OyunSu adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
İpucu: googlenin yeni algoritması 02-11-2008
159
●12.531
- 03-11-2008, 23:41:53Radmin çok açıklayıcı yazmış ama hala bazı arkadaşlar google ın backlink dışında bir yola saptığını düşünüyor.
Google ın geliştirdiği tüm filtreler backlink yoğunluğu, artış hızı, backlink content eşleme gibi değerlere dayanır.
Yani google ın algoritmasının kaynağı olan backlink dışında yok koda bakar, yok sayfa yapısına bakar, yok sayfada kalış süresine bakar gibi teoriler google ın yapısına terstir zaten.
Adamlar bir web sitesinin değerini ölçecel bir matematik işlemi ortaya koymuşlar. Bu matematik işleminin kaynağıda backlinktir. Çünkü bir sayfanın değerini ortaya koyabilmenin yolu aldığı backlinklerdir.
Sayfada kalış süresi ne demek? Bunu ortaya atan arkadaş hiç mi düşünmez bir sitedeki kullanıcı kalış süresi o sitenin içeriğinin değeri ile doğru orantılı değildir.
Video sitelerinde sabahtan akşama kadar kalabilirsin bu o siteyi günde 5 kişinin girdiği harika tıp makale sitesinden daha mı değerli kılar?
Ya da bir sanal mağazada ürün seçen bir adam 1 saat dolaşırken, sayısal loto sonuçları milli piyango sayfasında kimse 120 saniyeden fazla kalmıyordur herhalde.
Yani sayfada kalma süresi sayfanın kod yapısı falan yalan. Bazı arkadaşlar google wordpress i sever kod yapısı falan demişler. Google wordpress i değil wordpress in kullandığı iç linkleme sistemini seviyor. Sürekli güncellenen bir anasayfa, aylara göre oluşturulan arşivler, title,url,meta tag paralelliği kurulabilmesi, kategorilendirme, etiketler, sitemap ve içerik girince pingleme gibi şeyler google ın işini yapmasını ve içeriği tanımasına yardım ediyor.
Bunlara dikkat eden her script her siteyi google sever. Abuk sabuk ağır html hataları yapmadığınız sürece, ve kopya sayfa yapmadığınız sürece önemli olan yukarıda belirttiğim wordpress iç linkleme mantığına uygun hareket etmektir. Ama hala script yazan, kod yazan, site yapan bir sürü adamın en basit wordpress mantığını bile kavrayamadığını görüyorum. Wordpress google ın içerik okuma referansıdır bile denebilir. Wordpress kullanmanız gerekmiyor ama aynı mantığı uygulayın yeter.
Google sadece içerik eşleme ile ilgili fonksiyonlar üretmeye çalışıyor. En son israil li adamın algoritmasının dahil edilmesi meselesi da bu yöndedir. Yani google backlink veren ile alan arasındaki paralelliği ölçmek istiyor. Hangi linkin backlink olduğuna, hangisinin fakelink olduğuna karar veriyor. İşte SEO da bu kararı görebilme meselesi zaten. Google arama sonuçlarında hangi kelimelerin birbiri ile alakalı olduğunu zaten görebiliyor. (adwords keyword tool) Yani kelimeleri içerik olarak gruplandırabiliyor.
Sonra link veren ile alan arasında bağlantı kuruyor. Sonra bir siteden link alan ve aynı siteye link verenleri de içerik olarak eşleştirmeye uğraşıyor.
Link veren kaç siteye link vermiş hangi çapa textleri kullanmış bakıyor. Bir sayfanın title url ve contenti "smarty template design" iken içinde sohbet diye link çıkışı varsa, aynı zamanda evden eve nakliyat hatta ..... videoları diye link çıkışı varsa google bu 3 çapa metnin de alakasız olduğunu hatta hepsinin de içerikle alakasız olduğunu anlayacak kapasiteye ulaştı. Çünkü artık link verilen siteleri de kendi aralarında değerlendiriyor. Yani link aldığınız blog sayfasından bilmem ne ***** sitesine de link gittiyse vay halinize.
Bu yani google ın backlinkleri değerlendirme algoritması çeşitli filtreler kullanıyor ve bu filtrelerin katsayıları var.
Ve bence google bu filtrelerin constant değerlerini sabit katsayılarını yıl içinde mükerrer kere değiştiriyor. Böylece algoritma aynı kalıyor ama sonuçlar ve sıralama değişiyor.
Bunu da hem SEO manipülasyon yapanları yıpratmak hem de algoritmasının tamamen deşifre olmasını önlemek için random olarak yapıyor.
O yüzden Radmin in de dediği gibi plan proje ve stratejilerinizi doğru backlink örgüsünü inşaa etmek üzerine kurun.
Ben ilk başladığım zamanlar dışında hiç sandboxa düşmedim. Neden mi? Çünkü linklerimi asla içinde 3 den fazla dış link bulunan bir sayfaya eklemem. Ama ben bile şaşırıyorum linkback trace eden çakallar link eklediğim bir sayfaya 3-5 gün sonra linkler indxlenince abuk sabuk kelimelerde link kasabiliyor. O zaman benim ilk aldığım linkin de hiç bir anlamı kalmıyor.
Yani işin özü backlinke devam. Ama backlink aldığınız sayfa ödülünüzden çok zararınıza da olabilir. O yüzden nereye linkinizi eklediğinize dikkat ediniz. Hem içerik yönünden hem de başka dış linkler olup olmadığı yönünden. Son 3 aydır link alma stratejimi değiştirerek yürüttüğüm bazı projelerim var ve çok iyi sonuçlar almaya başladım.
Burada bir çok arkadaş sadece makale okuyup link kasıyor. Ama çok az insan denemeler yaparak işin içeriğini anlamaya kavramaya çalışıyor. Google ın sistemine benzer bir algoritma yazacak olsaydınız nelere öncelik verirdiniz bulmaya çalışın. Algoritmayı siz yazacak olsaydınız nasıl bir strateji izlerdiniz empati yapın.
Saygılar - 04-11-2008, 00:11:56google kaynak koda bakar nerden anlayacak wp tabanlı olduğunu diyenlere güzen cevap +repgokmenm adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
diğer yorum yapanlarada teşekkür ederim.
şunuda ekleyeyim google aramasında blog lardan yazılar adı altında bazen siteler çıkıyor. onuda geçelim google anasayfasının en başında blog kısmı var. orayı tıklayın ve kendi wp sitenizin ismini yazın. direk çıkıyor. demek ki google blogları anlıyor.
ve şuda var ki google video sitelerini yukarı çıkarırken. özgün tasamlı video sitesi varken neden kuruluş amacı günlük yazmak olan wp tabalı siteyi yukarı çıkarsın. tabiki özgün video scriptini ön plana alır. - 04-11-2008, 00:20:53teşekkür sonyabi

ozaman biz blog haricinde bir yapı seçmemiz gerek.çünkü forumlar hariç tutuluyor bu olaydan belkide..
malum forum arama uygulaması yok google ın.
anlamadığım google nerden anlıyor blog olduğunu sitenin...
acaba bu tecnoratti vs ye bildir tuşuyla mı ilgisi var.
otomatik uyarmalar vs.
birkaç php sayfasının da ismini değişssek yine anlarmı google.
sonuçta benim sitem wp olsada blog tarzı değil..
portal tipli bir site..
ulan google zamanımıydı algororitma değişmenin.. - 04-11-2008, 00:28:40Sanıyorum büyük oranda etkilendik türk webmasterlar olarak.Fakat şöyle bir şey var tr içerikte bu durum böyle.Wp nin yabancı içerikle kullanıldığı vakit çok daha iyi performans alındığı aşikar.
Google blog olup olmadığını nasıl anlıyor diyorsunuz;
bugün Website Marketing SEO Score Tool gibi siteler bile bunu anlıyabiliyorsa bırakında google bu işi çözmüş olsun.Özgün scriptten bahsediyoruz ancak seo sistemi tam olarak oturtulmayan bir özgün script wp nin altında kalmaya mahkumdur.
- 04-11-2008, 00:30:47Özgün video sitesinin ve özgün makale sitesi arasında kıyaslama yaparsan hangisinin insanlığa katkısı var?sonyabi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ne kadar özgün video sitesi olursa olsun sitenin yapmadığnı video ekleyen kullanıcılar yapmaya başladı. Millet ne videosu eklerse eklesin webmaster mantığı yürütere video ile alakalı değil çok izlenmeyi sağlayacak etiketleri yazıyorlar hatta video başlıklarını manipüle ediyorlar. O yüzden kısa süre içinde video sitelerinin bu abuk yükselişinin önüne geçilecektir.
Yoksa sen grip yazıp arayınca hapşıran adam videosu aramıyorsundur eminim.
Bir arkadaş kişisel bloglar haber sitelerinin önüne geçiyor demiş. Geçsin be kardeşim birbirinden bot ile haber çeken, tüm haberleri 3-4 ajanstan kopyala yapıştır, 2 bizden 3 misafir yazarla kurulan haber sitelerinin blogdan ne farkı vardır. 3-4 tane büyük haber sitesi var hiç bir blog da onların önüne geçemez zaten.
Bu arada google bir sitenin CMS mi, yoksa blog mu olduğunu çok basit bir şekilde anlar. Burada bazı arkadaşlar da pek hafife almışlar. Ben bile anlarım. En çok kullanılan 20 blog scriptini al ya da CMS, hepsinin robot.txt dosyalarından sınıflandırma yapabilirsin. Ya da sitenin tüm linklerine tıklayan google bot index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=2034 gibi bir linkte ahanda joomla diyebilir, ya da wp-login.php tıkladığı anda wordpress diye yapıştırabilir
Ne anladım ben o video sitesinin özgünlüğünden. Kaç tane uzman.tv ayarında özgün video sitesi var? Ben yüksek pr lı sayfa ararken pr9 bloglar bulmuştum zamanında. 25 yaşında yüksek lisans öğrencisinin kişisel blog sayfasıydı mesela adam sadece cold fusion, flex ve adobe air gibi konularda makale yazıyor ve pr9.
Burada senin bahsettiğin blog kavramı bu sitede de bol bulunan, kodu çok hayata karşı söyleyecek sözü az, keyword manipülasyonu ve çalıntı içerikle SEO kasanların blogları sanırım. Yoksa fizikçilerin de, ortopedistlerin de blogları var, adam gibi insanlığa ve bilime faydalı blog yazan adamlar da hiç de az değil.
Demek ki işin özü google manipülasyon yapan kopya içerik kullanan değersiz sayfaları silmelidir. Tüm blogları silme ya da geri plana atma gibi bir lüksü olamaz. - 04-11-2008, 01:24:26digiklan da güzel açıklamış...ve çoğu yerde haklı..
kopya içerik haber sitelerinden bloglar üstündür doğrudur aslında..
http://www.websitegrader.com
sitesi neredeyse hersiteye blog diyor.
googleda böyle anlıyorsa sorun yok.
eğer tanınmayacak bir hale getirebilirsek blogları riske atmayız belki