşısında hakaret etmeden azarlamak tepki göstermek herkesin hakkıdır.
Bir hata yaptığınızda bunun tölere edilmesi gerekltiğine, insanların hata yapma hakkı olduğuna dair inancınızdan vazgeçtiğinizde olgunlaşmaya başlarsınız.
Anladığım kadar ile bu insanlar çalışana hakaret etmemiş, sadece hatasının karşılığında azarlamışlar.
Bu azarın getirdiği stres yüzünden çalışan kendini kötü hissetmiş.
Bu ne demek? Bir daha aynı stresi yaşamamak aynı azarı işitmemek için daha dikkatli çalışacaktır.
Hatta belki de bu azar yüzünden çalışan ileride işini kaybedebileceği kadar büyük bir hata yapmaktan korunacaktır.
Eğer hata yapan bir adama, olur böyle insanlık hali derseniz madalya takmış olursunuz sürekli aynı hatayı yapmaya devam eder.
Yapılan bir hatayı azarlayan insanlara cahil demeniz, eli ayağı titredi diye bir çocuğun insanlık dramı yaşadığını düşünmeniz ayrı komik.
Ortada bir hakaret yoksa yaşanılanlar gayet normaldir.
Eğer insanların hata yapma hakkı olduğuna inanıyorsanız sizinle çalışanlara Allahtan sabır diliyorum.
Çünkü kimsenin bedelini ödemeyeceği bir hata yapma hakkı yoktur ve hata yapılırsa bu hatanın karşılığında bir bedel ödenir. - 28-03-2022, 19:01:19Yanlış anlamızı istemem ama aynı şekilde sizinle yaşayanlara sabır diliyorum. Hayatı bedeller üzerine kurulmuş olduğunuz anlaşılıyor ki gelecekte o azarlayan ve insanlığın o an için yok olmasına sebebiyet veren ile kaderinizin aynı olmasından korkarım. Sağlıkla kalın
digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle