Anket Alır mısın?
Toplam Katılımcı Sayısı: 163
Alır mısın?
Alırım
%27,61 (45 Oy)
Almam
%72,39 (118 Oy)
  • 27-07-2022, 12:35:30
    #28
    ben alacağım arabanın gerçekten Yerli ve Milliolmasını isterim
    o sebepten okadar param olsa Prf. Dr. Engin TANIK'a ulaşırım bukadar param var evt s1 yapabilirmisiniz derim sonuç olarak benimde yerli ve milli bir arabam olur.
    bilmeyenler videoya bakınız.


    https://www.youtube.com/watch?v=L4GJ0hCl3nI
  • 27-07-2022, 12:50:12
    #29
    Arabayı yollarda göreceğimi seri uretim olacağını düşünmüyorum, ha yanilirsamda keşke yanilsam. Fiyata gelince zengin ve üst kademeli elit kişiler belki alır.
  • 27-07-2022, 13:28:12
    #30
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    vatanist_ adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    ben alacağım arabanın gerçekten Yerli ve Milliolmasını isterim
    o sebepten okadar param olsa Prf. Dr. Engin TANIK'a ulaşırım bukadar param var evt s1 yapabilirmisiniz derim sonuç olarak benimde yerli ve milli bir arabam olur.
    bilmeyenler videoya bakınız.


    https://www.youtube.com/watch?v=L4GJ0hCl3nI
    Güzel bir yerden yakalamışsınız. Ama eksik yakalamışsınız. O aracın da tamamı yerli üretim bir yapısı yok. En basiti motoru ve batarya kısmı dahi yerli değildi. Sizin kafa yapınıza göre konuşacak oolursak sizin tanımınıza uymuyor. Bence doğru bir projeydi ama neticede sermaye bulamadı. Desteklense farklı yerlere gelebilirdi şahsi görüşüm. Videoyu izleme şansım yok ama ben sizlere yine aynı ekibin birkaç cümlesini paylaşayım. Bakın yerlilik nedir
    Bir aracı bir ülkeye, bir gruba ait kılan şey parçaların menşei değildir. Kimse Mercedes otomobile içinde Fransız motoru var diye “Alman arabası değildir” diyemez. Çünkü o aracın tüm süreçlerinde Alman Firması söz sahibidir. Bu da bu aracı Alman aracı yapar, onu hala bir Mercedes yapar.
    EVT S1 model araç Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü hocaları (biri ben olmak üzere) ve bu bölümde yetişmiş mühendisler tarafından, üniversite olanaklarıyla tasarlanmış ve üretilmiştir. Dışarıdan tek bir gram beyin gücü desteği alınmamıştır. Bu projeye kâğıt üzerindeki tek bir çizgiyle başlanmış ve bütün süreç bu mühendis ekibi tarafından yürütülmüştür. Araca isteğimiz motoru takmanın, istediğimiz pili kullanmanın, istediğimiz şekli vermenin gücü bu arabayı yerli yapar. Tasarımcı olarak bu arabaya gerekirse yerli ARGE birimi kurar, yerli motor ürettirebiliriz. Ama başka bir yerden bunu temin etmek daha faydalıysa o yola gidilir. Bu faydanın analizi de yine mühendislerin işidir. Arabayı yerli yapan, bize ait kılan işte bu kararı verebilmektir.

    Yalnız sapla samanı karıştırmamak lazımdır. Togg yarısından fazla yerlilik oranına sahip zoraki de olsa sermayenin bulunabildiği (!!!) bir araçtır. Özellik olarak da teknik olarak da tasarım olarak da üst seviye bir araçtır. Kalitesini ise piyasaya çıkınca göreceğiz. Sizin bahsettiğiniz araç içinse yine ;
    EVT S1 içinde 30KwH den fazla pil bulundurmaktadır. Lityum tabanlı bu pillerin maliyeti 12bin amerikan doları civarındadır. Piller ithaldir. Bu pillerin hammaddesi olan lityum kaynakları büyük oranda Çin'dedir. Bu piller hammadde teminiyle Türkiye’de üretilebilir. Bunun için bir şirketin kullanılabilir güvenli bir pil yapması için uzun süre çalışması gerekir. Yurt içinden bir firmaya bu pilleri ürettirmenin maliyeti sadece iki araçlık pil için (en iyimser tahminle) 300-500 bin TL ‘yi bulacaktır. Bu maliyet seri üretimde önemli değildir. Ama sadece bu sektörde 2 prototip için bu maliyetle pil ürettirene mühendis denir mi; tartışılır.
    Aynı şekilde arabanın motoru dünyada 3-5 firmanın ürettiği tipte yüksek teknolojili bir motordur. Ülkemizde de pekala üretilebilirdir. Ama sadece 2 araç prototipi için motor argesi kurup 2 motoru 300-500bin liraya maledip araca takmak yine mühendislikten uzaktır. Zira bu motoru aldığımız firma milyar dolar seviyesinde büyüklüğe sahip bir devlet firmasıdır.
    Aynı şeyler motor sürücüsü, pil yönetim sistemi, araç içi kontrol sistemleri v.b. gibi sektörde olmayanların kesinlikle haberi bile olmayan onlarca parça için geçerlidir.

