• 31-10-2009, 23:45:49
    #10
    Amatör bir akvarist olarak nacizane bir alıntı eklemek istiyorum. Eğlencenizi bölmek istemem bende çok güldüm karikatüre. nacizane;
    Alıntı
    Balık hafızası deyip geçmeyin
    “Balıkların hafızası 3 saniyedir” miti yıkıldı. Bu sözün bir efsane olduğu olduğu, balıkların aslında 5 ay öncesine ait bilgileri hatırlayabildiği belirlendi. Balıkların eğitilebileceğini de gösteren araştırmalara göre, balıklar fareler kadar akıllı…
    Yaygın kabul gören bir mit, balıkların en fazla 3 saniye öncesinin bilgilerini hafızalarında tutabileceklerini söyler. Ancak İsrail’de yapılan son araştırma bunun doğru olmadığını, balıkların 4-5 ay öncesine ait bilgileri hatırlayabildiğini, dahası balıkların eğitilebileceğini gösterdi. Elde edilen yeni bilgilerle, daha ekonomik ve daha çevreci balık çiftlikleri kurulabilir.
    2003 yılında Pixar yapımı Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo) çizgi filmindeki minicik hafızalı Dory karakteri, sürekli unutan ve bir an parlayıp bir an kaybolan düşünceleriyle izleyicinin yüzünü güldürmüştü. Ancak son bulgular, Dory’nin aksini ispat ediyor. Üç saniyelik hafızalarıyla bilinen balık dünyası, bilim adamlarını şaşırttı ve ses sistemiyle yapılan araştırma asıl gerçeği ortaya koydu.

    Yapılan araştırmada, yavru balıklara yemleri düzenli olarak belirli bir ses eşliğinde verildi. Yaklaşık bir ay süren eğitimden sonra balıklar, açık denizdeki balık çiftliklerinde kendilerine ayrılan bölümlere salıverildi. 4-5 ay sonra balıklar yetişkin olup avlanma zamanı gelince, daha önce bir ay boyunca yem verilirken çalınan ses yinelendi ve balıkların aradan uzun süre geçmesine rağmen sese geldikleri görüldü.

    Uzmanları bu deney sonrasında elde ettikleri bulgularla ‘eğitilmiş’ balıkların, ekonomik olarak çok değerli olduklarını, balıkların eğitilmesi ile balık çiftliklerinin giderlerinde önemli tasarruf sağlanabileceğini tahmin ediyor. Yeni bulgular, sık sık çevreye zarar verdiği gerekçesiyle eleştiri konusu olan balık çiftliklerinin, çevreye minimum düzeyde zarar verecek biçimde inşa edilebilmesine de olanak tanıyor.

    BALIKLAR İÇİN YEMEK VAKTİ
    Plymouth Üniversitesi’nde yapılan başka bir araştırma da altın balıklarının 3 aylık hafızalarının olduğunu ve bunun da ötesinde zaman kavramlarının olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmada öncelikle balıklara yemlerini hazırlanmış özel bir düzeneği dürterek almaları öğretildi. Bu öğretildikten sonra da düzenek günün sadece belirlenmiş bir saatlik diliminde yem verecek biçimde yaralandı. Sonunda balıkların sadece belirlenmiş saatte düzeneğe gelerek, yemlerini aldıkları görüldü.

    FARELER KADAR AKILLILAR
    Balıklar üzerine başka bir araştırma da İskoçya’nın St. Andrews Üniversitesi’nde yapıldı. Altın balıklar üzerine yapılan araştırmanın yürütücüsü Dr. Mike Webster bulgularını şöyle açıkladı:
    “Pek çok insanda balıkların üç saniyelik hafızası olduğu düşüncesi vardır, ancak böyle bir şey yok. balıkların kuşlardan ya da memelilerden daha aptal olmadığı hatta pek çok durumda daha akıllı olduklarına dair pek çok kanıt bulunuyor. Golyan balığı, dikenli balık ya da pek çok süs balıkları fareler ya da sıçanlar kadar akıllılar.”
  • 31-10-2009, 23:46:55
    #11
    Balık işte.
  • 01-11-2009, 05:41:41
    #12
    Bende amatör bir akvartistim fakat balıklar sesi sever ilk önce korkarlar ani sesten sonra sese yaklaşırlar tabi prof. ler yapmış ama buda benim bir hipotezim akvaryumu temizlerken yansıyan taşlar çok ses çıkartıyor ve kaçıyorlar bir süre sonra hepsi etrafında toparlanıyor. Temizlik yaparken ağ ile alıyorum defalarca almama rağmen yine takılıyorlar ağa yani 6 ay hafızası varsa onu görür görmez kaçması lazım bence
  • 01-11-2009, 11:26:21
    #13
    evet dediğin gibi . birde mesela akvaryumu bir camla ikiye böl öbür tarafa geçmek için cama çarpar tabiki . ama hafızası böyle olduğu için her defasında cama çarpar ölür
  • 01-11-2009, 11:34:15
    #14
    :d:d:d:d
  • 01-11-2009, 12:04:22
    #15
    dextroit adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Bende amatör bir akvartistim fakat balıklar sesi sever ilk önce korkarlar ani sesten sonra sese yaklaşırlar tabi prof. ler yapmış ama buda benim bir hipotezim akvaryumu temizlerken yansıyan taşlar çok ses çıkartıyor ve kaçıyorlar bir süre sonra hepsi etrafında toparlanıyor. Temizlik yaparken ağ ile alıyorum defalarca almama rağmen yine takılıyorlar ağa yani 6 ay hafızası varsa onu görür görmez kaçması lazım bence
    Belki ağı görmüyordur. belkide 6 ay öncede akvaryumu temizlediğini hatırladığı için zorluk çıkartmıyordur. daha temiz bir akvaryumda yüzeceği için seviniyordur.
    Ayrıca Akvaryumunuzu temizlerken suyu tamamen boşaltmanızı tavsiye etmem. 1/3'ünü boşaltıp yeni su eklemelisiniz haftada bir. ayrıca dip temizliği yapmalısınız.

    masterthone2 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    evet dediğin gibi . birde mesela akvaryumu bir camla ikiye böl öbür tarafa geçmek için cama çarpar tabiki . ama hafızası böyle olduğu için her defasında cama çarpar ölür
    benim akvaryumum tam ortasında bir cam var bahsettiğiniz gibi yavruları ayırmak için hiç bir balığım çarpıp ölmedi şu ana kadar.
  • 01-11-2009, 12:05:38
    #16
    Gerçekten de balık beyinli bu olsa gerek

    Ne demedin diyor
  • 01-11-2009, 12:06:34
    #17
    yok ben teori yarattım. Eğer hafızası 3 saniyeyse her defasında cama çarpar diye düşündüm demekki çarpmıyo
  • 01-11-2009, 12:11:22
    #18
    Bir de stres olayları var sormayın. (: Kardeşim, akvaryuma deterjan dökmesi sonucu balıklarımın hepsi hakkı rahmetine kavuşmuştu. Geçenler de 4 balık daha aldım. Akvaryum daki kayalardan gözükmüyorlardı. Kayaları kaldırdım tek bir taş kaldı. Onun arkasına geçiyorlar şimdi de. Araştırdım; stresten ileri gelen bir olaymış. Unutma olayı da güzel bir muhabbet ortamı oluşturuyor.