• 18-08-2021, 04:32:32
    #1
    Amerikan ordusu Afganistan’dan ayrıldıktan sonra medyada ki genel kanı; ABD kaybetti, Taliban kazandı şeklinde oldu. Saddam’ın ordusunu ve kaynaklarını bastırabilen ABD, Taliban’a karşı kaybetti?


    Öncelikle Talibanı biraz araştırdım. Bariz şekilde dışarıdan fonlanan bir örgüt. Örgüte katılanlar $300 ile $500 arası maaş aldıkları ile ilgili bilgi sahibi oldum. İşsizlikten ötürü örgüte katılanların sayısının çok yüksek olduğuna dair bilgiler edindim.


    Amerika‘nın Çıkarları Neler?


    ABD tarafından yapılan açıklamada; “Amerika’nın Afganistan’da artık bir çıkarı kalmamıştır” şeklinde oldu. Peki Amerikanın çıkarları neydi?

    • Taliban’a karşı mücadele eden Amerika ordusu, askerlerine tatbikatlardan kazanamayacağı gerçek savaş tecrübesi kazandırdı. Bir nevi eğitim sahası görevi gördü.

    • 11 Eylül öncesinde Taliban, Afganistan’daki uyuşturucu üretimini nerdeyse durdurma noktasına gelmişti. Amerika’nın Afganistan’a girmesinden sonra dünyadaki eroinin %90’ı Afganistan’da üretilmeye başlandı. Yani Amerika’nın eroin pazarının büyük kısmını dolaylı yoldan yönetebilme imkanı oldu.

    • Bulunduğu coğrafya çok değerli, özellikle Çin ile İran için. Çin’in ve İran’ın ortak sınır komşularına baktığımızda; Hindistan Amerika’nın sözünden çıkmayan küçük kardeş, Pakistan’da Amerika tarafında olduğunda Çin ve İran sınırlarında üs kurabilme imkanına sahip oluyor.

    • Talibanı Afganistan sınırları içerisinde kontrol altında tutmaları ve olası terör saldırılarını engelleyebilmesi olmuştur.


    Benim düşüncem Amerika’nın hedefi hiçbir zaman Talibanı bitirmek olmadı.


    Peki Amerika neden Afganistan’dan çıktı?


    Aslında bunun bir kaçış değil stratejik olarak Talibanı ehlileştirmek olduğunu düşünüyorum. Düşünün öncesinde terör örgütüsünüz herhangi bir kural yok, uluslararası yasalar sizin için geçerli değil ama şimdi büyük bir ülkeyi yönetmeye başlıyorsunuz.


    Taliban Afganistan yönetimini ele geçirdiği anda birden demokratik olmaya başladı. Afganistan’ın gelişmesi için mühendislere yüksek maaşlar ödeyeceğiz, uyuşturucu kesinlikle yasak cezası idam, kalmak isteyenlerin haklarını koruyacağız… Tam olarak ABD’nin istediği gibi.


    Taliban ülkeyi beklemediği bir hızla ele geçirdi bir o kadar hızlı şekilde politikaya girdiler. Taliban yok oldu artık Afganistan hükümeti var ve büyük devletlerin kurallarını koyduğu savaşmak durumundalar. Rahatlık ve zenginlik, davalarından vazgeçmelerini sağlayacak.Tabi bir de iktidar hırsı ile kendi içlerinde bölünmeye başlayacaklarını düşünüyorum.


    Bu yazıyı ele aldığımda Taliban, Kabile yeni girmişti. Son iki gündür Taliban’ın lunaparkta eğlence görüntülerini görüyoruz. Taliban sözcüsünün ise devamlı yaptığı açıklamalar düşüncem doğrultusunda ilerliyor. Tutumlarını devam ettirirlerse Saddam sonrası Irak’ın bir örneğini göreceğiz. Hatta ilk yatırımları ABD’nin başlatacağını düşünüyorum.


    Siz ne düşünüyorsunuz?
  • 18-08-2021, 04:37:50
    #2
    Kaybeden Türk halkı
  • 18-08-2021, 04:39:28
    #3
    ABD her zaman kazanır.
  • 18-08-2021, 04:51:25
    #4
    Bu hikayede yanan biz olduk
  • 18-08-2021, 05:02:23
    #5
    Taliban abd nin beslediği maşa değilmiydi zaten? 11 eylül ikiz kule saldırısını bahane edip Afganistan’a girme sebebi değilmiydi??

