HTML - CSS – XML
Web tasarımı, oluşturulan sayfaların, internet tarayıcıları üzerinden görsel olarak sunulmasını sağlayan görsel tasarım çalışmalarıdır. Web tasarımlarında çeşitli programlama dillerine ihtiyaç vardır.
Web tasarım planlaması yapıldığında, web programlama dilleri olan Html, Css, Xml gibi diller kullanılarak tasarım oluşturulmaya başlanır. HTML – CSS – XML hakkında bilgileri r10.net üzerinden bulabilirsiniz. Forum kategori bölümünde HTML – CSS –XML ile ilgili soru – cevaplar, detay bilgiler, uzman paylaşımları yer alıyor ve R10.net üzerinden hemen ulaşabiliyorsunuz.
HTML Nedir Ne İşe Yarar?
HTML (Hyper Text Markup Language), web sayfalarını oluşturmak için kullanılan metin işaretleme dilidir. Html, bir programlama dili değildir ve web sitelerinin okuyabildiği dil olarak kullanılır. Web sitelerinin çalıştırılmasını sağlar. Web siteleri hakkında arama motorlarına bilgi verilmesini ve sayfaların daha düzgün görüntülenmesini sağlar. Web sayfaları içerisine, yazı, görüntü ve görsellerin yerleştirilmesini kolaylaştırır.
HTML Düzenleyici Ne İşe Yarar?
Html düzenleyici editörü, web sitelerinin çalışmasını sağlayan html kodlarını oluşturulmasını ve düzenlenmesini sağlayan yazılım parçalarından birisidir. Html düzenleyici, geliştiricilerin web tasarımlarını daha verimli olarak tasarlamasını ve kod dizinlerinin temiz olmasını, düzgün çalışmasını sağlar. Html editörleri sahip oldukları farklı özellikler sayesinde, köprü metni biçimlendirme dilini diğer programlama dillerine çevirebilir. Html düzenleyici, eklentilerin daha etkin ve doğru kullanılmasını sağlar.
HTML Kodları Nasıl Çalışır?
HTML, metin işaretleme dilidir ve web sayfalarını oluşturmak için kullanılır. Web sitelerinde html kodlarının çalıştırılabilmesi için, html kodu içerikli dosyalara *.html uzantısı verilir. Web tasarımlarında, tüm html belgeleri, ile başlamalıdır. Html belgeleri içeriklerinde kodlar ile başlar ve ile biter. Doğru kodlama yaparak, etiket yerleştirmesi yapıldığında, html kodları çalışacak ve web sitesinin açılmasını sağlayacaktır.
HTML Etiketleri Nelerdir?
HTML, HyperText Markup Language, web sitelerinin iskeletini oluşturan işaretleme dilidir. Html etiketleri şunlardır. “html, title, head, body” etiketleridir. Web sitesinin iskeletini oluşturan bölümler ise şunlardır.
- Baş (head),
- Gövde (body),
- Ayak (footer)
- Html etiketleri,
- html kodları dizini şeklinde yazılır.
etiketi web sitesinin başlangıç bölümünü oluşturan etikettir. Bu bölümüne, sitenin yazarı, sitenin hangi konu ile ilgili olduğunu belirtir kodlamalar yapılır.
Html Hangi Programla Yapılır?
Web sitesi oluşturabilmek için ihtiyaç duyulan htm kodlarının yazımı için çeşitli editörler kullanılır. Windows için notepad ve notepad ++ kullanılırken, Mac işletim sistemleri için Sublimetext editörleri kullanılır. Linux için Gedit ve Kwrite metin düzenleyicileri kullanılarak html programlama çalışmaları yapılabilir. Kodlama tagları arasına yazılır. Html kodlama dosyalarına .html uzantısı verilir ve diğer programların okuması sağlanır.
CSS Nedir? Ne İşe Yarar?
CSS (Ccscading Style Sheets), basamaklı stil katmanları olarak açıklanabiliyor. Web sitelerinde, görsel unsurların daha etkin kullanılmasını ve kontrol edilmesini sağlar. Görsel açıdan etkileyici olan web sitelerinde büyük bir öneme sahiptir. Web sayfa tasarımlarının kolay yapılmasını sağlarken daha esnek bir görüntünün ön plana çıkmasını sağlar. Css sayesinde, web sitesinin tümü ya da sadece istenilen sayfalar üzerinde görsel tasarımlar kolaylıkla yapılabilir.
CCS Kodu Nedir?
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları) adıyla bilinen CSS kodu, web sitelerini görsel olarak şekillendirilmesini kolaylaştıran, belirli kuralları bulunan tanım dilidir. Stil sayfa dili olarak kullanılır ve Hakon Wium Lie, Bert Bos tarafından 1996 yılında geliştirilmiştir. Html kodları ile birlikte yazılabildiği gibi harici bir dosya oluşturularak da kullanılabiliyor. Web sayfalarının her birisine renk ve yazı tipi tanımlamalarının ayrı ayrı yapılmasının önüne geçer.
CSS ile Neler Yapılabilir?
