AVM'de Kolum Kırıldı Tazminat Alabilir miyim?
98
●4.579
- 24-02-2019, 18:47:21Geçimini sağladığın işi yapmanı ve temel ithiyaçlarını karşılamanı imkansız kılıyorsa bunlarla birlikte başvur eğer o an dökülmüş bir kola ise bir şey çıkacağını sanmıyorum ama bir ihmal varsa ihmalin bedelinin alırsın dediğimi doğru var sayarak maddi dava için günlük bu işten sonra oluşan bu işle alakalı giderlerini delillendir işe gidemiyorum günlük 100 tl hergün bu malzemeleri almam gerek günlük 20 tl ön görülen süre ne ıse 120xsüre manevi dava için de sosyal hayattan geri kaldım kendi temel ihtiyaçlarımı bile biri olmadan karşılayamıyorum var olan ilişkim bozuldu iş yerinde yükseltme alacaktım alamadım psikolojim çok kötü diye 20 25 bin tl de ona yazabilirsin
- 25-02-2019, 00:07:12Üyeliği durdurulduavm de binlerce insan geziyor ve görevlilerin dökülen bir şeyi anında tespit etmesi imkansız temizlik yapıyorlarken kaygan zemin tabelası koymamış ve sen düşmüş olsaydın haklı olurdun. ama ortada bir görevli veya temizlik o anda olmadığı için haklı sayılmanda imkansız gibi bence... dediğim gibi yerlere binlerce nsan içinden birşeyler dökülmesi ve bunu anlık takip etmek imkansız... mahkeme avm yi haklı bulacaktır..
- 25-02-2019, 08:25:57Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.Mantıken maddi ve manevi tazminat alman gerekir ancak büyük ihtimalle alamazsın. AVM çalışanı olsaydın alabilirdin ama müşteri olarak çok zor. Zor deme amacım alma ihtimalinin düşük olması değil çok uzun yıllar uğraşmak zorunda olman.
Öncelikle burada ezbere alırsın veya alamazsın yazanların yorumlarına itibar etmemeni öneririm. Hukuki bir konuda "bence" ile başlayan ve bir dayanağı olmayan yorumların anlamı yoktur.
Türkiye'de iş kanunu, iş sağlığı ve güvenliği ve sosyal sigortalar alanında düzenlenmiş mevzuat var. Ancak kamusal alanda veya avm gibi toplu alışveriş alanlarında işçi olmayan kişilerin haklarını koruyan bir mevzuat yok. ABD ve AB ülkelerinde bu gibi alanlarda müşterileri veya normal vatandaşı koruyan yasalar var. Bizde sadece Anayasa maddeleri ve "işçiyi korumak gerekiyorsa müşteriyi de korumak gerekir" düşüncesinden yola çıkarak kararlar veriliyor. Bu durum elbette çok saçma. Yolda kafanıza yol tabelası düştü, sorumlu kim ? Belediye yerde açtığı çukuru kapatmadı, sorumlu yok. Avm'de düştün, olayı bir kanuna veya yönetmeliğe uydurup karar veremiyorlar çünkü tanımlanmamış.
İş dünyasında "kusursuz sorumluluk" adında bir kavram vardır. Yani ben ne yapayım herkesi tek tek kontrol edemem buraya günde bin kişi geliyor diye bir savuma olamaz. Bakıldığında tamamen kişinin kendi hatası gibi görünen olayda bile işyeri sahibinin %10-15 kusursuz sorumluluğu olur.
Sizin olayınızda ise alınabilecek ancak alınmamış birçok önlem var. Sizin de ihmal ettiğiniz şeyler var. Eğer bu bir iş kazası olsaydı kusur oranlarına bakınca %60-40 gibi çıkardı. Tek önlem sanıldığı gibi kaygan zemin levhası değildir. Öncelik o kolanın dökülmemesidir. Dökülmesini engelleyemiyorsan yeme-içme yeri ile yürüme alanını ayırmak gibi yöntemlerle döküldüğünde en az kişinin etkilenmesini sağlamalısın. Ayrıca sıvı döküldüğünde kaymayan zemin malzemeleri çok yaygın. Yapı tasarımı en baştan bu şekilde yapılmalıydı. Olay tam incelenirse başka önlemelr de bulunabilir. Temizlik ve levha koymak en son gelecek şey.
Bu konuda benzer olaylarda verilen yargıtay kararları var. Verilen kararların bozulduğu kararlar da var. Yani tazminat alan da var alamayan da var.
Dava açmak istiyorsanız öncelikle tüm delilleri toplamanız gerekir. Hastane masrafları, yaşadığınız mağduriyetin resmi ispatı (çalışamama vb.) Ve en önemlisi olayın avm'de olduğunu ispat etmelisiniz.
Olaya sadece kol kırığı olarak bakıp küçümsemek de mümkün değildir. Kolu kırılan kişi kolunu kullanarak hayatını kazanıyor olabilir. Kolu kırıldıktan sonra işini eskisi gibi yapamayacağı ispatlanırsa sadec tedavi masrafları değil gelecekteki iş gücünden kayıplar da davaya eklenir. İş kazası olsa kesin eklenirdi ancak dediğim gibi bu kazanın dayanacağı resmi bir dayanak yok. - 25-02-2019, 08:46:38tuzzluk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Hastaneden kırık raporunu aldım. Polise giderek şikayetçi oldum davayı başlattım. Avukatım ile konuştum. Bugün yarın kayıtlar incelenecek sorumlular tespit edilince tazminat davası başlatacağım.
Burada Arap Ülkesindeymiş gibi yorum yapan arkadaşlara da bilgilendirme yapayım. Bu tarz davalar genelde tazminat kazanılıyormuş. Öyle yorumlar geldi ki söylemeden edemeyeceğim; düşüncemde art niyet arayan arkadaşlarında inşallah benim ki gibi bir olay gelir başına. Bakalım işe gidemeyecek hale geldiklerinde aynı düşünceye sahip olacaklar mı?
Konu şuan davalık olduğu için konuyu uzatmaya gerek yok.
Mantıklı ve yönlendirici yorum yapan herkese çok teşekkürler. - 25-02-2019, 08:48:58gelişmeleri yazarsın usta.Lothbrok adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 25-02-2019, 17:18:36AVM'lerde yerlere her an herşey dökülebilir. Ki bunun önlemini özel arabalarla sürekli temizlik yaparak alıyorlar. Kaç dinlenme tesisi ve tuvalette kaygan zemin levhası var ? Yaşamınıza zarar vermemek için sigara içmeyeceğinizi biliyorsunuz. Aynı şekilde günlük hayatta dikkatli olmak gerektiğinide. İşe gidemiyorsanız rapor alır ücretli şekilde izinde olmuş olur iyileşene kadar dinlenirsiniz.
Ne anlatsam hata konuda zaten sistemin açığı aranmak istenmiş. Birilerinden bir şekilde tazminat alma kolay yoldan para kazanma çabası. Aynı şeyi trafikde bir kaza yaparakda geçirebilirdiniz. Bu sefer davayı kime açacaktınız merak ediyorum...