• 13-01-2006, 13:09:31
    #1
    Bazı arkadaşlarımız pagerankı sihirli bir değnek sanıyor. Şöyle düşünen büyük bir kesim var " Sitemin Pagerankı pr5 olursa sıralamada ilk sırada ben çıkarım" Gibi bir beklenti içindeler sürekli.
    Pagerank ile yatıp pagerank ile kalkıyorlar. Oysa pagerank tek başına bişey ifade etmeyen Toolbara yansıyan yeşil renkli eğlence çubugunun adıdır.
    Ve bir kaç büyük blog sitesindede yazıldıgına göre yakın bir zamanda artık toolbardan pagerank ifadesini tamaman kaldıracak Google. Çünkü tabir-i caiz ise sokaktaki adam için bişey ifade etmiyor toolbardaki yeşil çubuklu pagerank olayı.
    Webmasterlarda o yeşil çubuktaki rakam için milyonlarca dolarlık bir link satış borsası dogmasına yol açıp pagerank algoritmasını bozdu.

    Pagerank iyikide tek başına bişey ifade etmeyen bir olgu...
    Arama motoru Google'da sonuç sıralamasında etkili oldugu söylenen 450 kadar kriter vardır. İşte pagerank bu kriterlerden biridir sadece.
    Peki nedir bu kriterler?
    Bu sıralama kriterlerinden bazılarını, insanlar çeşitli denemeler, testler, deneme-yanılma yöntemleri yada tesadüfler sonucu keşfetmişler. Hala sıralamada etkili olduğu düşünülen, onlarca kriteri insanların keşfetmesini istemiyor google mühendisleri...

    Olayın dahada açığı ve özeti, insanların tam olarak google amcanın sıralama mantığını çözmesini istemiyorlar. Olayı örneklemek gerekirse "Tıpkı Coca cola özütünün formülü gibi". Binlerce cola türevi içecek var ama coca colanın tadı hiç birinde yok. Colanın gizli formülü bulunursa bu Coca Cola Co. şirketinin sonu olur. Formül bulunsa, en basitinden biz niye milyon dolar verip amerikadan cola özütü alalım ki kendimiz yaparız. işte şirketlerin gelecegi için sırlı formülleri keşfedilmemelidir felsefesinin mantığı budur."

