• 18-04-2021, 10:51:04
    #19
    Kanun bilmez adamlar doluşmuş buraya sabah sabah gram keyif bırakmadınız.

    - Ne mecburu vardı da çalıştı diyor. Anlatıyorum hala bunu soruyor. Çocuk 19 yaşında ve ailesine annesine bakıyor. Üniversite okumamış ve bi mesleği yok lise bitmiş hemen çalışmaya başlamış VE ÇALIŞMAK ZORUNDA. Herkes sizin kadar şanslı değil arkadaşlar. Herkesin çevresi yok herkes kolay iş bulamıyor. Herkes BABA parasıyla üniversiteler okuyamıyor. Herkesin arkasında dağ gibi babası olamıyor. Gerçekten çok şey yazardım da sinirlerim kaldırmıyor. Çocuk tamamen iyi niyetli şekilde bana gelip sürekli abi yılbaşından sonra sigortam yatacak abi maaşım artacak vs vs diyordu. Kandırmış çocuğu çalışan kişinin ilk iş tecrübeleri ve daha 19 yaşında.

    İşveren para içinde yüzerken bu çocuk 9 saat günlük 2000 lira ile çalışmak zorunda bırakıldı. İşten çıkartıp 50 tl borcunu bile geri isteyen ama 4 günlük çalıştığı ücreti söyleyip vermeyen bir adam var karşıda. Neyi anlatıyorsunuz ki? Hukuk bizden yana ben kabul etsem bile beni sigortasız çalıştıramaz siz kendinizi hukukun üstünde mi görüyorsunuz? Vicdan hak hukuk hepsi çocuktan yanayken neden bu kadar üstüne gidiliyor. Sanki parası var bilerek çalıştı dedi çalışayım 7 ay sonra çıkar dava açarım. Böyle bir dünya var mı ya? Bunu nasıl düşünsün 19 yaşındaki çocuk? Ben söylemesem elinden tutmasam avukat da sağolsun durumu bilip önden hiç para istemeyip yardımcı olmasa zaten açamayacaktı dava. Avukata verecek parası mı vardı? Tamamen avukat yardımcı olmak için yaptı tanıdıktı. Bu kadar da vicdanınız körelmiş olamaz ya. Aynısını size yapıldığını düşünün. Çalışmak zorunda oldupunuzu ve iş bulma sıkıntısını düşünün. Her yer kapalı pandemi var restoranlar cafeler iş bulacağı yerler kapalı. Herkes sizin gibi para içinde yüzmüyor. Resmen hırsızın hiç mi suçu yok oldu olay. Adam eve giriyor hırsızlık yapıyor bu kanunen suç ama gelip burada kapını açık bırakmasaydın sen izin verdin sen suçlusuna dönüyor olay. Neyse ya.
  • 18-04-2021, 10:51:51
    #20
    salihyeter adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    1-2 ay sigortasız çalışılır anlarımda. Burada ki suç işveren kadar işçide de var. Ne gibi bir mecburiyeti var ki 7 ay sigortasız çalışmış ? Hem de 2200 TL'ye saçma geliyor. Her zaman işçiden yana olunmaz. İşveren kadar işçi de suçlu !
    Hocam olayın en başına gelelim. Bu işçi o işyerine gitti mi gitti. Is veren işe aldi mi aldı. Deneme süresi de olsa sigorta yapması kanunen zorunlu mu? Zorunlu. Işçinin çalışıp calismamasini boş ver. Olayın en başına bak. Kânun sigortasız işçi calistiramazsin diyor. Bitti. Konuşmaya gerek yok.
  • 18-04-2021, 10:54:44
    #21
    İşveren kadar işçi de suçlu diyen arkadaşlar lütfen kanunu okusunlar. "Sigortasız işçi çalıştırmak yasak"
    Bakın çalışmak demiyor, çalıştırmak diyor.
    Bir ay iki ay deneme süresi var deyip insanları çalıştırıp, bu sürede insanların öğrendiğin mecburiyetlerini kullanarak 'ben sigorta yapmam işine gelirse çalış' diyemezsin.
    Çalışmasaydı çıksaydı diyen arkadaşlar bir zahmet çıkıp iş arasınlar hele birde sorumluluğunuzda olan insanlar varsa kolaymı öyle işten çıkmak düşünsünler.
    Kanunlar bu gibi durumların olduğunu olabileceğini kestirdikleri için işvereni bağlar şekilde yapılıyor.
  • 18-04-2021, 10:57:54
    #22
    Makalex adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Farklı kelimeler? Ben zaten şahsın haklı olduğunu dile getirdim? Neden agresif olduğunu sordum? Bu mu hata?
    Ayrıca muhtemelen senin yaşın kadar benim özel sektörde geçmişim vardır. İşçinin haklarını biliyorum. Benim takıldığım nokta şahsın agresif tavrı. Olaya her zaman tek taraflı bakılmaz. Baklırsa adaletsizlik olur. Evet işveren hata yapmış. Farklı bir bakış açısına sahip olana neden linçleme yapılıyor kardeşim;? Saygı duy. Duymuyorsan tartışma yaratma bu kadar basit.
    en azından karşımdaki ile nasıl konuşacağımı biliyorum sizin gibi " Ayrıca muhtemelen senin yaşın kadar benim özel sektörde geçmişim vardır " gibi bir lafı kullanıyorsanız egonuza yenik düşüyorsunuz demektir. kusura bakmayın ama tartışmayı büyütmeye çalışıp kendi egonuzu karşımda yükseltmeye çalışmanıza müsama edemeyeceğim zira kendinizi benden büyük görebilirsiniz bende o zaman bu forumda sizden daha eskiyim ayrıca benden büyük olabilirsiniz bilgilerim siz beni ezikleyin diye açık değil zira 8(4 yılını ablam kalanınında başında ben varım yani 4 yıldır tam zamanlı 4 yıldır çırak olarak) Şok Marketlerin FRC bayiliği işletiyorum yani marketim var ve altımda çalışan insanlar var hiç biriyle bir problem yaşamadım hakkımda açılmış 1 adet bile sigorta davası yok. bu muhabbeti burda bitiriyorum kendinize gelin kimseden üstün değilsiniz.
  • 18-04-2021, 11:00:02
    #23
    Yahu arkadaşlar yargı dağıtmaya gerek yok. Adam bu tür durumlarda ne yapılabilir bilgi vermiş. Eğer siz işverenseniz siz de böyle bir durumla karşılaşmamak için işinizi sağlam yapın artık. İşçiyseniz de sigortanızı yaptırın. Ana tema bu değil mi?
  • 18-04-2021, 11:02:15
    #24
    dmr88 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Yahu arkadaşlar yargı dağıtmaya gerek yok. Adam bu tür durumlarda ne yapılabilir bilgi vermiş. Eğer siz işverenseniz siz de böyle bir durumla karşılaşmamak için işinizi sağlam yapın artık. İşçiyseniz de sigortanızı yaptırın. Ana tema bu değil mi?
    Neredeyse utanmadan "işten çıkınca para almak için bilerek sigorta istememiş" konumuna getirecekler
  • 18-04-2021, 11:10:37
    #25
    masterthone adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Neredeyse utanmadan "işten çıkınca para almak için bilerek sigorta istememiş" konumuna getirecekler
    Onları da anlamak lazım. Belki çevrelerinde bu düşüncelere sahip insanlar vardır. Belki canları yanmıştır falan.
    İşin doğrusu ben de yarın sigortasız çalışmaya razı olabilirim. Ama bunun sonucunda tatsızlık yaşanabilir mi? Evet. Dava açar mıyım? Hayır. Çünkü ben 32 yaşına gelmişim. Riskleri biliyorum. Ama 18-19 yaşındaki bir arkadaş sigortasız çalışmanın ne demek olduğunu bilmiyordur. O arkadaş kendi isteğinin dışında kendini kullandırırken, ben buna kendi isteğimle razı oluyorum.
  • 18-04-2021, 11:13:15
    #26
    Üyeliği durduruldu
    Ben kimseyi suçlamadım ama :

