• 31-03-2018, 21:00:39
    #19
    Yok yok gidenlere bence 2 bin tl maaş verecekler O müjde diyorsa zam ve vergi geliyor demektir )
  • 31-03-2018, 21:05:01
    #20
    Askerliğini yapmış herkes bedelli çıkmamalı diyecektir. Mantık basit ben çektim sende çekeceksini evirip çevirip vatani görev bu yapacaksın şeklinde dışarı vurmaktır.
    Ordu ülkemizin en önemli yapı taşlarından bir tanesidir, burda orduyu savunucam diye insanların hayatından devlete sırf külfet olsunlar diye 12 ay çalınmasını savunacağınıza askeri okulların biran evvel en iyi şekilde açılması için savunma yapın derim. Siz zannediyor musunuz ki operasyonlarda sıradan askere giden gençler çatışıyor ? Bugüne kadar hep profosyonel askerler gerçekten askerlik denilen şeyi sonuna kadar yaptı ve bundan sonrada öyle olacak. 12 ay boyunca yer temizleyen, kantinde bekleyen insanlar sanki çatışmışta gelmiş gibi boşuna yorum yapmamalı diye düşünüyorum, zira bu şekilde askerlik yapanlar ile hiç yapmayanlar arasında devlete katkı olarak pekte bir fark görmüyorum.
    Bir arkadaşımızın dediği gibi askerlikse madem bunun adı asker ünvanının gereklilikleri öğretilmeli ve uygulaması yaptırılmalıdır. Bir tane komutan gelecek diye kulak pamuğuyla yer sildirtmeye kadar uzanmamalı iş.
    Ha şunu diyenler var, bu ülkede askere gidip geldikten sonra hayatı daha iyi anlayan bambaşka olan insanlar var, okuma yazma bilmeyen insanda askere gidiyor ve orda ona illa bişey katılıyor falan denilebilir haklılar bu konuda. Ancak kendini geliştiren ve hayatını geleceğine adamış tonla insan var, düzen kurmuş evladı olmuş bir ton insan var şimdi bunların önüne bunun çıkarılması ve çıkmaza sokmak olmaması gereken bir şey diye düşünüyorum. En azından bir alternatifi olmalı. Diyebilirsiniz ki "bilmiyor muydu arkadaşım askerliği olacağını yapmasaydı çocuk, kurmasaydı iş" ama herkesin kendi hayatıdır ve hayatın kişiye neler sunduğunu kimse bilemez.
    İşin birde kimsenin itiraf edemediği boyutu var tabiki. Askere giden kişilerin şiddetle tartıştığı kişilerden bahsediyorum. Bugün mecbur olmasa, toplumsal baskı olmasa acaba kaç kişi gönüllü olarak askere giderdi ? Şimdi herkes ben diyecek ama hadi gelin gidiyoz desek o iş öyle olmaz bunu sizde biliyorsunuz içten içe. Bakıyoruz televizyona komple askeri dizi, bakıyoruz sitelere komple asker temalı haberler, tamam şu an içinde bulunduğumuz durum gereği bunlara olağan diyebiliriz ama sizcede biraz abartı değil mi ? Açıkcası ben bunun biraz çalışma olduğunu düşünüyorum. Öyle bir hal aldı ki askerlik ile ilgili en ufak sitemi olan vatan haini gözüyle bakılıp toplumsal bir baskıya uğraması sağlanıyor.
    Bedelli askerlik ekonomik olarakta ülkemize çok büyük artılar katacak önceki yazıların birinde arkadaşımız miktarı söylemiş zaten. Umarım bir gün askerliğe dünyanın hiç bir yerinde gerek kalmaz ve gencecik çocuklar sırf 2 tane devlet adamı geçinemiyor yada aç gözlülük yapıyor diye bir defaya mahsus onlara verilen canlarından olmaz.
    NOT: Askerlik yapan arkadaşlar saldıracaksınız biliyorum. Ama dediğim gibi hepimiz içten içe neyin ne olduğunu biliyoruz birbirimizi kandırmanın alemi yok. Eminim sizede birisi isviçre gibi bir imkan sunsa ve böyle bir zorunluğun yok dese gözünü kırpmadan kabul ederdiniz.
    NOT2: Askere gitmemişsin ne konuşuyon yea diyenler, ailemden ve arkadaşlarımdan askeriyede bir çok personel var, bunların arasından şehitte verdik şu an gazi olanda var. Yani orda yaşananları üst rütbesinden altına kadar bilmiyor sanmayın. Askerlik ile ilgili acı tatlı tüm duyguları yakından tattım. Belirsizlik içinde telefon ile aranarak Gata'ya ulaşana kadar yaşanılan duygular biraz farklıdır öyle patates soyup şovalye takılmaya benzemez.