    Bu sebeble Google çok sık olarak sonuç sıralama algoritmasını değiştiriyor. Bugün dogru olan şey yarın yanlış çıkartıyor.A sitenizde uyguladığınız taktik, B sitenizde işe yaramıyorun sebebi işte bundan kaynaklanmaktadır.
    insanların daha dogrusu webmasterların, dev rakipleri microsoftun ve yahoo'nun google sıralama sonuç algoritmasını keşfetmesini engellemek.
    Eger insanlar google u tam olarak keşfedebilirlerse örnegin ***** siteler, spam siteler,terör siteleri, ilk sıralarda çıkmaya başlar ve google kalitesini düşürüp yok olmaya mahkum olur. Düşünsenize, google amcanın tüm sırları iyice keşfedilse ve mesela ermeniler "turkish yada alanya, antalya" diye yapılan bir arama sonucunda ermeni soykırımı diye yaptıkları sayfaları çıkartabilirlerdi.Bir anda milyonları Türkiye düşmanı haline getirebilirlerdi.
    Yada bölücü örgüt üyeleri "kahraman kelimesine dair bir aranmada" apo şerefsizini ilk sırada çıkartabilirlerdi.
    Ayrıca Google amcanın en büyük iki rakibi, microsoft ve yahoo nun google u çözüp karşılarına rakip olarak çıkmasını istemiyor google patronları ve mühendisleri.
    Pagerank sıralama kriterlerinden sadece biri. 100 puanlık bir sınav kağıdındaki 20 puanlık bir soru gibi düşünülebilir. Sınavda başarılı olabilmeniz için çözmeniz gereken sorulardan biri gibide düşünebiliriz...
    Eger pr6 ve üzerinde degilseniz pekte önemli olan bir kriter degildir pagerank sizin siteniz için.
    Hemen hemen pr3=pr4=pr5 aynı degere sahiptir. Eskiden belki aynı degildi ama artık bu 3 degerde hemen hemen aynı google amcanın gözünde.
    insanlar sahte pagerank anlaşmaları yaparak bu pagerank degerlerine çok rahat ulaşabildiginden dolayı sıralamada bu degerleri işin içine katmak pek mantıklı degil diye düşünüyorlar.
    Google da onbinlerce dolar maaş alan dünyanın en iyi mühendisleri ve zeki adamları çalışmakta, tek işleri Google arama sonuçlarını daha isabetli hale getirmek, insan faktörünü en aza indirip dogal sonuçları üste çıkartmak.
    Link verdiğiniz site, size link veriyorsa pagerank için bir katkı beklemeyin bu link degişiminden.
    Pagerankın ilk çıkış mantığı şu:
    " insanların link verdiği site kötü site olamaz. İnsanlar faydalı olmayan bir siteye link vermezler. İnsanların link verdiği bu iyi siteyi belli kriterler çerçevesinde üst sıraya taşıyalım."
    Bir makaleden alıntı:
    Alıntı
    1998 yılından itibaren google popüler olmaya başladıkça, bir çok webmasterın hedefi haline gelmeye başladı. Amerikalıların daha dogrusu biz Texsaslıların meşhur bir sözü vardır " Boynuna kement geçirilemeyecek ve binilemeyecek At yoktur." Google'unda boyuna kement geçirilip uysallaşıtırmalıydı bir an önce ve sömürülmeliydi. Ama google'un kurucuları oldukça zeki adamlar çıktı. insanlar sırlarını çözdükçe google sıralama algoritması degiştirdi hep. Hala Texsas'ın bozkırlarında dolaşan ve binilemeyen bir attır Google
    Yukarıdaki alıntıda bahsedildiği gibi, insanlar link degişimleri yaparak pagerank kazanıyor ama bu pagerankın ruhuna aykırıydı. Pagerank dogal yollardan artmalıydı.
    Eger bir siteye link verirseniz, link verdiğiniz sitede sizin siteye link veriyorsa burada dogal olmayan bir link degişim anlaşması olduğunu 6 yaşındaki çocuk bile anlar. Pagerankın çıkış mantığına ters bir durum oldugundan bu tür anlaşmalar her iki siteyede fayda yerine zarar getirmektedir.Bunu aklımızdan çıkartmamamız gerek.
    Gerçek pagerank olayının mantığı şudur ve özellikle yabancı sitelerde görülen bir durumdur,
    diyelim ki veritabanları üzerine bir makale yazdınız ve makalenizde tanıttığınız mysql veritabanı içinde mysql.com adresine link verdiniz. Bu durumda,
    hem makalenizi okuyan bir ziyaretçiyi dogru yere yönlendirmiş olduğunuz için , hemde bu makaleyi indexlemeye gelen arama motoru örümceğini konuyla ilgili dogru yere yönlendirdiğiniz için, mysql.com pagerank kazanıyor.
    Burada mysql.com bana link verin demedi ama insanlığa faydalı bir iş yapmış oldugundan dolayı bizden karşılıksız link aldığından dolayı pr degeri yükseliyor.
    Toolbar pagerank ise normal internet kullanıcılarına ziyaret ettikleri siteler hakkında onlara çok yüzeysel bilgi verme niteliğinde ve google amcanın onların ziyaret ettiği siteler hakkında bilgi toplamaya yönelik bir aracı. Dünyadaki tüm sitelerin matematiksel olarak pagerank degeri toplamı 1 sayısına eşittir.
    Şu an 20milyar sayfa oldugu tahmin edilmekte. Bu da demek oluyorki matematiksel olarak pagerankın gerçek degeri 1/20milyar yani bol sıfırlı bir rakam.
    işte insanların algılaması kolaylaşsın diye 0,00545457878781878781787 gibi bir rakamı sembolize olarak pr4 ile göstermiş google ve bunu toolbara basıyor. Gerçek matematiksel degeri asla yansıtmaz.
    Şöyle bir matematiksel yaklaşımıda düşünebiliriz:
    0,00545457878781978781787<pr4 <0,00545457878781979781787 bu iki rakam arasındaki degerlere biz pr4 olarak kabul edelim ve toolbara yansıtalım.
    her pr4 'ün gerçek matematiksel degeri farklıdır.
    Boşuna toolbar güncellemesini beklemenize gerek yok.Şu an ki sıralamanız neyse 1 saat sonra pagerank güncellense yine aynı sıralama degerindesinizdir. Pagerankın gerçek degeri kesirli bir ifade oldugunu yukarıda bahsetmiştim. Pay ve Paydaya sürekli yeni siteler girip çıktıgından dolayı, her sitede matematiksel pagerank kesir degerinin bir parçası oldugundan anlık olarak pagerankımız sürekli degişiyor. Ama bu toolbara 3 ayda bir yansıyor.
    Madem pr3=pr4=pr5 ise bizim Pagerank 6 olmak için ne yapmamız gerekirir sorusunun cevabı ise özetle şu:
    Google kurucusu Sergey Brin 'in pagerank hakkındaki şu sözü bize olayı özetliyor
    "İnsanlığa faydalı her sitenin pagerankı yüksek olmalıdır."
    Bizim yapmamız gereken şey insanlığa faydalı bir site yapmak. Yani Türkçe içerikli siteler ile bunu yapmak çok zor.
    Cem yılmaz doritos reklamı, temel fıkraları, flash oyunlar, Tckimlik, vergi no,sohbet, liseli kızlar,çiceklerin dili... gibi konuların insanlığa pek bir faydası olmayacağından dolayı maksimum pr5 almakta Türk siteleri.
    Pr5 bir siteninde pageranktan pek bir fayda beklememesi gerek.

