• 19-04-2020, 14:05:13
    polatcelil adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Katkınız için teşekkür ederim.

    CDN birkaç sitemde kullanıyorum. Hem Cloudfare hemde Bunny CDN. İkisininde ayrı ayrı faydalarını gördüm bu sitede. Hem hız açısından hemde sahte tıklamaları önleme açısından faydalı. Her işlem her sitede mutlaka sorunsuz çalışmıyor tabi ki, sizinde tecrübe ettiğiniz gibi.

    Hemen çıkma oranlarını düşürmek için bir çok yöntem denedim. Bu aralar aklımda olansa, sayfa altına inince diğer makaleye geçmesini sağlamak. Daha önce hiç kullanmadım, hemen çıkma oranını yükseltip yükseltmediğini de araştırmadım. Deneyip göreceğim. Olumlu yansırsa buradan güncelleme altında paylaşırım. Şuansa malum, ziyaretçiler genelde Pinterest üzerinden geldikleri için tek sayfaya bakıp çıkıyorlar.
    Hocam ben de bir katkı sağlamak adına kendi deneyimimden bahsetmek gerekirse scroll olayı yani kaydırınca yeni sayfa gelme olayı bende hemen çıkmada ya da sayfa sayısında dikkate değer bir artış yapmadı. İyi çalışmalar dilerim.
  • 19-04-2020, 16:18:20
    les adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hocam ben de bir katkı sağlamak adına kendi deneyimimden bahsetmek gerekirse scroll olayı yani kaydırınca yeni sayfa gelme olayı bende hemen çıkmada ya da sayfa sayısında dikkate değer bir artış yapmadı. İyi çalışmalar dilerim.
    Daha önce forumda da tartışılan bir konuydu ve dediğiniz gibi oturum süresinde bir değişme yapmadığı söylenmişti diye hatırlıyorum. Daha önce hiçbir sitemde uygulamadım dediğim gibi. Farklı işlemleri denemekte fayda var sanırım.

    Bilgilendirme için teşekkür ederim. Size de iyi çalışmalar dilerim.
  • 29-04-2020, 00:49:21
    Faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim.
  • 29-04-2020, 04:17:50
    Hocam uluslarası hedefleme olarak USA seçmişsiniz. Bu konuda size sormak istediğim bir durum var. Amerika en kalabalık ve en zengin ingilizce konuşan ülke ama internet alanında da en çok web sitesine sahip ülkelerden biri. Geçen şöyle bir deney yaptım.
    Almanya lokasyonundan witcher dizisini arattım. ilk sayfada ingilizce yayın yapan iki web sitesi çıktı DA ları 30 40 civarı sonra uluslararası sonuclara geçmeye başladı. Aynı terimi Amerikadan bağlanıp aradığımda. ilk 3 4 sayfayı DA ları 80 90 üstü olan dev sitelerin kapattığını gördüm.

    Sormak istediğim şu ingilizce bir site için rekabetin daha az olduğu ingilizce konuşan bir ülke seçmek sizin için daha iyi olmaz mı ? bulunabilirlik açısından ?
  • 29-04-2020, 05:54:31
    donanma44 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim.
    Teşekkür ederim ilginize.

    spoyler adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hocam uluslarası hedefleme olarak USA seçmişsiniz. Bu konuda size sormak istediğim bir durum var. Amerika en kalabalık ve en zengin ingilizce konuşan ülke ama internet alanında da en çok web sitesine sahip ülkelerden biri. Geçen şöyle bir deney yaptım.
    Almanya lokasyonundan witcher dizisini arattım. ilk sayfada ingilizce yayın yapan iki web sitesi çıktı DA ları 30 40 civarı sonra uluslararası sonuclara geçmeye başladı. Aynı terimi Amerikadan bağlanıp aradığımda. ilk 3 4 sayfayı DA ları 80 90 üstü olan dev sitelerin kapattığını gördüm.