  • 31-03-2018, 21:17:08
    #21
    Bu konuyla ilgili R10'da anket yapmıştım. Ankete yaklaşık 400 kişi katıldı. Bayada yorum ve görüş yapıldı. Konuya bakmak isteyen https://www.r10.net/off-topic/176879...lli-anket.html
  • 31-03-2018, 21:19:50
    #22
    Askerliğini yapıp gelmiş olanlar, nasılsa ben yaptım, onlar da yapsın, bedelli çıkmasın diyor ya en çok o komik geliyor. Bu durum aynı şuna benzer. Mesela öğrenim kredisi borcu vardır işsiz bir yeni mezunun. Gayet normal bir şekilde en azından gecikme faizine af ister. İş bulamadığımdan ötürü bu borcu ödeyemiyorum der. Karşı taraftaki tuzu kuru ise, ben bu borcu ödedim sen de seve seve değilse, .... ödeyeceksin.
    Bedelli askerlik bu aralar çıkmaz ama çıkmalı. Mesela Afrin operasyonuna hiçbir zorunlu askerlik yapan er katılmadı. En düşük rütbelisi uzman çavuş idi. Yani kısa sürede başarıya ulaşan bir operasyonda erlere gerek yoksa eğer, bu işi meslek edinmiş profesyonel askerlerle tamamlanabiliyorsa demek ki üniversite okumuş, bu ülkeye artı değer katabilecek veya askerliğe giderse ekonomik veya başka sebeplerle zor duruma düşecek kişileri zorlamanın alemi yok. Vatan borcu bu, parayla ölçülemez diyenler, milyonlarca kişi bedelliden yararlanırsa hem savunma sanayii hem de diğer alanlarda epey gelir elde edecek devlet. Yarın bir gün başka sınırötesi operasyonlara ek kaynak oluşacak. Alan razı veren razı. Ne hakla vatan borcu muhabbeti yapıyorsunuz?
  • 31-03-2018, 21:24:41
    #23
    F.Gungor adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    "Müjdeler vereceğiz" yeterli insanların umutlanması için. Yoksa müjde dediği "benzin 5.9 olacak 6 olmayacak" demek değildir herhalde. Yoksa öyle mi ben de bilemedim
    Cümleyi başınından koparmadan okumalısın, "ekonomik tedbir ve teşvik" ile bedellinin alakası olduğunu pek sanmıyorum. Ki kaldıki ülke en az 5-6 yıl savaş pozisyonunda kalacak bedelli sadece bir rüya olarak kalır fazlası olmaz.
  • 31-03-2018, 21:32:51
    #24
    LG700 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Cümleyi başınından koparmadan okumalısın, "ekonomik tedbir ve teşvik" ile bedellinin alakası olduğunu pek sanmıyorum. Ki kaldıki ülke en az 5-6 yıl savaş pozisyonunda kalacak bedelli sadece bir rüya olarak kalır fazlası olmaz.
    Hocam ekonomik tedbir diyor çıkıpta MÜJDE "Devalüasyon yaptık." ya da "Enflasyon yüzde 70 artı." tarzı şeyler söyleyecek hali yok. Bir müjde varsa bence beyaz eşyalar, ev gereçlerindeki kdv indirimi olabilir. Ama bedelli olmaz diye de net bir şey kimse söyleyemez belli olmaz.
  • 31-03-2018, 22:13:00
    #25
    çıkar çıkar
  • 31-03-2018, 22:40:55
    #26
    Bu iş insiyatif dahilinde olmamalı, bundan önce çıkmış ve şartları sağlayan her vatandaş yararlanabilmişse bundan sonra da çıkmasında bir anormallik olamaz, aksine her vatandaş haklardan eşit derecede yararlanabilmelidir. Burada mesele bedelli birileri için çıkan bir seçenek mi yoksa devletin tüm vatandaşlarına tanıdığı bir seçenek mi? Topyekün bir savaş hali dışında devlet zaten askeri askerii amaçlarla kullanmıyor, aksine savaş hali dışında bence önemli bir kesim mesleğini icra ederek vatanına daha çok hizmet ediyor, bunun sekteye uğramaması da önemli.
  • 31-03-2018, 22:44:40
    #27
    Bedelli çıkmaz normal yapın beyler