SySTeMTeaM adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
Ayasofya'nın İbadete Açılması Hakkında Karar Veriliyor
72
●2.371
- 13-09-2018, 16:29:55Alıntı yaptığınız son cümleyi okumadınız sanırım, üstelik ağlama duvarı nerede diye bakarsanız sorunuza bir nebze yanıt bulmuş olursunuz.Jantipuf adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 13-09-2018, 16:55:59MisafirBoş beleş işlerle uğraşacak çok insanımız ve hükümetimiz var.KadirKAYA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir kişi bile demez şeker fabrikalarını satmayın diye işiniz güçünüz ayasofya olmuş.Muhendisin ve ce7in bunu beğendi.2 kişi bunu beğendi. - 13-09-2018, 17:20:54Kimsenin dini inancını sorgulamak bana düşmez. Kimse üstüne alınmasın. İbadet Allah ile kulu arasındadır. İbadetini yapmak istedikten sonra mekanın bir önemi yok bana göre. Oranın ibadete açık olmasını istermiydim, belki zamanında açıkdı o şekilde kalsaydı evet. Fakat orası şuan kültürel bir miras, milyonlarca turistin ziyaret ettiği bir yer. Şuan tekrar açılmasını o kadar turistin ayağının kesilmesi demek. Tamam belki turist istemeyenler olabilir doğrudur. Herkes kendine göre haklıdır. Bence asıl amaç bu tür kültürel miraslara sahip çıkmak.
- 13-09-2018, 18:43:55Hocam selamlar, öncelikle şunu söylemek isterim. İbadet Allah ile kulu arasındadır sözü müslümanlar tarafından benimsenmiş bir söz değildir. Evet İslam'da Allah'a ibadet ile yaşarsın, araya bidat ve küfür ehlini sokmaz, sahte dindarlara uymazsın fakat İslam benimle Allah arasında diyerek kendini dünyadan somutlayamazsın. Bir öğretmen zamanında şöyle anlatmıştı; "bir arkadaşım müslümandı, çok seviyordum, hiç müslümana da benzemiyordu kapalı falan değildi, bir gün evinde otururken 5 dakika gidiyorum dedi, merak edip peşine gittim, kapı aralığından gördüm kapanmış namaz kılıyordu." kulağa hoş geliyor değil mi? peki aslında hiç normal olduğuna değinmeden önce şu hadisi aktarmak istiyorum:miZahh adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- Kim bir kavme benzerse o onlardandır.(H.Ş)
Zira bu düşüncede olmanızı istemem, çünkü adı lazım değil bir tiyatrocu da, "kıblenin neresi olduğu önemli değil, böyle de kılsam sanki Allah anlamaz mı" diyerek dalga geçiyordu. Oysa bu ayetle sabit bir din kanunuyken. Bunlar zamanla inkara savrulur. Din hakkında kesin konuşmak için kesin bilgiler gerekir, ben dahi yazı yazarken korka korka yazıyorum bir yanlışım olur diye insanlar kıvırmak istemiyorum çoğu ateistken din adına burada ahkam kesiyorlar, sizi kast etmiyorum ama ateist olduğundan pek de şüphem olmayan insanlar 'dinde şöyle' 'din böyledir' diye kesin konuşuyorlar kafayı yiyorum.
Şİmdi gelelim asıl konuya.
Orası kültürel bir miras evet buna katılıyorum fakat orası bir savaş ganimeti, Murat Bardakçı yada İlber O.'nın bunun hakkında bir konuşması da youtube'da izleyebilirsiniz. Orası bir savaşın maddi ve manevi ganimeti ve sembolü. Orasının elde edilmesi için bir ordu, bir dolu insan kan döktü. Fatih döneminde emin olalım ki "ah şu ayasofyada bir namaz kılsak" diyerek o fetihe katılan binlerce insan vardır. Onların kanları nasıl helal olur bizlere?
Yine gelir turist, camii halini görmeye gelsin. Sanki şuan turistler camileri gezemiyor mu?
Tamam eyvallah, dünyanın her yerinde, kulübe de olsa ibadetler yapılabilir fakat sizin de dediğiniz gibi bu bir "miras" ve miraslar bizimdir. Fatih orayı feth ederken "yarın bir gün benim torunlarım buraya dokunamasın, namaz kılamasın, fethettiğimiz bizansın torunu gelsin içinde fotoğraf çeksin" diyor muydu sizce? emin olun gerçekten kemik sızlaması yaşatacak olay budur.
Sağlıcakla kalın. - 13-09-2018, 19:03:29Ayasofya'da cuma namazı kılan cennete mi gidecekmiş? Yeterince camiimiz var çok şüfür onlarıda sadece cuma günleri doldurulabiliyor. Ayasofya'nın cami yapılması gereksizlik ve israf edilmesidir. Önce kendi ülkemizdeki diğer dinden insanlara saygı duymalıyız ki daha sonra diğer ülkelerden bu saygıyı bekliyelim. Ayasofya, dünyadaki sayılı ve az nadide eserlerden biridir kıymeti bilinmelidir bu konularda tartışılmaya bile izin verilmemelidir.
- 13-09-2018, 19:36:29Merhaba siz olayı çok farklı bir yere çekmişsiniz. Ben gizli saklı yapılsın veya yapılmasın demedim. Bu anlatıklarınızı biliyorum merak etmeyin. Benim demek istediğim, Sen (örnek olarak) ibadeti Allah için yapacaksın bunu Ayasofya da yapmamışsın, Eyüp cami de yapmışsın. Ne değişti? Tabiki insanlar dışarıya karşı Müslümanlıklarını ispat etmeye çalışabilir, tuttuğu orucu, kıldığı namazı, kestiği kurbanı v.s Ben bunlara karşı değilim zaten. Fakat biz hesabımızı yanlız Allah'a vereceğiz. Ben namazımı ister evimde kimseye göstermeden kılarım, ister çıkar gider cemaatle kılarım. Kimse kimseye bişey ispat etmek zorunda değil. Allah'ın Kuran-ı Kerim de serbest kıldığını ben gidip insanlara niye ispat ediyorum mesela? Kuran-ı Kerim de emredilen dışında bişeye mecburmuyum? Özetle ben kimsenin bişeyini sorgulamıyorum isteyen istediğini yapabilir.caylakgirisimci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İkincisine gelince Ayasofyanın nasıl aldığınıda uğrunda ne bedeller ödendiğinide bilecek yaştayım. Fatih'in torunları niye dokunamıyor? Orada illaki namaz kılınmak zorundamı? Namaz kılmadan da orda Allah'a şükredilebilir. Farkındamısın bilmiyorum ama oraya sahip çıkılmasaydı bu günlere gelirmiydi? Orda bişey yapılması önemlimi? Sahip çıkılmış, çıkılmaya devam ediliyor. Orda turistler gelip burası bizim diyor mu? Çoğu ülkenin kültürel mirasları vardır ve bunlar dünyaya açıktır. İnsanlar gelir gezer tarihini araştırır öğrenir v.s v.s. Ama hiç bir ülkede kimse vay efendim burası bizim biz burda ibadet edeceğiz buraya kimse girmesin demez.
Söylediklerimi en başta dediğim gibi ne sen nede başkası üstüne alınmasın. Ben kişisel fikrimi söyledim.