• 04-05-2009, 17:11:41
    #28
    ErdeM adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    5651 sayılı yasa uyarınca katalog suçlar kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuksal değerlendirme sonucunda; bu internet sitesi (xxx) hakkında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 30/04/2009 tarih ve 421.02.02.2009-126037 nolu kararı gereğince İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.
    yazıyor,bu aşamada kime ne şekilde dilekçe vs yazıp göndermem gerekiyor?

    Arkadaşlar , öncelikle bu konuda sizi aydınlatmak istiyorum. Ben de bir hukuk öğrencisiyim ve bugüne kadar 2 tane kapanmış siteyi açtırmayı başardım. Sitelerden birisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca ve diğeri de C.Başsavcılığı kanalıyla kapatılmıştı.

    C.Başsavcılığı ve/veya Mahkeme Kararı ile kapatılan sitelerin durumu hemen hemen aynıdır. Savcı , re'sen veya şikayet üzerine kapatılması istemiyle site hakkında soruşturma başlatır.Bu soruşturma kapsamında savcı , ilgili sitenin 5651 sayılı kanunda belirlenen kriterlere (Sınav sorumuzdu ) uymadığını tespit ettiği site hakkında sitenin kapatılması maksadiyle Mahkemeye 24 saat içinde dava açar.Bu dava, mahkeme heyeti tarafından değerlendirilip 24 saat içinde karara bağlanmak durumundadır.Karar neticesinde Telekom Başkanlığına yazılan yazıyla sitenin erişime kapatılması istenir.Mahkeme heyeti davayı 24 saat içinde karar bağlamazsa Savcılık tedbir kararını kaldırmak zorundadır.

    Diğer bir durum ise, Sitenin tedbir amaçlı , kamu düzeninin gerekleri ve kamu sağlığı , intihara teşebbüs , ensest , uyuşturucu madde ve bu tür ağır suçların işlenmesini önlemek, amacıyla C. Başsavcılığı sitenin erişimini mahkemeye dava açmadan direk olarak engellenmesi amacıyla yine Telekom Baikanlığına yazacağı bir dilekçeyle kapattırabilr. Bu durum , genelde şahsen şikayet üzerine , kişilik haklarının zedelendiği , mesleki ve sosyal hayatın olumsuz etkilenmesi üzerine uygulanıyor.Mahkeme kararıyla kapatılma ise , genelde ağır suç kapsamına girmeyen fakat kanunda açıkça yazılı suçların işlenmesi durumunda Savcılığın re'sen harekete geçmesi veya toplu olarak şikayet edilen sitelerde uygulanıyor.Ayrıca C. Savcılığının siteleri kapatması durumu , gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda da uygulanabilir.

    Şimdi gelelim , Telekomünikasyon Daire Başkanlığı 'nın siteleri kapatması durumuna.Yine bu kapatma türü de, 5651 sayılı kanunun 1-2.mddesinde belirtilen Kanunun Amacı başlıklı maddelerinde Kanunu Uygulamada Yetkili Kurumlar'ın içerisinde yer alıyor.Bu kapatma türü de yine , Telekom Başkanlığının Tedbir Amaçlı , Mahkeme kararına ihtiyaç duymadan kapatması anlamına geliyor.Açık konuşmak gerekirse Telekom Daire Başkanlığının , google'da arama yaparak en baba kelimelerdeki siteleri idari tedbir amaçlı kapattığını düşünüyorum.

    Şimdi en can alıcı kısma geliyorum.Telekom Daire Başkanlığı siteleri kapattığında bir para cezası veya hapis cezası verebilir mi?

