"Hocam" Kelimesinin kullanımı
38
●1.535
- 09-12-2019, 10:50:14Yaşa bakarım, benden büyük ise "Üstadım" bende küçük ise kardeşim yada ismi ile hitap ederim, mesela bir hanım efendi ile buardan tanıştık makale işlerimi yapar kendisi sürekli "hocam" der çok rahatsız edici değil ama illa bir resmiyet olması gerekiyorsa bey yada hanım takılarını eklemekte fayda var, çünkü bu alışkanlık ileride çalışacağınız resmi bir kurumda yada özel sektörde sıkıntı yaratabilir. Genel müdürünüze "Hocam" demek gibi
- 09-12-2019, 11:45:44Yaşayan dillerin yaşadığının en büyük kanıtı değişmesi evrilmesi türemesidir.serhat_akan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kelimelerin anlamları değişir. Bir kelimeye yeni anlamlar yüklenir. Yeni kelimeler üretilir ya da başka dillerden geçer.
Hocam kelimesi Türkçe'ye ilk girdiğinde kimse bu kelime öğüt veren anlamında bunu almayalım öğüt veren diyelim dememiş.
Bugün de hocam kelimesi insanların bir birine hitabı, ve bir gençlik modası değil.
Bu forum dışında bir birine hocam demeyen adamlar var ben 40 yaşındayım 25 senedir hocam diye hitap ederim insanlara.
Çünkü hepimiz bir birimize bir şeyler öğretir bir birimize öğüt veririz.
Özellikle forum gibi ortamlarda insanların mesajları bir birini etkiler ve eğitir.
Bu forum artık ticarethaneye döndüğü için hocam demek garipleşmiş olabilir.
Çünkü hocam müşteri ve alıcı arasında kullanılacak bir hitap değil, bilgi paylaşanların kendi aralarında kullanacağı bir kelimedir.
Gazetecilik yapanlar bir birlerine müdür derler. Ocağa gidenler bir birine reis ya da başkan derler.
Cemaatlerde okuyan öğrenciler ya da dindar sosyal gruplardaki gençler bir birlerine hafız ya da hacı diyorlar aslında hafız ya da hacı olmadıkları halde.
Neden? Çünkü bir birlerini onore etmek istiyorlar.
Yani her meslek grubunun ve sosyal alt grubun kendine ait jargonu vardır ve bu jargon sözlüğe ve türk dil kurumuna tabi değildir.
Bunun moda ile alakası yokt, moda olsaydı forum dışında da herkes bu hitabı kullanırdı.
Bu hitap forumlarda devam eden, yeni gelenlere öğretilen bir sosyal grup jargonudur. - 09-12-2019, 11:55:04hocam şöyle bir örnek vereyim

esnaflar birbirleri arasında ve müşterileriyle abi-abla diyerek saygısını dile getiriyorum. okumuş etmiş kesimde kendi arasında diyalog kurarken hocam takısını ekleyerek saygı belirtiyor.
ben mesela mal aldığım ve sattığım insanlara buyur abla, ver abi, al abi, evet abla diyerek konuşuyorum çünkü bu işin jargonu böyle.
dikkat ettiyseniz diyaloglarda "emir kipi" bulunuyor. al, ver, indir,kaldır, koy, uzat, getir, götür vs.
cümle sonunda abi-abla takısı olmasa bu emir kipleri yüzünden kan gövdeyi götürebilir. - 09-12-2019, 11:55:12yanılıyorsunuz hocam!digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hocam kelimesi, Türkçeye ilk girdiğinden beri, mecazi olarak , aynen şu anda kullanıldığı anlamda kullanılıyor, herhangi bir değişikliğe uğramadı.
Bu çok uzun yıllardan beri bu şekilde, siz 25 sene evvel üniversite yıllarında ilk duymuşsunuz bu hitabet şeklini ve şaşırmışsınız, ama sizin bilmediğiniz bu jargon çok uzun yıllardan beri aynen kullanılıyor.
Teyid için Edebiyatçı bir tanıdığıma sordum, aynı manada , Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce bile kullanıldığını söyledi. - 09-12-2019, 11:59:493 dakikalık sohbetle hemen "kanka, bro, hacı" gibi kelimelerin kullanılmasındansa mesafeyi korumak iyidir.