    1- SGK olayını çocuklar bile biliyor 19 yaşında biri mutlaka bilir.
    2-Dava uzardı evet ve Faizde güzel işlerdi ( Binlerce dava biliyorum ve benim kendi davam var Avukatlar basit dava için "İşçi alacağı davası" der )
    3-İşveren gene karlı çıktı
    4-Olayın özünde İşveren ve işçi anlaşıp VERGİSİNİ VEREN KESİME KAZIK ATTI
  • 18-04-2021, 11:32:39
    #27
    Bu da bir şey mi?

    Ben eski çalıştığım bir iş yerinde bir kadının işe girerken sigorta istemediğini, sigorta parasını yatırmak yerine maaşı yüksek elden almak istediğini biliyorum.

    Sonra ne mi oldu? Kadın 3 yıl boyunca çalıştı, işten çıktıktan bir süre sonra iş yerine beni 3 yıl sigortasız çalıştırmışlar diye dava açtı.

    Sonuç? 3 yıllık sigortasız çalıştığı sürenin sigortasını yatırdılar, ayrıca belli bir tazminat tutarı ödediler.

    Bu konudan da benim eski çalıştığım iş yerinde verdiğim örnekten de anlayabileceğiniz üzere işverenseniz her zaman eşeğinizi sağlam kazığa bağlayın.

    Hakkınızı aradığınız için tebrik ederim.