    İnsanlığa faydalı bir site yaparsanız (hotscripts.com, phpbb.com gibi firefox) gibi pr7 bile olmak çok zor degil.
    Bakınız yüzlerce Türkçe flash oyun sitesi var. Ama kaç tane actionscript ile flash oyun yazıp insanlara kodlarını sunan Türk sitesi var. Cevap sıfır....
    Bu basit örnek neden bizim pageranklar hep düşünk sorunun cevabını size verir.
    Actionscript kodlarını yaplaşırsanız sitenizde, meksikadanda link alırsınız, japonyadanda link alırsınız , insanlar sizi takdir eder ve link verir...

    Unutmamak gerek ki Pagerank ile ilgilenen sadece webmasterlardır.
    Sokaktaki adam ile ropörtaj yapılsa ve sorulsa "Pagerank Nedir ?" desen adam "Bana küfür mü ediyor laa bu diye aklından geçirir...."

    Normal internet kullanıcıları, yani bizim sitelerimize gelen kişiler için pagerank bişey ifade etmiyor. Sitenin pagerankı pr6 diye ben o siteye takılıyorum diyen bir Allahın Kulunu görmedim ben

    Herkez aradığı bilgiye ulaştığı siteye girer. Örnegin Gmail.com isterse pr0 olsun. Bizler oraya pr için degil içeriginden faydalanıyoruz diye giriyoruz.

    Pagerank kazanmaya genellikle yeni açılan siteler muhtaçtır. ( Google mühendisleride bunu çok iyi bildiğinden, yeni açılan sitelerin pr almasını zorlaşıyor her geçen gün.)

    Pagerank olayına çok fazla kafanızı takmayın arkadaşlar. Insanlarda kolay kolay google toolbar kurmuyor. En azından Türkler pek kurmuyor. Türkiyede internet kullanma oranı %10 şu an.
    10 kişiden 1 kişi internet kullanıyor o bir kişininde Allah bilir kaçı google toolbar kurar ki.
    insanlar, hepsiburada.com, download.com, itiraf.com, siberalem.com, hotmail.com, hotscripts.com, internethaber.com gibi adreslere pr degerleri yüksek diye girmez, içerikleri sağlam diye giriyorlar...