    Bu sorunun cevaı 5651 sayılı kanunda yer alıyor. Bakın kanun ne diyor :

    --------------------------------------------
    Alıntı
    (4) İçe*ri*ği bi*rin*ci fık*ra*da be*lir*ti*len suç*la*rı oluş*tu*ran ya*yın*la*rın içe*rik ve*ya yer sağ*la*yı*cı*sı*nın yurt dı*şın*da bu*lun*ma*sı ha*lin*de ve*ya içe*rik ve*ya yer sağ*la*yı*cı*sı yurt için*de bu*lun*sa bi*le, içe*ri*ği bi*rin*ci fık*ra*nın (a) ben*di*nin (2) ve (5) nu*ma*ra*lı alt bent*le*rin*de ya*zı*lı suç*la*rı oluş*tu*ran ya*yın*la*ra iliş*kin ola*rak eri*şi*min en*gel*len*me*si ka*ra*rı re'sen Baş*kan*lık ta*ra*fın*dan ve*ri*lir. Bu ka*rar, eri*şim sağ*la*yı*cı*sı*na bil*di*ri*le*rek ge*re*ği*nin ye*ri*ne ge*ti*ril*me*si is*te*nir.
    -------------------------------------------

    Aynı maddenin diğer bir fıkrası da şöyle söylüyor:

    Alıntı
    (6) Baş*kan*lık ta*ra*fın*dan ve*ri*len eri*şi*min en*gel*len*me*si ka*ra*rı*nın ko*nu*su*nu oluş*tu*ran ya*yı*nı ya*pan*la*rın kim*lik*le*ri*nin be*lir*len*me*si ha*lin*de, Baş*kan*lık ta*ra*fın*dan, Cum*hu*ri*yet baş*sav*cı*lı*ğı*na suç du*yu*ru*sun*da bu*lu*nu*lur.

    İşte sorumuzun yanıtı budur !. Son zamanlarda Telekom Başkanlığı tarafından idari tedbiren kapatılan ***** içerikli sitelerin sahipleri Telekom Daire Başkanlığının tahkiki neticesinde tespit edilirse , C. Başsavcılığına soruşturma için C. Başsavcılığına suç duyurusunda bulunur.Peki , Telekom Daire Başkanlığı bizim kimliğimizi tespit edebilir mİ? Bunun için , gereken önlemler var.Örneğin , alan adınızı yurt dışı firmalardan alacaksınız .Ayrıca whois bilgilerini gerçek girmeyeceksiniz. Hosting hizmetiniz yine yurt dışı firmadan olacak.Orda da tavsiyem paypal üzerinden veya başka yollarla isminiz görünmeyecek şekilde host ödemenizi geçmeniz.Ayrıca domain ödemenizi de bu şekilde yapmanızda fayda var.

    Şimdi gelelim , Telekom'un C. Başsavcılığına tespit ettiği site sahibini suç duyurusunda bulunması durumunda ne olacak?

    Bakın aynı maddenin 7.- 8. fırkası ne diyor :

    Alıntı
    (7) So*ruş*tur*ma so*nu*cun*da ko*vuş*tur*ma*ya yer ol*ma*dı*ğı ka*ra*rı ve*ril*me*si ha*lin*de, eri*şi*min en*gel*len*me*si ka*ra*rı ken*di*li*ğin*den hü*küm*süz ka*lır. Bu du*rum*da Cum*hu*ri*yet sav*cı*sı, ko*vuş*tur*ma*ya yer ol*ma*dı*ğı ka*ra*rı*nın bir ör*ne*ği*ni Baş*kan*lı*ğa gön*de*rir.
    Alıntı
    (8) Ko*vuş*tur*ma ev*re*sin*de be*ra*at ka*ra*rı ve*ril*me*si ha*lin*de, eri*şi*min en*gel*len*me*si ka*ra*rı ken*di*li*ğin*den hü*küm*süz ka*lır. Bu du*rum*da mah*ke*me*ce be*ra*at ka*ra*rı*nın bir ör*ne*ği Baş*kan*lı*ğa gön*de*ri*lir.

    Umarım faydalı olmuşumdur.Sorularınız varsa veya eksik gördüğünüz yer varsa , düzeltebilirim hemen
  • 04-05-2009, 21:39:18
    #29
    @marks detaylı yazdığın için teşekkür ederim.
    Senin yazdığın yasaları ezbere bilmesem de hukuk felsefesini biliyorum.

    Yani bir suç unsuru bulunup idari tedbir amaçlı veya mahkemece kapatılan bir siteyi açtırmak için harekete geçen kişinin kapatma kararına neden olan suç unsurunu üstlendiğini bilmesi gerekir. Yani suç unsuru taşıyan sitelerin sahiplerinin kimliklerinin belirlenmesi halinde cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağı açıkça yazıyor.

