Bugün derneğimizi ziyarete SEO işleri ile başlangıç seviyesinde uğraşan bir kardeşimiz geldi. Yer webmaster derneği olunca söz de döndü dolandı SEO'ya geldi hali ile. "Abi PBN'i nasıl yapıyorsun?" diye sorunca metotlarımı anlattım. Benim uyguladığım ve %100 başarı elde ettiğim metotları dinleyince "keşke yazılı bir kaynak olsa" dedi. Kardeşimizin bu söylemi üzerine belki başlangıç seviyesinde olan arkadaşlara faydam olur düşüncesi ile bu yazıyı kaleme alma kararı aldım. Umarım arzu ettiğim gibi faydası dokunur.
PBN yöntemi "paravan blog ağı" olarak adlandırılabilir. Buradaki amaç; kendinizle aynı sektörde siteler oluşturup; bu sitelerden ana sitenize kaliteli backlink sağlamaktır.
PBN web 2.0 siteleri kullanılarak yapılabileceği gibi, kendinize ait domain ve hostingte bloglar kurularak da hayata geçirilebilir. Ben genelde kendi PBN ağımı kendim kuruyorum. Bunu da aşağıdaki şekilde kurguluyorum.
Öncelikle geçmişi temiz, Google manuel işlemi bulunmayan, bir miktar backlink almış domainleri araştırıyorum. Genelde bu araştırmayı ücretli araçlarla yaparım lakin https://www.brokenlinkcheck.com/ sitesinde bazı otorite domainleri aratarak, hedef siteden backlinki olan lakin düşmüş domainleri ücretsiz olarak da bulmanız mümkündür. Ücretsiz tarama 3k sayfa taraması ile sınırlıdır. Örneklendirmek gerekirse; yasal bir iddaa tahmin sitesi için PBN kuracaksam, dünyaca ünlü spor sitelerinin backlink verdiği fakat düşmüş olan domainleri bulmaya çalışırım. Domainleri bulmam bazen 2 hafta sürebilir. Bulabileceklerimin en iyisi olduğundan emin olmak isterim. Bulduğum domainleri de popüler SEO araçlarında backlink taraması yaparım. Bazen link silinmiş olabilir ama MOZ v.b. araç farketmez.
Püf Nokta: Satın almak istediğiniz domainin aldığı backlink ne kadar eskisi ise silinme şansı o kadar azdır.
Dezavantaj: Eski tarihli backlink search consol üzerinde nadiren de olsa index almayabilir.
Domainleri tespit ettikten sonra da sitelerin kategorilerine, meta alanlarına ve benzeri metriklere yoğunlaşırım. Her domain için farklı bir tasarım seçerim. Asla bir tasarım diğeri ile aynı olmaz.
Tasarıma ve PBN'lerin meta kısımlarına karar verdikten sonra içerik kısmına odaklanırım. Bu içerikler asla 300 kelime 6 Lira içerikleri olmaz. Güvendiğim yazarlara, kelime sınırı koymadan fotoğraflı ve videolu bir şekilde içerik siparişi veririm. Bazen bir içerik (evet bir içerik) için 150-200 lira ödediğim olur. Ortalama da 500 kelimelik bir içerik için 80-100 Lira bedel öderim. O da ekip kendime ait diye. Dışarıdan bu kalitedeki makaleleri bu fayada alamazsınız.
Eğer 5 blogluk bir PBN ağı kuruyorsam 5 farklı PC ve 5 farklı internet bağlantısı vardır. İnternetleri genelde mobil telefonlardan ya da simkart özelliği bulunan tabletlerden sağlarım ve o PC'ye özel olur. 5 farklı ADSL imkanı varsa o da kullanılabilir. Bir PC'den PBN'deki diğer sitelere ASLA erişmem. İz bırakmak istemem. Fazla kuralcıyımdır. Olası bir arkadaşın ya da kendimin dalıp da aynı PC'den PBN ağındaki diğer 2 bloga girmesi benim için ölümle eş değerdir. Şuan evimdeyim mesela, çalışma odamdan iğrenç bir görüntü atayım ne demek istediğim anlaşılsın Ofisteki 4 laptop'u evde de çalışabilmek için eve getirdim
Paravanların hosting'i için Godaddy v.b. büyük firmaların paketlerini alırım. Her paravan farklı bir şirkette barınır. Asla iki paravanı aynı şirkette barındırmam. Ayrıca Domaini'de farklı firmalar ve hesaplarla alırım. 3 kuruşun peşine düşmem yani. Çünkü iz bırakmak istemem.
Aldığım içerikleri haftada 3 defadan az olmayacak, 5 defayı geçmeyecek şekilde zamanlarım. Site haritalarını oluştururum. Her bir paravan blog için farklı analytics hesapları, farklı search consol hesapları oluştururum. Aynı projenin paravanlarını aynı analytics/consol/metrica hesabına asla eklemem. Hepsinin kendine ait sosyalmedya hesapları olur. Bu sosyal medya hesapları için fiziki yurtdışı hatları kullanırım. Mutlaka bunlara gönderi yapması için birini görevlendiririm. Sosyal medya yönetimi için kendime yazdırdığım bir araç var onu kullanmayı tercih ediyorum. Fakat yabancı bir sürü yönetim aracı var. Ben fazla titiz davrandığım için kendime yazdırdım. Kullandığım hatların görüntüsü aşağıdaki spoiler'da
Paravanlardan 1 ya da ikisine adsense başvurusu yaparım. Genelde onaylanır. Mümkün olduğu kadar doğal gözükmek isterim. Derdim reklam gösteriminden para kazanmak değildir. Reklamı tıklanması zor yerlere koyarım genelde. Bunun dışında harita onayı yapılabilecek bir sektörse hemen müşteriye blogların için fiziki sanal numaralar aldırıp harita doğrulaması yaparım. Harita başvurularını asla aynı gün yapmam. Özellikle Yandex telefonla arayacağı için en az 1'er gün ara verdiririm.
Paravanlara kararınca backlink ve tanıtım yazısı alırım. Mutlaka hepsine bir miktar Google Ads ve sosyal medya reklamı çıkarım. Ama abartmam elbette. Bunun dışında çeşitli forumlarda bu siteler için ayrı ayrı topic açtırmaya ve altında tartışma yaratmaya çalışırım.
Önemli: Adsense reklamlarını ve Google ADS kampanyalarını aynı anda vermem.
Projenin durumuna göre 6 ya da 7. ayda içerikleri haftada bire düşürürüm ve bu sürenin sonunda kimi paravandan tanıtım yazısı, kimi paravandan banner olarak backlink veririm. Footer olayına pek girmem. Linkleri asla site en az 6-7 aylık olmadan çıkmam.
Sözün özü bu paravanlara gerçek site gibi davranırım. Gizlilik politikasından otomatik cevap maili gönderen posta adreslerine kadar her şey olur. Hatta öyle bir hale gelir ki bazen paravanlar ilk 10'da sıralama alır.
Kazanım
1) Hedef sektörde bir sürü otorite adayı siteniz olur
2) Bu sitelerin her biri farklı bir firma gibi görünür ve müşterinin telefon aranması artar
3) Kendi rakipleriniz kendi siteleriniz olur
Kimler İçin Uygun?
Bu çalışma internetten telefonla sipariş alan ve kar marjı yüksek olan firmalar için uygundur. Yani 1'e 3,5 oranında para kazanmayan adama bu çalışmayı teklif bile etmeyin. Masraflıdır zira. Hedef imalat sektöründe olan ve hammadde sıkıntısı olmadan üretim yapan kişilerdir. Adsense geliri hedefleyen yayıncılar için de uygun olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca gelirini Pazaryeri sitelerinden elde eden kişiler için de uygun değildir.
Yapılması zor biliyorum. Ama "300 Lira'ya paravan blog ağınız olsun, siteniz uçsun" diyen arkadaşların verdiği hizmeti sorgulamanız için yazıyorum bunları. Sormak istediğiniz bir şey olursa konu altından sorabilirsiniz. Vakit buldukça cevaplarım. Yazım hataları için özür dilerim, biraz hızlı yazmış olabilirim