Bal hilenin en çok yapıldığı gıdalardan bir tanesi. Hiç bal kullanmadan bal yapanlar var. Fiyat fazla uygun olduğu için yazmak istedim. Ben çocuğuma yedirdiğim için pahallı da olsa tanıdığımdan almaya çalışıyorum.
işte köylü mehmet ağanın balını pahalı yapan asıl etken. iyidir diye düşünerek alan çok . bu da fiyatı sürekli artırıyor çünkü talep çok bal az. oysa aslında en fazla şekeri o veriyor çünkü 5 10 kovandan pahalıya satabildiği bir ürün elde etmeye çalışıyor.
Hocam yanlış anlama baltalamak için yazmıyorum, daha köyden yeni bal aldım. Kg fiyatı 1000 TL. Diğer komşularımda da vardı ama kimisi 1250 kimisi 1500 e satıyor. 300 TL biraz komik bir rakam olmuş market balları bile bu kadar ucuz değil. Katkısız olduğunu söylüyorsunuz. Ya satan fiyatlardan haberi yok gerçekten ucuza satıyor yada katkısız olduğu konusu biraz şüpeli.
açıkcası -kusura bakmayın amiyane tabirle- kazık yemişsin hocam köylü kurnazlığına maruz kalmışsın. çünkü tüm türkiyede binlerce ton bal üreten var bu kişilerden balı balparmak vb gibi firmalar bu sene taş çatlasa 150 180 liraya alırlar. geçen sene 135 160 lira arasıydı. yağmur yemmeiş kaliteli balları alıyor o firmalar. analiz vs yapara kalıyorlar. ben muğlalı bal üreten birisini tanıyorum 1800 kovanı var. kütahya edirne muğla arasında arılarını sürekli dolaştırıyor. kış dönemi mecburiyetten şeker veriyordur ama yaz dönemi vermediğine eminim. yani o da köydeki mehmet dayı gibi normal bal üretiyor. köylü mehmet dayı az olduğu için çevresinden talep çok olduğu için naz niyazla fiyatı artırarak satıyor. diğeri tonlarca balı böyle satma imkanı olmadığı için normal fiyattan veriyor. 27 kiloluk tenekelerle satılıyor gıda hallerinde ballar. hiç sormadım ama 250 den fazla değildir kilosu. onları alıp kilosunu 1000 liraya satan var.
Ayrıca 10 yıldır babası getiriyormuş şimdi oğlu getirip satıyor okullara bir abi. o da kendisi yetiştiriyor kocaeli tarafında ve bizie 280 300 liraya çiçek balını 360 liraya çam balını veriyor. gayet güzel bal.