CSS (Cascade Style Sheet) kodları ile sadece web siteleri görsellik ve estetik görüntü çalışmaları yapılmıyor. Sahip olduğu özellikler ile web sitesi ziyaretçilerinin iyi bir kullanıcı deneyimi yaşamalarını da sağlıyor. CSS ile yazı boyutlandırmaları, kenar süsleri, farklı başlık stilleri, sayfa mizanpajı, gölgelendirme, renklendirme, yatay ve dikey menü gibi çok farklı işlemler yapılabiliyor.
CSS Kodlama Nedir?
CSS, (Cascading Style Sheets), Türkçe, basamaklı stil şablonları anlamına geliyor. CSS kodlama, web sayfalarında biçimlendirme dili olarak kullanılır. Geliştirilmiş eklentiler ile web sayfalarının farklı stil seçeneklerine göre şekillendirilmesini sağlar. CSS kodlama kullanılmaya başladığından itibaren sürekli geliştirmeler yapılmıştır. Piyasada, CSS1, CSS2 ve CSS3 gibi farklı sürümleri vardır. CSS 3 sürümünde, animasyonlar, geçişler, yuvarlak köşeler gibi çok sayıda özellik yer alıyor.
XML Nedir? Ne İşe Yarar?
XML (Extensible Markup Language), bir işaretleme dilidir ve veriyi tanımlamak için geliştirilmiştir. Kuruluşlar arasında veri alışverişinin daha düzgün ve hızlı gerçekleşmesini sağlar. Web sitelerinde, data kullanımı için geliştirilen evrensel işaretleme dilidir. Xml sayesinde, kullanılan farklı uygulamalar arasında veri alışverişi yapılabiliyor. XML, World Wide Web Consortium tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir.
XML Dosyası Nasıl Hazırlanır?
XML dosyaları hazırlayabilmek için uygulanacak işlem adımlarının bilinmesi gerekiyor. Yeni bir XML dosyası oluşturabilmek için dosya menüsünden “yeni” sekmesi ve yeni dosya iletişim kutusu bölümünden XML dosyası seçilir. Oluşturulan XML dosyası açılır ve boş dosyaya yeni bir proje oluşturmak için dosya menüsünden Project seçilir. Oluşturulmak istenen şablon seçilir ve ileri butonu ile dosya oluşturulur.
XML ile Ne Yapılır?
XML, işaretleme dili olarak kullanılır ve web sitelerinin görsel olarak şekillendirilmesinde kullanılır. Xml dosyası, web sitelerinde harita oluşturma, veritabanlarının aktarılması, finansal veri doğrulamaları, bilimsel içeriğe sahip dosyaların depolanması, dosya sisteminin düzenlenmesi gibi işlemlerin yapılmasında kullanılır. Xml ile sistemler arası veri alışverişi istenilen formata uygun olarak yapılır. Ayrıca veri yedekleme işlemlerinin kusursuz bir şekilde yapılmasını sağlar.
XML Dosyasını Hangi Program Açar?
XML, geliştirilmiş işaretleme dili olarak tanımlanır ve bu dosyalar, tek başlarına bir işe yaramamaktadır. Sistem içerisinde diğer programlar tarafından okunabilen ve veri depolayabilen araçlardır. XML dosyasını metin düzenleyici ile açabilir, okuyabilir, düzenleyebilirsiniz. Web sitelerinde, xml ile html dosyaları birbirine benzese de farklı işlemlerin yapılmasını sağlar. Xml dosyaları veri depolaması yaparken, html verilerin gösterilmesini sağlar. Windows sistemlerinde, birlikte aç seçeneği üzerinden not defteri olarak açılabilir.
R10.net HTML - CSS – XML Uzmanları ve Konuları
Web sitelerinin tasarımı, veri oluşturma ve verilerin gösterimi gibi işlemler için HTML – CSS – XML dillerine ihtiyaç vardır. Yapılacak olan işlerin kolaylaştırılmasını ve istenildiği şekilde biçimlendirilebilmesi için R10.net ile konu hakkında her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. HTML – CSS – XML programlama, kodlama tagları, kullanımları ile ilgili soru cevaplara R10.net üzerinden zaman kaybetmeden ulaşabilirsiniz. https://www.r10.net/html-css-xml/ linkini kullanarak yapacağınız erişimlerde, HTML – CSS – XML konu başlığı ile oluşturulmuş sayfaya ulaşabileceksiniz. Forum sayfasında yer alan alt forum başlıkları, istediğiniz bilgilere ulaşmanızı sağlayacaktır. Forum sayfasında, web tasarım ve programlama uzmanlarının çeşitli paylaşımlarının yer aldığı görülür. Birçok uzmanın ücretsiz yaptığı menü tasarım duyuruları, konularla ilgili sorular ve bu sorulara verilen cevapların olduğunu görürsünüz. Forum sayfasında paylaşımlar yapabilmek için R10.net kullanıcı hesabı oluşturabilir, bildiğiniz konularda paylaşımlar yapmaya başlayabilirsiniz.