Merhaba arkadaşlar.
Telif hakkı konusunda bilgili ve deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacımız var. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Yurt dışına satış yapan bir iç giyim sitesinin sosyal medya kampanyaları ile ilgilenmekteyiz. Yerli markaların ürünlerini yurt dışına pazarlamaktayız. İki gün önce dünyaca ünlü, ABD menşeli, tüm sosyal medya kanalları milyon takipçili ve oldukça otoriter bir iç giyim markası tarafından Instagram üzerinden tarafımıza 4 adet ürün görseli ile alakalı bir mesaj gönderildi. Ürün görsellerinin telif haklarının kendilerinde olduğunu ve görselleri Instagram sayfamızdan kaldırmamız gerektiğini belirttiler. Açıkçası paylaşımların istatistikleri ve sayfanın son dönemdeki durumu oldukça iyi olduğu için ilk başta kaldırma taraftarı olmadık ve fazla takmadık. Sitede satışı olan ürünler değildi zaten sadece Instagram üzerinden görsellik için paylaşılmış ürünlerdi. Google üzerinden image reverse search yaptığımızda ürünlerin en az 20-25 adet site tarafından satışta olduğunu gördük ve ekran görüntüleri ile birlikte kendilerine bu durumu ilettik. Alaycı bir tavırla "Çok komiksin bu fotoğraflar çekilirken modeller tam olarak karşımda duruyordu" tarzı bir mesaj attı benimle konuşan arkadaş ve sonra ne hikmetse sildi mesajı. Ardından direkt olarak görselleri kaldırmamız gerektiğini yoksa en kısa zamanda hakkımızda yasal işlem başlatılacağını söylediler. Bu ürünleri sitelerinde aradığımda hiçbir şekilde bulamadım ve iki gündür en az 4-5 defa kendilerine bu konu ile alakalı mesaj attım. Görsellerle alakalı telif haklarını kanıtlayacak herhangi bir belge veya ürünlerin kendi sitelerindeki linklerini istedim. Mesajları gördüler fakat hiçbir şekilde geri dönüş yapmadılar.
Daha sonra ürünlerin anlaşmalı olduğumuz üretici firmaları ile iletişime geçtik ve onlarda yabancı görsel kullandıklarını, ürünleri pazarladıklarını fakat internet sitelerinde yabancı firmaların çektikleri fotoğrafları kullandıklarını belirttiler. Yani muhtemelen bizimle telif hakkı konusunda iletişime geçen marka haklı, yüksek ihtimalle görsellerin telifi kendilerinde.
Benim ise bu konu ile alakalı iki sorum olacak:
1 - Yukarıda bahsetmiş olduğum olay ile alakalı herhangi bir hukuki yaptırıma maruz kalma şansımız var mıdır? Firma ABD menşeli ve tarafımıza uyarı yapıldıktan sonra tam olarak iki gün sonra kaldırıldı görseller. Yukarıda belirttiğim gibi oldukça otoriter bir marka olduğu için ister istemez tedirgin olduk. Yoksa sadece telif hakkı nedeniyle Instagram hesabının zarar görmesi ile mi kısıtlı kalır olay?
2 - İleride yine aynı şekilde bir olay ile karşı karşıya kalırsak eğer, görsellerde telif hakkı süreci nasıl işliyor? Sanırım her ülke uyar - kaldır prensibini benimsemiyor.
Instagram ve Ürün Görseli Telif Hakkı
4
●558
- 01-08-2020, 21:48:41Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
- 01-08-2020, 21:59:58görselleri kaldırsanız bile bugüne kadar o görseller sayesinde elde ettiğiniz haksız kazancı tazminat yoluyla talep edebilirler.
böyle büyük markaların global anlaşmalı olduğu hukuk büroları oluyor. onlara iletiyorlar, Türkiye de hangi hukuk bürosu ile anlaşmaları varsa süreci o devralıyor.
dava açarlarsa e-devletten görürsünüz.
fikri mülkiyet haklarına tecavüz nedeniyle savcılığa şikayet olursa emniyet ifadesi için ayrıca davet alabilirsiniz. - 01-08-2020, 22:15:34Hocam açıkçası hukukçu arkadaşların dikkatini çekeceğini bildiğim için bu ilk cümlede bahsettiğiniz konu ile alakalı kısmı bilerek kalın yazmıştım. Ürünler internet sitesinde satışta değildi sadece görselleri paylaşıldı instagram hesabında. Fakat bu eylem yine de ticari olarak mı algılanır? Bilmediğimden soruyorum. Ayrıca böyle durumlarda bildirim yapılırken herhangi bir belge vs sunulması gerekmiyor mu? Tarafımıza sadece telif hakkı bizim kaldırın lütfen denildi. Israrla istememize rağmen ne link ne de herhangi bir belge paylaşıldı tarafımızla.nokie adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu bizim için avantaj değil midir? Yani bu şekilde başka bir rakip marka rakip firmada atabilirdi bana mesaj yine tedirgin olup kaldırılabilirdi görsel. Bir eksiklik yok mu?
Teşekkürler cevabınız için. - 02-08-2020, 02:34:31Teşekkürler hocam aslında ben de böyle olması gerektiğini düşünmekteyim. Firma yurt dışı firması olduğu için ihtar falan belki sıkıntılı süreçlerdir fakat yine de ısrarla link veya herhangi bir belge istememize rağmen tarafımıza cevap verilmedi. Link atsalar yine kaldırırdık. Instagram DM üzerinden sadece görsellerin telif hakkı bizim görselleri kaldırın gibi basit bir cümle ile bildirim yaptılar tarafımıza. Ürünler sitede yok fakat kurumsal mail üzerinden iletişime geçilse bizimle yine kâfi.Ersinco adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle