Radmin çok açıklayıcı yazmış ama hala bazı arkadaşlar google ın backlink dışında bir yola saptığını düşünüyor.
Google ın geliştirdiği tüm filtreler backlink yoğunluğu, artış hızı, backlink content eşleme gibi değerlere dayanır.
Yani google ın algoritmasının kaynağı olan backlink dışında yok koda bakar, yok sayfa yapısına bakar, yok sayfada kalış süresine bakar gibi teoriler google ın yapısına terstir zaten.
Adamlar bir web sitesinin değerini ölçecel bir matematik işlemi ortaya koymuşlar. Bu matematik işleminin kaynağıda backlinktir. Çünkü bir sayfanın değerini ortaya koyabilmenin yolu aldığı backlinklerdir.
Sayfada kalış süresi ne demek? Bunu ortaya atan arkadaş hiç mi düşünmez bir sitedeki kullanıcı kalış süresi o sitenin içeriğinin değeri ile doğru orantılı değildir.
Video sitelerinde sabahtan akşama kadar kalabilirsin bu o siteyi günde 5 kişinin girdiği harika tıp makale sitesinden daha mı değerli kılar?
Ya da bir sanal mağazada ürün seçen bir adam 1 saat dolaşırken, sayısal loto sonuçları milli piyango sayfasında kimse 120 saniyeden fazla kalmıyordur herhalde.
Yani sayfada kalma süresi sayfanın kod yapısı falan yalan. Bazı arkadaşlar google wordpress i sever kod yapısı falan demişler. Google wordpress i değil wordpress in kullandığı iç linkleme sistemini seviyor. Sürekli güncellenen bir anasayfa, aylara göre oluşturulan arşivler, title,url,meta tag paralelliği kurulabilmesi, kategorilendirme, etiketler, sitemap ve içerik girince pingleme gibi şeyler google ın işini yapmasını ve içeriği tanımasına yardım ediyor.
Bunlara dikkat eden her script her siteyi google sever. Abuk sabuk ağır html hataları yapmadığınız sürece, ve kopya sayfa yapmadığınız sürece önemli olan yukarıda belirttiğim wordpress iç linkleme mantığına uygun hareket etmektir. Ama hala script yazan, kod yazan, site yapan bir sürü adamın en basit wordpress mantığını bile kavrayamadığını görüyorum. Wordpress google ın içerik okuma referansıdır bile denebilir. Wordpress kullanmanız gerekmiyor ama aynı mantığı uygulayın yeter.
Google sadece içerik eşleme ile ilgili fonksiyonlar üretmeye çalışıyor. En son israil li adamın algoritmasının dahil edilmesi meselesi da bu yöndedir. Yani google backlink veren ile alan arasındaki paralelliği ölçmek istiyor. Hangi linkin backlink olduğuna, hangisinin fakelink olduğuna karar veriyor. İşte SEO da bu kararı görebilme meselesi zaten. Google arama sonuçlarında hangi kelimelerin birbiri ile alakalı olduğunu zaten görebiliyor. (adwords keyword tool) Yani kelimeleri içerik olarak gruplandırabiliyor.
Sonra link veren ile alan arasında bağlantı kuruyor. Sonra bir siteden link alan ve aynı siteye link verenleri de içerik olarak eşleştirmeye uğraşıyor.
Link veren kaç siteye link vermiş hangi çapa textleri kullanmış bakıyor. Bir sayfanın title url ve contenti "smarty template design" iken içinde sohbet diye link çıkışı varsa, aynı zamanda evden eve nakliyat hatta ..... videoları diye link çıkışı varsa google bu 3 çapa metnin de alakasız olduğunu hatta hepsinin de içerikle alakasız olduğunu anlayacak kapasiteye ulaştı. Çünkü artık link verilen siteleri de kendi aralarında değerlendiriyor. Yani link aldığınız blog sayfasından bilmem ne ***** sitesine de link gittiyse vay halinize.
Bu yani google ın backlinkleri değerlendirme algoritması çeşitli filtreler kullanıyor ve bu filtrelerin katsayıları var.
Ve bence google bu filtrelerin constant değerlerini sabit katsayılarını yıl içinde mükerrer kere değiştiriyor. Böylece algoritma aynı kalıyor ama sonuçlar ve sıralama değişiyor.
Bunu da hem SEO manipülasyon yapanları yıpratmak hem de algoritmasının tamamen deşifre olmasını önlemek için random olarak yapıyor.
O yüzden Radmin in de dediği gibi plan proje ve stratejilerinizi doğru backlink örgüsünü inşaa etmek üzerine kurun.
Ben ilk başladığım zamanlar dışında hiç sandboxa düşmedim. Neden mi? Çünkü linklerimi asla içinde 3 den fazla dış link bulunan bir sayfaya eklemem. Ama ben bile şaşırıyorum linkback trace eden çakallar link eklediğim bir sayfaya 3-5 gün sonra linkler indxlenince abuk sabuk kelimelerde link kasabiliyor. O zaman benim ilk aldığım linkin de hiç bir anlamı kalmıyor.
Yani işin özü backlinke devam. Ama backlink aldığınız sayfa ödülünüzden çok zararınıza da olabilir. O yüzden nereye linkinizi eklediğinize dikkat ediniz. Hem içerik yönünden hem de başka dış linkler olup olmadığı yönünden. Son 3 aydır link alma stratejimi değiştirerek yürüttüğüm bazı projelerim var ve çok iyi sonuçlar almaya başladım.
Burada bir çok arkadaş sadece makale okuyup link kasıyor. Ama çok az insan denemeler yaparak işin içeriğini anlamaya kavramaya çalışıyor. Google ın sistemine benzer bir algoritma yazacak olsaydınız nelere öncelik verirdiniz bulmaya çalışın. Algoritmayı siz yazacak olsaydınız nasıl bir strateji izlerdiniz empati yapın.
Saygılar