Aşağıda sizlere kendi sitelerimde uyguladığım ve şuana kadar öğrendiğim şeyleri maddeler halinde yazdım. Her yerde onlarca SEO yazısı olduğunu biliyorum; fakat ben olabildiğince kısa ve madde madde yazarak işlerinizi kolaylaştırmayı ve hatta bir kontrol listesi gibi bir liste hazırlamaya çalıştım. Elbette bu konuda uzman olan arkadaşların yorumları beni çok sevindirecektir.
- Dizinlere kayıt: Dmoz.org dizini ile başlayın. Dizinlere kayıt yaparken olabildiğince özenli olun. Özellikle dizin için sitenizin kategorisini iyi seçin. Ayrıca dizin kayıdı için program kullanmak yerine düzenlli olarak elle girmek daha kullanışlı.
- Scamming: Ne yazık ki bu kelimenin Türkçesini bilmiyorum. Hızlı bir şekilde okuyarak ana fikri alma şeklinde okuma gibi bir anlamı var. Yani kimse sitenizde yazılanları satır satır okumaz. Bundan dolayı yazılarınızı olabildiğince kısa ve multimedia ekleri ile destekleyerek yazın.
- Navigasyon: Menü ve Kategori ve Etiketler gibi kısımları tasarımınız içinde kolaylıkla erişilebilecek şekilde tasarlayın.
- Linkler: Kullanıcılar nereye Tıklanabileceğini bilmeli. Özellikle bazı sektörlerdeki bilgisayar acemisi kullanıcı kitlesini düşünerek tıklanabilecek alanların farkında olmalarını sağlayın.
- Görüntü Kirliliği: Özellikle aşırı reklam kullanan siteler beni deli ediyor. Bir kaç fazla tık alıyor olabilirsiniz; fakat bir dahaki sefer kullanıcı sizin sitenize girdiği zaman önceki deneyimlerini hatırlayıp hemen sitenizi kapatabilir. Az ama iyi yerleşimli reklamlar her zaman en iyisi.
- Karmaşa: Özellikle arama yaparken bu sorunla çok karşılaşıyorum. Site içinde arama yapmak istiyorum. Kutuya yazıp ARA diye sorgulatınca bir bakıyorum Google içerisinde arama yapmış. Yine para kazanma kaygısı ile yapılan bu gibi şeyler kullanıcıların sitenizi kullanmasını zorlaştırıyor.
- Neredeyim Ben? Gereksiz gibi görünen bir özellik, fakat bazen çok işe yarıyabiliyor. Site içerisinde nerede olduğunuzu (Google Fan Webmaster Forum > Google & Msn-Yahoo kardeşler > Google Optimizasyon gibi) bir kısım bulundurun. Zaten birçok hazır içerik yönetim sistemi bu özelliği barındırmakta.
- Güncel İçerik: Dikkat ederseniz güncel ve özgün demiyorum. Elbette kopya içerik kullanmamalısınız. Fakat hazır olanı tekrar yazmakta SEO açısından bir sorun yaratmamakta; fakat kullanıcı açısından özgün olmak çok önemli. Güncellik ise sitenize her gün değer katan bir kavram.
- Amacını Belirle: SEO çalışması yapmadan önce ne için, kimin için yapacağını bilmelisin. Ürün mü satacaksın yoksa reklamlardan mı para kazanacaksın. Ayrıca hedef kullanıcı kitleni de belirlemen gerekir.
- Sertifikalar: W3c, hackersafe ve alanınla ilgili olarak yapılan yarışmalardan aldığın ödülleri sitene ekle. Google bunları seviyor.
- Blackhat: Sırf SEO için yasal olmayan, sahte yollarla yukarı çıkma hayalleri kurmayın. Elinde sonunda farkedilecek ve banlanacaksınız.
- Standart SEO: Google'a kayıt, Sitemap, Google Webmaster Tools, Backlink ve Anahtar Kelime vs. gibi SEO işlemlerini yap.
Benim şimdeye kadar alabildiğim notlar bunlar. Umarım birilerinin işine yarar. Olumlu ve olumsuz bütün yorumlarınızı bekliyorum.