    Yani siteniz kapatıldı ise açın diye başvurmak riskli bir şeydir.
    Bir forum sitesi iseniz ve mesela Atatürk e hakaretten kapatma kararı verildiyse. Suç unsurunu kaldırdık suç unsuru bize ait değildir kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur diyerek sitenizi açtırabilirsiniz.

    Ama tecavüz videoları aramasında ilk sayfada çıkan ve içinde tecavüz ile ilgili metin yazı etiket video resim bulunduran siteler kapatıldığında bu suç unsuru bana ait değil diyemezsiniz. Sitenin sahibi suç oluşturan kapatma nedeninden sorumludur. Ve suç unsurunu kaldırdım diye mahkemeye ya da telekomünikasyon kurumuna gitmek hakkınızda suç duyurusunda bulunulmasına veya dava açılmasına imkan tanımaktır.

    Sitenizi açtırmak için uğraşmadan önce bir avukattan danışmanlık alınız. Sitenizin hangi içerik yüzünden engellendiğini ve durumu öğrenin. Ve açtırmak için izleyeceğiniz yol için hukuki danışmanlık alınız eğer değiyorsa. Çünkü aksi halde bir siteden fazlasını kaybedebilirsiniz.
  • 26-05-2009, 10:47:48
    #30
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    konuyu hortlatmak gıbı olmasında legal bır sıte kapandığı taktirde ve herhangi bir suçu olmadığı düşünülürse farzı misal gözden kaçma durumu hakaret ıcerıklı bır yazı.
    Siteyi açtırmanın en hızlı yolu nedır evet herkes avukata git yazıyor her yerde ancak bunun proseduru nedır ne tur bır avukata gıtmek gerekır nasıl hızl ıbır şekilde işlem yaptırılır ?
    Bazı buyuk sıteler 2 - 3 gunde açtırıyolar sitelerını demekkı bunun hukukı bır olayı varkı hızlı bır şekilde açılıyor pekı bu nasıl yapılıyor ?
  • 26-05-2009, 12:47:07
    #31
    Aynen benimde böyle bir sitem var hiçbir illegal yayın olmayan 2 sitem kapatıldı ne yapabilirim nasıl şikayet edebilirim
  • 26-05-2009, 13:01:05
    #32
    Üyeliği durduruldu
    digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Sen korsan cd satan bir dükkan açsan. Hakkında lisanssız ürün satmaktan dava açılsa. O dükkanı manav haline getirdiğinde dava düşer mi?

    buna cok güldüm malesef arkadaşlar gidip ne diyeceksiniz mahkemeye ben bir .orno site açtım kapadılar ne olur açın mı diyeceksiniz ?

    en güzeli bu işi bırakın farklı şeylere yönelin ***** işi sakata bindi artık daha çok site kapanır ..

    eğer müstehcenlik yaptınız hakkınızda dava açıldı hakim ilk yaptığınızda bilmiyordum suç olduğunu bilsem yaparmıydım diyip afedecektir %99

    ama ikinci sefer yaparsanız cezayı yersiniz..
  • 29-05-2009, 13:56:11
    #33
    r10da resmen, torpil ve rüşvetten bahsediliyor helal olsun.
  • 31-05-2009, 03:35:13
    #34
    Üyeliği durduruldu
    Şimdi arkadaşlar diyorsunuz ki mahkeme kararı ile açılan websitesi var..
    Eğer bundan mağdur durumdaysanız bu mahkeme kararını bulup emsal gösterdiğiniz zaman ilk mahkeme de size karşı olumlu yargı oluşur..
  • 01-06-2009, 10:41:07
    #35
    benim duydğuma göre, Türk Telekom'a bi dilekçe yazacaksın ve açtıracaksın.
  • 01-06-2009, 12:34:05
    #36
    Alıntı
    eğer müstehcenlik yaptınız hakkınızda dava açıldı hakim ilk yaptığınızda bilmiyordum suç olduğunu bilsem yaparmıydım diyip afedecektir %99
    Kanun önümde "bilmiyorum, bilmiyordum, haberim yoktu" demek kabul görmez. Her suçlu kişi için kanunu baştan sona biliyormuş gibi işlem yapılır.