    Size raşit karakuş'un bir yazısını bırakıyorum. Hem bahsettiğiniz araç ile hem de ilerisi için bence aydınlatıcı bir yazıdır

    https://rasitblackbird.wixsite.com/rasitka/evt-okuma

    Açıkcası fiyatı özelliklerine göre makul olmakla beraber negatif bir soru vardı. Neden suv ve neden bu kadar rakiplerine göre üst düzey özelliklere sahip. Daha uygun maliyetli daha düşük özelliklerde olamazmıydı. Olabilirdi. Ama araştırınca gördüm ki stratejik olarak ucuzdan ziyade gelişen pazara ayak uydurmayı seçtiler. Tercih meselesidir. Neticede özel sektörün yaptığı bir yatırım ve kararlar bu doğrultuda alınıyor. Nasıl ki yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçiliyorsa aynı şkeilde de pazarda tercihler Suv modellere kaydığından tercih bu yönde olmuş olabilir. İkinci olarak da maliyet için daha düşük özelliklerle daha alt segment bir araç oluşturulabilirdi. Ama yine tercih olarak büyük oynamak istediler ve piyasada yer edinmek için rekabetçi bir model çıkarıyorllar.
  • 27-07-2022, 13:30:36
    #31
    Oldukça pahalı ve güven vermiyor, kendini kanıtlaması gerek bunun için de uzun bir yolu var, bazen düşünüyorum devrim arabaları başarılı olsaydı bugün kendini kanıtlamış araba markalarımız olsa ne güzel olurdu diye ama olmadı tabi ben yinede bu arabaya da umutla bakıyorum, siyasi bir başarı için dümenden yapılan bir araba olmasına değil, zaman geçer hükümetler değişir geriye elektrikli araç üretebildigini kanıtlayan ve bu sebeple bu alanda yatırım alan Türkiye kalır ( baska firmaların elektrikli araçlarını üretmek)
  • 27-07-2022, 13:42:44
    #32
    Halk için (?) Ucuz olsun diye (?) Yerli (?) Araba yapılıyor ama ülkenin asgari ücreti açlık sınırından bile düşük.

    Alırım ya hemde 2 tane yedek dursun bir tanesi
  • 27-07-2022, 13:53:08
    #33
    R10.NET'in Bence En İyisi
    Güya yerli araba yaptık dimi şimdi fiyatlara bak
  • 27-07-2022, 14:05:02
    #34
    [QUOTE=C0S4R;1083145610]Güzel bir yerden yakalamışsınız. Ama eksik yakalamışsınız. O aracın da tamamı yerli üretim bir yapısı yok. En basiti motoru ve batarya kısmı dahi yerli değildi. Sizin kafa yapınıza göre konuşacak oolursak sizin tanımınıza uymuyor. Bence doğru bir projeydi ama neticede sermaye bulamadı.

    nasıl ki videoyu izleme şansınız yok benim de yazınızın tamamını okuma şansıkm yok,yerlilikten kastım, evet bataryasını şimdilik biz üretremeyiz, lakin videoyu izleseydin togg gibi %100 yabancı bir aksam olmadığını anlardın %70 lik hatta daha fazlası yerliliğe sahiptir evt s1,
    amcam mercedes ustası servisi vardı, sizinde dediğiniz gibi mercedes renault motoru kullanıyor hatta kangoo'nun kasasını bile kullanıyor ama mercedes 200 yılı aşkın süredir araba yapıyor, zamanında anadol yaptık ben hala o arabaya yerli diyorum ama motoru 1.3 ford motoruydu biliyormusunuz?
    benim kafa yapım nedir biliyormusunuz ? bu ülkede gerçekten birşeyler üreten adamların önüne taş koyup, dışarıdan birşeye milyonlarca lira ödeyip ismine yerli denilmesine ayar olmaktır.

    evt s1 videosunu izlersen içinde zaten klima - kalerüfer plastikleri bile dobloyu andırıyor TEKRAR SÖYLÜYORUM KENDİ KAFA YAPIMDA SÖYLÜYORUM BİZ YAPALIM, kasası bizim olsun motoru renault olsun, zamanla motor da yaprız ama isim hakkına varana kadar bizim olsun, bunu yapacak güç var bizde biz DEVRİM otomobilini yapmışız yine yaparız.

    aman boşverin elektirikli traktör yaptık, tamamı yerli ve milli, 2011 yılında Sivas - Tokat karayounda bilboard'a yazdık yerli ve milli yolcu uçağımız göklerde, inanın bana göklerde yanlız herkez göremez, sadece süper güçleri olan insanlar görebilir o teknik özelliklere sahip değilim ben o sebepten daha hiç göremedim.

    neyse hakkımızda hayırlısı ne diyelim
  • 27-07-2022, 14:13:04
    #35
    Değerli devletimiz için ilk arabayı alırım da bana almak için bütçem yetmez
  • 27-07-2022, 14:16:32
    #36
    Bi ara arabanın çıkmayacağını , arabanın şov için yapıldığını seri üretime geçemeyeceğini söyleyenler aracın banttan ineceğine inanmışlar heralde artık farklı bahaneler üretmeye başlamışlar 😂

    bu araç benim için gurur kaynağı ben alırım lakin arabanın yok satacağını sıra bulamayacağımızı düşünüyorum