    Eger sitenin içeriği iyiyse bir gelen bir daha geliyorsa, insanlar siteni sık kullanılanlarına ekliyorsa zaten senin sitenin pageranka falan ihtiyacı yoktur. Sitenin içerigi gerçekten kaliteliyse zaten sana başka insanlar link verirler ve pagerankında yükseliyor. Pek akıcı bir yazı olmadı konudan konuya atladım kusura bakmayın
  • 13-01-2006, 13:41:52
    #2
    Üyeliği durduruldu
    Yazındaki link örneklemeside güzel bir yaklaşım radmin.
    Coca cola hakkında bir yazı yazmışsın ve o konu ile alakalı yere link vermişsin.
    İşte Google bizden bunu istiyor. Yani içeriğin neyle alakalı ise o siteye link ver. İçerigin ile alakalı yerden link al ki, aldığın linkin önemi olsun
  • 13-01-2006, 15:05:56
    #3
    Üyeliği durduruldu
    radmin adlı üyeden alıntı:
    Pagerank 6 olmak için ne yapmak gerekir sorusunun cevabı ise özetle şu:
    İnsanlığa faydalı bir site yapmaktan geçiyor.Yani Türkçe içerikli siteler ile bunu yapmak çok zor ve imkansız.Cem yılmaz doritos reklamı, temel fıkraları, flash oyunlar, Tckimlik, vergi no,sohbet, liseli kızlar,çiceklerin dili... gibi konuların insanlığa pek bir faydası olmayacağından dolayı maksimum pr5 almakta türk siteleri.Pr5 bir siteninde pageranktan pek bir fayda beklememesi gerek.

    insanlığa faydalı bir site yaparsanız (hotscripts.com, phpbb.com gibi firefox) gibi pr7 bile olmak çok zor degil.
    Paylaşım için saol.
  • 13-01-2006, 20:35:04
    #4
    güzel bi paylasım olmus saolasın..
  • 14-01-2006, 00:49:05
    #5
    eline sağlık..

    uluslararası bir site yapmanın gerekliliği burada ortaya çıkıyor aslında..
  • 14-01-2006, 01:54:25
    #6
    Amacım bizim türkçe içerikli sitelerinde güzel yerlere gelmesi.Yabancı sitelere bakıyorum, dandik dandik siteler pr6 olurken bizim sitelerin en iyileri hep pr5 te kalmış.İşin mantığını, tekniğini bilirsek bizimde pr6 pr7 olmamamız için bir sebep yok.

    amele pazarındaki gibi ben sana link vereyim, sen bana link ver link degişimi yapalım demekle bir yerlerlere gelinemeyecegini artık herkezin ögrenmesi gerektiğini düşünüyorum.

    Yapmamız gereken ilk şey : Bizimle aynı içerikli sitelerden karşılıksız link almaktan geçiyor.

    Ne yapıp ne edip www.dmoz.org a girmeye çalışarak işe başlanılabilinir.Dmoz çok güzel bir karşılıksız link kaynağıdır.Dmoz.org veritabanını kullanan binlerce sitedende aynı anda link almış oluyorsunuz
  • 14-01-2006, 01:58:15
    #7
    dmoz'a kayitlar cok gec işleme aliniyor
    editörmü yok ne.
  • 14-01-2006, 12:20:57
    #8
    Dmoz ve insanlar.
    Dmoz (Directory Mozilla), Rich Skrenta ve Bob Truel tarafından 1 haziran 1998'de yayın hayatına başlayan bir oluşumdur. (Rich Skrenta aynı zamanda bilgisasayarın dahi çocugudur. Tarihler 1982'yi gösterdiginde ilk virüsü yazan zat olarak tarihe geçen kişidir. Şu an kurucusu oldugu
    topix.net sitesi ile ugraşmaktadır.)


