Arkadaşlar, isminin bende saklı kalmasını istediğim bir platformda bir yazılımcı ile anlaştım. Yapacağı iş bir algoritmayı çözmek ve sonuç olarak excel çıktısı alacak program yazmaktı. Kendisi 650 TL fiyat teklifi verdi, pazarlıksız kabul ettim. Program algoritmayı ne kadar hızlı çözerse benim işimin de o kadar kolay olacağını, çünkü elimde çözülmesi gereken çok fazla dosya olduğunu kendisine ifade ettim.
Yaklaşık birkaç saat içinde programı teslim etti. Programda sorun yoktu kendisine de tam puan verdim sitede. Bugün diğer işlerden fırsat bulunca yazılımla çalışmaya başladım. Genellikle çözüyordu fakat arada bazı dosyalarda sorun çıkarıyordu. Aynı platform üzerinden yazılımcı kişiye bu durumu bildirdim. İşte sorun burada ortaya çıkıyor.
Yazılımcı kişi sorunlu dosyaları inceledikten sonra, sorunu düzeltirken daha hızlı çözen bir algoritma bulduğunu ve fakat bunun ek özellik ve yeni versiyon olduğunu, bundan dolayı benimle paylaşmak için 100 TL ek ödeme istediğini belirtti. Eğer ödemek istemezsem de yine yavaş olan algoritmayı paylaşacağını bildirdi.
Sorum basit. Bu olay sizin başınıza gelse, bahsi geçen yazılımcı hakkında ne düşünürdünüz?
Not: Sorun para veya miktarı değil. Davranış hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum.
Görüşlerinize ihtiyacım var!
7
●295
- 06-06-2020, 01:25:57Eğer yazılımcı bunu bilerek yaptı ise yaptığı hareket bence etik değil.
Eğer bilerek yapmadıysa bence ekstra ücret talep etmesi normal çünkü siz zaten ilk olarak size verilen ürünü beğenip kullanmışsınız.
Ekstra bir özellik için de talep etmesi bence normal. - 06-06-2020, 01:28:18hocam zamanın paradan daha önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. malesef bunun ne anlama geldiğini anlayacak insan sayısı çok az. bir çok kişi bunu zaman olarak algılayıp daha çok iş yapma zannediyor ama asıl olan fikir üretmek, bilgi üretmek, yani kafayı çalıştırmak ve doğru zamanda paraya çevirmek. Eğer size sunduğu şey daha sorunsuz ve hızlı çalışan bir şey ise harcadığı zaman ve sizin için ürettiği fikire önce sizin saygı duymanız gerektiğini düşünüyorum. Zaten eski halindeki sorunun çözümü içinde sizden ücret talep etmemiş.
- 06-06-2020, 01:58:51Bu forumda biri benle anlaştı. x fiyata, girdi işin içine, sonra dedi abi, bu iş biraz karışık xy lazım..Neyse verdim, az zaman sonra xyz dedi..
Şimdi, nacizane tavsiyem, freelance sistemleri, zar sistemidir. Ne gelirse şansına. Ama, bu işlerde yeniyseniz, biraz dikkat etmeniz lazım..
Şu an bana xyz diyen kişinin tüm secelesini Avukatım döküyor..
Sadece delillerinizi iyi tutun..