    Dünya’da üretilen eroin miktarının %90’ı Afganistan’da üretilip dünyaya dağıtılıyor.. Aksine idda eden youtube’den izleyebilir.

    Öyle büyük bir pasta varken abd’nin bu pastayı bırakması mantıklı değil.. Dünya’da en çok bağımlı oranıda Afganistan’lılardır bunların büyük kısmı ülkemize gelecek siz asıl felaketi o zaman görün..

    Bakın biz her ne kadar yıllarca Suriye’lilerin gelmesinden şikayetçi olduysakta gelen Suri’ler Karısı kızı anası bacısı çoluğu çocuguyla ailesi ile geldiler bunlar gibi karısını kızını arkada bırakıp gelmediler…

    Arka planda çok farklı şeyler dönüyor izahı akla sığmayan.. Bugünde Afgan göçmenleri sınır dışı etmek yasaklanacak diye haber çıktı Avrupa’da, en çok Afgan nerede ? Tr’de …

    Önümüzdeki günleri hiç aydınlık görmüyorum Allah sonumuzu hayır etsin..
  • 18-08-2021, 06:37:54
    #6
    Üyeliği durduruldu
    500 sene sonrasini dusunen abd afganistanda neden dursunki ? 20 sene boyunca abd afganistanda uyusturucu stogunu doldurdu daha gerek yok simdi bundan sonra taliban abd karsiti hic bir icraat yapamaz biliyorki basina buyuk isler alacak neyse uzatmayim abd istedigi zaman afganistana girer istedigi zamanda cikar bunu Kim inkar edebilir ? Aramizda sizce abd ye karsi koyabilecek guc olsaydi simdiye kadar samar oglanina cevirmezlermiydi ? Hangi biriniz veya birimiz tam olarak abd nin silah gucunu hesap edebiliyormuyuz ? Hic baska ulkeler gibi simarik simarik artistlik yaptiklarini gordunuzmu ? Abd yerine baska ulke ayni guce sahip olsaydi dunyanin her yerinde suanda savaslar var olurdu buna emin olun ornegin vicdansiz cinliler dusunsenize abd nin yerinde olsaydi ? Veya para icin anasini kiz kardesini veya vodka sarap karsiligi halen satabilecek kaba ruslar ? Neyse ben abd de yasiyorum buradaki insanlar suan bu forumdaki hepimizden dahada bezmis durumdalar ve kesinlikle savas istemiyorlar bunun uzerine basa basa tekrar edebilirim uzun lafin kisasi talibani destekleyen zihniyet yapisi bence daha kotu .....ulkede adamlarin elemanlari koylerden veya sehirlerden kucuk kizlari kafalarina gore goturebiliyorlar yani burada bu yazimi okuyan herkese burayi dikkat etmesini istiyorum bakin ornegin abd icin calisanlara satilmis diyenler hangi birimizin ailesine bir ulkede cete gibi gezen pis insanlar gibi birileri gelip o serefsizligi yapani yasatiriz ? Zaten abd icin calisan kisilerin bazilari taliban tarafindan magdur edilmis kisiler ... binlerce kadin feryad ediyor illet etmisler artik sapik pis tiplerden.... dindariz ayagina kucucuk cocuklari alikoyup kendilerine zorla es yapmislar istemeyenleride sonra zaten vurup oldurmusler... Varmi aramizda buna eyvallah diyebilecek ? Ee canim abd liker tecavuz etmedimi ? Ulkede hep gozlemciler vardi onca sene neyse... tekrar edeyim abd bugun de yarinda 10 sene sonrada her daim istedigi zaman girebilir icinden bile gecebilir adamlarin sistemi farkli o bolgedekileri birbirine dusurmek neyse konu uzar gider abd cok para harcamismis vesaire ... olsun adamlar yenisini basar zaten hesap sorabilecek ne guc nede sistem halen yok
  • 18-08-2021, 06:50:50
    #7
    Araştırmalarım sonucu zaat kimle görüşme yapsa orası talan oluyor.
  • 18-08-2021, 07:17:48
    #8
    Eroinin %90 ı buradan geliyorsa %10 nu nereden geliyor?

    Güney Amerika'daki üretilen Eroinin haddi hesabı yok zaten illegal olan bir iş bu %90 ı buradan geliyor demek çok saçma.
  • 18-08-2021, 07:24:08
    #9
    Kazanan her zaman kasadır