• 22-01-2009, 08:11:36
    #1
    1-Sunucu alışverişlerinde hangi bilgiler net olarak bilinmelidir?
    Örneğin bazı firmalar 100mbit havuzlu hatları sadece size özel diyerek satabiliyor...
    2-Sunucu almadan önce satıcıya neler sorulmalı ve ne tür bilgileri öğrenip kıyaslamak gerekir?
    3-Satın alınan firma için ne gibi kontroller yapılabilir?
    4-Aldığınız sunucuda hangi değerleri ölçüp(nasıl ölçüleceği) verilen özelliklerle karşılaştırabiliriz?

    Bu konuda uzman ve tecrübe kazanmış arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim. Hem bilmeyenlere de bir ön bilgi olur.
  • 22-01-2009, 08:36:49
    #2
    El cevap ;

    Sunucu alışverişinizde datacenter bilgilerini tam olarak almalısınız, Alışveriş yapmadan önce lisansları gözden geçirmelisiniz, sizi ve sunucuzu riske atacak lisanslardan uzak durmalısınız.

    Sunucu alırken kesinlikle sözleşmenizi okumalısınız, örnek olarak sunucu iptalinin ne sürede olacağınızı sormalısınız.

    Sunucu almadan önce kesinlikle managed , unmanaged yani destek hususunda yardımcı olabileceklermi bunu sormalısınızki ayağınızı yorganına göre uzatabilesiniz.

    Bu bölümün özellikle altını çiziyorum

    Sunucu alırken kesinlikle 100mbit ise ne kadarını kullanabilecegini sorunuz. Türkiyede ise 10mbit port 1000gb gibi transfer olaylarında ucu açık kalan 10mbit port nedir sorusunu sorunuz? genellikle %99 10mbit port yazılır ancak anlık kaç mbit kullanacagınız yazmaz, sürekli 7 , 8mbit kullanabilirmiyim? diye sormalısınız. 10mbit port 2,3mbit hat da olabilir bunu siz sormalısınız ve kesinlikle sormalısınız.

    Sunucu alırken KVM destegi olup olmadıgına çok önem vermelisiniz, bazıları KVM de olmasa olur diyebilir.. Kesinlikle KVM siz yer tercih etmeyiniz unutmayınızki sizden daha öz verili ve daha hızlı kimse sorununuzu çözemez. KVM olursa bilginiz dahilinde en uygun müdahaleyi yapabilirsiniz.

    Sunucu aldığınız datacenterin sogutma, sıcaklık testlerini mutlaka kontrol ediniz, Isınma problemleri bir çok zaman değer kaybına yol açmaktadır.

    Sunucu almadan önce IP adresini kontrol edebilir , ping alma süresini ölçebilirsiniz.
    Türkiye'den alacaksanız Datacenterin filtreleme sistemleri hakkında bilgi isteyiniz , saldırılara karşı ne gibi önlemler oldugunu sorunuz ve sistemler hakkında geniş bilgi alınınız.

    Herşeyden önemlisi bu tür forumlarda araştırma yapınız, firmalar hakkında olumlu olumsuz görüşleri degerlendiriniz. En büyük hatalardan biri ne yazikki defalarca şu , şu şirket hata yapmıştır defalarca problem yaşanmıştır ve ucuz diye tekrar bu tür firmalar tercih ediliyor sonu hüsran oluyor.

    Yer sağlayıcı belgesini kontrol ediniz, Özellikle bir firma olmasına özen gösteriniz. IP blocklarını kontrol ediniz kendilerine aitmi , bunlar önemli ayrıntılar küçük masraflardan kaçanlardan uzak durmak gerekir.

    Şu an deginecegim noktalar bunlar.
  • 22-01-2009, 09:53:10
    #3
    Teşekkürler. Gerçekten güzel noktalara değinmişsin. Bende kvm olmasada olur diyordum ama bundan sonra dikkat ederim artık.

    Şöyle bir durum da var : sunucular malum sürekli çalışıyor belli aralıklarla sunucu değişmek gerekir mi? Veya bir süre sunucuyu kapamak mantıklı mı? Sürekli çalışması ilerde hdd hatalarına neden olabilir mi ki bu da veri kaybı demektir?Restart yapmak zaman zaman iyi olabilir mi bakım veya randıman açısından?
  • 22-01-2009, 14:27:51
    #4
    Linux ve tabikide Mysql ne kadar uzun süreli çalışırsa o kadar randıman alırsınız, bence linux sunuculara kolay kolay reboot denemeyiniz.

    Co-location yapmıyorsanız tabikide o senenin teknolojilerini takip etmelisiniz ve sistemi yenilemesiniz. ve mutlaka yedek bir disk olsun sunucunuzda.