işte köylü mehmet ağanın balını pahalı yapan asıl etken. iyidir diye düşünerek alan çok . bu da fiyatı sürekli artırıyor çünkü talep çok bal az. oysa aslında en fazla şekeri o veriyor çünkü 5 10 kovandan pahalıya satabildiği bir ürün elde etmeye çalışıyor.
açıkcası -kusura bakmayın amiyane tabirle- kazık yemişsin hocam köylü kurnazlığına maruz kalmışsın. çünkü tüm türkiyede binlerce ton bal üreten var bu kişilerden balı balparmak vb gibi firmalar bu sene taş çatlasa 150 180 liraya alırlar. geçen sene 135 160 lira arasıydı. yağmur yemmeiş kaliteli balları alıyor o firmalar. analiz vs yapara kalıyorlar. ben muğlalı bal üreten birisini tanıyorum 1800 kovanı var. kütahya edirne muğla arasında arılarını sürekli dolaştırıyor. kış dönemi mecburiyetten şeker veriyordur ama yaz dönemi vermediğine eminim. yani o da köydeki mehmet dayı gibi normal bal üretiyor. köylü mehmet dayı az olduğu için çevresinden talep çok olduğu için naz niyazla fiyatı artırarak satıyor. diğeri tonlarca balı böyle satma imkanı olmadığı için normal fiyattan veriyor. 27 kiloluk tenekelerle satılıyor gıda hallerinde ballar. hiç sormadım ama 250 den fazla değildir kilosu. onları alıp kilosunu 1000 liraya satan var.
Ayrıca 10 yıldır babası getiriyormuş şimdi oğlu getirip satıyor okullara bir abi. o da kendisi yetiştiriyor kocaeli tarafında ve bizie 280 300 liraya çiçek balını 360 liraya çam balını veriyor. gayet güzel bal.
Hocam arıcılık kolay değil, masrafsız bir işte değil. Her şeyin bir ederi vardır. Dediğim gibi kişinin balı gerçekten katkısızdır güzeldir ucuza veriyordur oda onun bileceği iş. Amacım zaten konunuzu baltalamak değil, belki fiyatlardan haberi yoktur, emeğine yazık fiyatını arttırabilir. Balparmak da bal satıyor 300-400 tl'ye. Ama nasıl üretildiğini bilmediğim için almıyorum. Ben balı şifa niyetine üretimi bildiğim kişiden aldığım içinde ödediğim ücrete takılmıyorum.
Hayırlı satışlar.