    Dmoz gönüllülerin kurduğu, "Human do it Better" felsefesi ile yola çıkmış bir oluşumdur.. Bugün itibari ile 60.000' e yakın gönüllü editörü vardır....
    Bir zamanlar arama motorları bu kadar popüler degilken, biz kaliteli siteleri bir dizin altında toplayalım hem insanlar arama motoru örümceklerinden daha iyi siteleri analiz edip, kaliteli siteleri seçip bir birlik oluşturulabilir fikri üzerine kurulmuştur.
    Hal böyle olunca, bir çok arama motorunun ilk indexlemek istedigi site dmoz.org tur.
    Çünkü oradaki siteler hem daha kaliteli, hemde linkten linke atlayarak yüzbinlerce siteye ulaşıp indexleme fırsatını kolay bir şekilde bulurlar.

    Google'un da ilk indexlemeye başladıgı ve hala veritabanını kullandığı bir oluşumdur. Google Directory burası dmoz ile aynıdır.
    Dmoza giren siteler otomatik olarak google directorye girerler.

    Hal böyle olunca bir çok insanın iştahını kabartıyor dmoza girmek fikri.
    Ortaya çıkar ilişkisi girince, gönüllü yapılma işide bitiyor...

    Dandik yada spam dolu siteler alınıp, kaliteli siteler listelenmemeye başlıyor.
    Özellikle ingilizce kategoriler, hosting kategorileri gibi bölümlerde editörlere büyük paraların, rüşvetlerin teklif edildiği söyleniyor, yeni açılan hosting şirketlerince... (Para aldıgı tespit edilen editörler görevden alınıyor)

    Bazı webmaster söyle düşünüyor, madem benim sitemi almıyorlar, bende bari editör olup kendi sitelerimi eklerim. Editör oluncada, kendi sitelerimi ekleyip, rakip siteleri silip arazi olurum. Bu kişilerin Dmoz'a katkı yapmak gibi bir niyetleri olmadığından bir daha dmoza girmiyorlar.
    insan faktörü herzaman ki gibi yine, iyi niyetli bir oluşumu kötü niyetlerine alet ediyor. Hak etmeyen siteler dmoz 'a giriyor.

    Editör olmak isteyenler

    Kendinizi dmoz yetkililerin yerine koymaya çalışın.Hergün binlerce kişi editör olmak için müracat ediyor, ve %99 kadarı bu niyetle editör olmak istiyor.

    işte bu sebebten bazı kategorilerin editörlükleri yok. Kimin editör olunacağına karar verilemiyor.İyi niyetli ile, kötü niyetliyide ayırmak imkansız oldugundan, bazı kategoriler editörsüzdür.
    Editörsüz bir kategoriyede sitenizi eklerseniz, dmoza girmeniz ayları bulabilir.Peki aylar sonra nasıl ekleniyor dersenizde, dmozun çalışma mantığı şu. Tıpkı askeriyedeki gibi bir rütbe sistemi var.Basamak basamak yükseliyorsunuz.
    En az sitesi olan bir kategoriye, en az talep edilen kategıriye editör olduğunuzu farz edelim.Kategoriyi geliştirdikçe güzel siteler ekledikçe.bir üst rütbeye çıkıyorsunuz..
    mesela:
    Su Altı Sporları kategorisine editör oldunuz diyelim.Belli bir süre geçtikten sonra
    Öğrenci: Su Altı Sporları kategorisine çıkıyorsunuz,
    yine geliştirdikçe kategoriyi
    Dernekler: Öğrenci: Su Altı Sporları
    yine geliştirdikçe iyi çalıştıkça, bir süre sonra kaçmadıysanız hala,
    Toplum: Dernekler: Öğrenci: Su Altı Sporları
    toplum genel kategorisine baş editör olursunuz.
    Ve yeni editör müraccatlarına artık siz karar verirsiniz. Tabii bu seviyeye gelmek en az 3 yılınızı alır
  • 14-01-2006, 12:34:34
    #9
    sen neden basvurmuyorsun editorluğe radmin.?