İlgili terimlerin yeni başlayan ya da "seocu" arkadaşların yararına olacağı kanaatindeyim.
Seo : Arama Motoru Optimizasyonu.
Seo Danışmanı : Bir web sitesinin Google Inc arama motoru yönergelerine uygun hale getirilmesini sağlayan firma/şahıs.
Seo Sözleşmesi : Bir firma/şahıs ile Seo Danışmanı arasında gerçekleştirilecek işin tam anlamı ile içeriğinin belirtildiği, noter onaylı, karşılıklı imzaların bulunduğu metin.
Page Rank : Google arama motoru’nun web siteleri üzerinde uyguladığı sayfa değeri yönergesi.
Alexa Rank : Dünya’nın en global site takip merkezi. Google ( Serp : Search Engine Results Page ) arama sonuçlarını listelerken kısmende olsa Alexa Rank gözetiyor.
Future Page Rank : Page Rank matematik algoritmasından yola çıkılarak çözülebileceği düşünülse de bir web sitesinin aldığı backlink ( bağlantı ) sayısı net olarak bilinemez. Ayrıca alt sayfalarınında bağlantı sağladığı göz önünde bulundurulacak olursa “Gelecek Sayfa Değeri” olayı sadece safsatadan ibarettir.
Dmoz : Google tarafından büyütülmüş ve AOL firması tarafından oluşturulmuş açık dizin projesidir. Yöneticilerinin çok fazla takip etmediğini düşünmekteyim şu sıralar. Gerekli özen gösterildip gerçekten editör seçiminde daha dikkatli davranılırsa çok daha faydalı bir dizin haline geleceği aşikardır.
Open-Site : Google destekli açık ansiklopedi projesidir. Kaynak belirtilerek içerik yayınlanabilen, editörlük görevini yaptığım temiz içerikli sitedir. Google tarafından desteklendiği için Seo uygulamalarımda kısmende olsa kullandığımı belirtmeliyim. (: Belki birazcık “blackhat” fakat sadece “birazcık”.
Chefmoz : Lokanta – Kafe ve Bar için uyarlanmış yine Google destekli dizin projesidir. Bu dizinde de editör olarak görev yapmaktayım.
MusicMoz : Google tarafından desteklenen bir diğer açık dizinde MusicMoz. Bu dizinde de editör olarak görev yapmaktayım.
XFN : Link önüne eklenebilecek farklı türde meta türüdür. Örneğin : rel friend met gibi. Detaylı bilgiye Seonline arama kısmını kullanarak erişebilmeniz mümkündür.
No-Follow : Dış bağlantıların ( Backlink ) takip edilmeyen türüdür. Seo açısından etkili olmadığı savunulsa da asla ve asla Google Js ( Java Script ) harici kod dizinini görmezden gelmez. Google her söylediğini doğru söylemiyor olabilir, bazen kullanıcıyı farklı yönlere çekmek her hizmet sağlayıcının yapabileceği işlemlerdendir. Mesela Microsoft firmasının 1 sene önce Vista ardından Win 7 çıkartması gibi.. (: İlkin müşteri memnuniyetsizliği ardından mükemmel müşteri memnuniyeti. Ki müşterinin gidebileceği 2. bir İşletim sistemi sağlayıcısı olmadığı için ( Linux ve diğerlerini es geçmek durumundayım, pazar payı ortada ne yazık ki) direkt olarak kendilerine yöneleceğini biliyordu Microsoft Ar-Ge çalışanları. Kısacası No-follow benim için önemlidir, Google ne kadar aksini savunursa savunsun.
Meta Uygulamaları : Sitenizin üst kısmına iliştireceğiniz ” description ( açıklama ), keywords ( kelimeler ), title ( başlık ), cache ( listelenme türü ), yayıncı” vs gibi açıklayıcı ve tanıtıcı kod yapısıdır. Karışık değildir, her siteye sağ tıklayarak kaynağı görüntüleyebilir ve bu kodlara erişebilirsiniz.
Buğrahan GÜNGÖR.
İçerik sadece kaynağı belirterek izinsiz yayınlanabilir.
http://www.seonline.net
Kaynak belirtme yöntemi aşağıdadır.
Bkz:
<a href="http://www.seonline.net" title="Seo" target="_blank">Seo</a>
Dipnot : zoizo ayrıntı için teşekkürler.