Nasıl ki gelişmişlik adı altında gelişmişlikle alakası olmayan şeyler insanlara dayatılıyorsa ,İslami olmayan şeyler de İslami adı altında insanlara dayatılabilir. Onlar için önemli olan gelişmişlik ve ya şeriatın tanımı değil nasıl anladıkları. O yüzden insanlara zulmediliyor.
Bu yüzden insanların değerlerine karşı durulan ve topluma ismetediğini dayatan uygulamalara karşıyım.
Nur suresi 31. Ayetin ne anlattığını tekrar okumanı ben de tavsiye ederim.konu dışı olduğu için uzamaması adına bu konuya değiniyorum
Ki zaten meselemiz de ayetin emri olup olmaması değil
Söylediğim gibi kesinlikle topluluklara bu tarz konularda dayatılmalar yapılmasına bende karşıyım. Ancak olayın elbetteki fazlasıyla detayı var. Yüzeysel olarak baktığımızda Tacikistan'ın bizimki gibi başkanlık sistemiyle yönetildiğini görüyorum. 2025 yılının Mart ayında topluluk isterse bu zulümden kurtulabilir. Gelişmişlik veya medeniyet adı altında yapılan hatalar elbette tartışmaya açıktır. Eleştirilebilir, daha iyi yapılabilir, daha güzel hale getirilebilir. Benim burada bahsettiğim şey şeriat konusunda yanlış ifade ettiğiniz şeyler. Çünkü şeriatla yönetilen bir ülkede kadınların başörtüsü takma zorunluluğuna itilmelerini şeriate aykırı bir dayatma gibi görüyorsunuz. Öncelikle şeriat zaten alimlerin yorumlarıyla, çıkarımlarıyla ortaya dökülen kanunlardır. "
Şeriat (
Arapça: شَرِيعَة,
şarīʿa),
Kur'an âyetleri ile
Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (
Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan
dinî kanunlar toplamıdır." (Bknz.
Şeriat) Bu yüzden "şeriatın tanımı değil nasıl anladıkları" iddianız boşa düşüyor çünkü şeriatın olayı o zaten.
Nûr Suresi 31. Ayet birçok mealde birçok kişi tarafından ortak kabul edilen bir cümle geçer; "Mümin kadınlara da söyle: . Başörtülerini, yakalarının üzerine kadar örtsünler." Ayetin devamında kadınların bu örtünme konusunda kimleri istisna alınabileceği de belirtiliyor. Ayetin devamında veya surenin devamında yoruma açık birçok konu olabilir. Ancak şeriat her ne kadar alimlerin yorumlarına, çıkarımlarına dayalı bir kanunlar bütünü olsa da burada kadınlara sunulmuş bir opsiyon olmadığı aşikâr. Sonuç olarak şeriat adı altında kadınlara başlarını kapatmalarını dayatanlar
İslam'i çerçeveler doğrultusunda bakıldığında haksızlar diyemeyiz. Kendinizle çelişen açıklamalarda bulunduğunuzdan dolayı bu konuya açıklık getirmek istedim.
Konunun ayetlerde emredilmesi veya şeriat olmadığının bende farkındayım. Zaten mesajımda böyle bir ibare de geçirmedim. Sadece sizin yön verdiğiniz doğrultuda eşlik ediyorum. Saygılarımla.