AndroiDeveloper adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
Tacikistandan yeni karar!
40
●2.500
- 25-06-2024, 07:11:29Mesajımın başında belirttim zaten her türlüsüne karşıyım diye. Laiklik adı altında yapılanlar elbette tartışılabilir. Kanımca yanlıştır. Ancak bahsettiğiniz olaylar sonrasında, mağduriyetle güç kazanan görüşleri es geçmemeniz gerekir. Bknz. 15 Temmuzcular. Mesela "Nas ile Düzenlenen Ekonomi" sonuçları. Canlı kanlı gördüğümüz durumlar bunlar. Yine de dediğim gibi tartışmaya, düzenlenmeye açık bir konudur. Nitekim öyle de yapılıyor. Ancak şeriat konusunda söylediklerinizi tekrar düşünmenizi tavsiye ediyorum. Nûr Suresi 31. ayette açıkça kadınların nasıl örtünmeleri gerektiğiyle ilgili bilgi verilmiştir. Herhangi bir opsiyon sunulmamıştır. Ee malum durum böyleyken şeriatın opsiyon sunması beklenemez. Haa şeriat doğru bir yönetim şekli midir? Bak bu sonuna kadar tartışılır işte. Ama şeriat adı altında baş örtüsü zorunlu kılmak İslam açısından yanlış değildir. İslam çerçevesinden çıkarsak tartışılabilir ve kanımca yanlıştır elbette. Saygılarımla.
- 25-06-2024, 09:19:09Şu ahkam kesme mevzusundan gerisini okumadım. Sen onu bile anlamamışsın 🙂 Hiçbir şey bilmiyorsun diyor olsam haklı olurdun ancak böyle bir düşüncem de söylemim de olmadı. Başta da söylediğim gibi, bu tür mevzular herkesle konuşulmaz.AndroiDeveloper adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 25-06-2024, 10:41:29Türkiyedeki siyasal islamdan kaynaklı yapılan iğrençlikleri her ne kadar görmüş yaşamış nefret etmiş birisi olsamda, insanların özgürlüğünün kısıtlanmasına karşıyım.
herkes inancına göre yaşayabilmeli. amerika gibi avrupa gibi müslüman olmayan yerlerde bile rahatça türban takılabiliyorken, müslüman bir ülkede yasaklanması hem ilginç hem de sıradışı bir durum. sebebi nedir acaba merak ettim. - 25-06-2024, 11:28:34Üyeliği durdurulduNasıl ki gelişmişlik adı altında gelişmişlikle alakası olmayan şeyler insanlara dayatılıyorsa ,İslami olmayan şeyler de İslami adı altında insanlara dayatılabilir. Onlar için önemli olan gelişmişlik ve ya şeriatın tanımı değil nasıl anladıkları. O yüzden insanlara zulmediliyor.FrknYLMZ adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu yüzden insanların değerlerine karşı durulan ve topluma ismetediğini dayatan uygulamalara karşıyım.
Nur suresi 31. Ayetin ne anlattığını tekrar okumanı ben de tavsiye ederim.konu dışı olduğu için uzamaması adına bu konuya değiniyorum
Ki zaten meselemiz de ayetin emri olup olmaması değil - 25-06-2024, 12:03:44Söylediğim gibi kesinlikle topluluklara bu tarz konularda dayatılmalar yapılmasına bende karşıyım. Ancak olayın elbetteki fazlasıyla detayı var. Yüzeysel olarak baktığımızda Tacikistan'ın bizimki gibi başkanlık sistemiyle yönetildiğini görüyorum. 2025 yılının Mart ayında topluluk isterse bu zulümden kurtulabilir. Gelişmişlik veya medeniyet adı altında yapılan hatalar elbette tartışmaya açıktır. Eleştirilebilir, daha iyi yapılabilir, daha güzel hale getirilebilir. Benim burada bahsettiğim şey şeriat konusunda yanlış ifade ettiğiniz şeyler. Çünkü şeriatla yönetilen bir ülkede kadınların başörtüsü takma zorunluluğuna itilmelerini şeriate aykırı bir dayatma gibi görüyorsunuz. Öncelikle şeriat zaten alimlerin yorumlarıyla, çıkarımlarıyla ortaya dökülen kanunlardır. "Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dinî kanunlar toplamıdır." (Bknz. Şeriat) Bu yüzden "şeriatın tanımı değil nasıl anladıkları" iddianız boşa düşüyor çünkü şeriatın olayı o zaten.AndroiDeveloper adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Nûr Suresi 31. Ayet birçok mealde birçok kişi tarafından ortak kabul edilen bir cümle geçer; "Mümin kadınlara da söyle: . Başörtülerini, yakalarının üzerine kadar örtsünler." Ayetin devamında kadınların bu örtünme konusunda kimleri istisna alınabileceği de belirtiliyor. Ayetin devamında veya surenin devamında yoruma açık birçok konu olabilir. Ancak şeriat her ne kadar alimlerin yorumlarına, çıkarımlarına dayalı bir kanunlar bütünü olsa da burada kadınlara sunulmuş bir opsiyon olmadığı aşikâr. Sonuç olarak şeriat adı altında kadınlara başlarını kapatmalarını dayatanlar İslam'i çerçeveler doğrultusunda bakıldığında haksızlar diyemeyiz. Kendinizle çelişen açıklamalarda bulunduğunuzdan dolayı bu konuya açıklık getirmek istedim.
Konunun ayetlerde emredilmesi veya şeriat olmadığının bende farkındayım. Zaten mesajımda böyle bir ibare de geçirmedim. Sadece sizin yön verdiğiniz doğrultuda eşlik ediyorum. Saygılarımla.