    Sormak istediğim şu ingilizce bir site için rekabetin daha az olduğu ingilizce konuşan bir ülke seçmek sizin için daha iyi olmaz mı ? bulunabilirlik açısından ?
    Hocam biraz uzun cevap vereceğim size Beklediğim bir soruydu çünkü. Güzel sorunuz için öncelikle teşekkür ederim.

    Projeye ilk başlarken kafamda Avustralya seçmek vardı. Ancak ABD'ye özel içeriklerde oluşturacağım için bu fikirden vazgeçtim. Bu kafa karışıklığını aslında birkaç gün yaşadım, o nedenle de konu da özel olarak; hedefleme seçtiğim ülkeye atıfta bulundum.

    Tecrübelerime göre durum şu; bir site İngilizce ve ziyaretçi olarak ABD'yi hedefliyorsa; o sitenin organik ziyaretçi alabilmesi için; domainin 1 yıl yayında kalması gerekiyor. 1 yıl dolunca yavaş yavaş organik trafik artıyor. Edit : Sonradan okuyunca burayı yanlış daha doğrusu eksik yazdığımı fark ettim. 1 yıl sonra organik site trafiğinin artması İngilizce sitelere özel bir durum değil. Daha önceki Türkçe sitelerimde de aynı şekilde 1 yıl olayını yaşadım. . Eminim herkesin benimkine benzer tecrübesi olmuştur. .

    Tabi ki işi çok daha kaliteli yapan kişiler bu süreyi düşürebiliyorlar. Hatta birkaç ayda organik trafikten kararlı ziyaretçi kazanabiliyorlardır. Ancak ben o seviyede değilim. Henüz daha 4 5 tane yazım yeni Google'da sıfırıncı sıraya gelebildi. Birkaç yazım da ilk sayfalarda. Sabırla gidiyorum.

    Niyetim; projenin başında da belirttiğim gibi; organik ziyaretçi oturana kadar siteyi güncel tutmak ve diğer trafik silahlarını keşfetmek. Bu proje sayesinde çok fazla tecrübe edindim. Halen daha ediniyorum ve edineceğim. Sağlığım ve sabrım el verdiği sürece de bu konuyu canlı tutma niyetindeyim.

    Ay sonunda bu konuyu derinlemesine anlatmayı planlıyordum ama sorunuz geldiği için burada yazayım.

    Araştırırken şunu anladım; Amerikalılar Google'a çok da kafa takmıyorlar. Onlar için GMB daha önemli. Siteye ziyaretçi çekmek için de çok farklı platformlar kullanıyorlar. Niche forum siteleri, sosyal medya ağları, chat uygulamaları v.s onlarca farklı trafik kaynağı ile uğraşıyorlar. Adamlar zaten SEO konusunda çok ama çok iyiler. Ama bizim kadar Google'a takılmıyorlar. Hatta Adsenseyi çok takan yok. Çünkü site, aylık 20k kadar trafik alıyorsa Adthrive, Mediavine v.s ile çalışıyorlar. Yani gelirini çeşitlendiriyor. Bizse Adsense bir nedenden ötürü banlarsa, proje öldü gözüyle bakıyoruz.

    Yani demek istediğim konunun ana fikri şu; tabi ki içerik zengin, site hızlı, semantik yazım falan bunların hepsi tabi ki olmalı. Ama sadece Google'ı hedeflemeyi artık doğru bulmuyorum. En azından bu proje bana bunu öğretti.
  • 29-04-2020, 15:05:31
    Hocam ayrıntılı cevabın için teşekkür ederim öncelikle. Gelir konusunda bende amerikalı sitelerde keşfettiğim bir durumu paylaşayım. Satılan bloglara veya popüler bloglara baktığımda. Adsense den ziyate amazon referanslı ürün satışlarından para kazandıklarını farkettim.
    Örneğin Adsense kazançlı blog sitesi 500 1k dolar gelir gösterirken. Bu Amazon Affiliate li siteler 4 5k dolar gelir göstermişler aylık.
  • 03-05-2020, 19:12:29
    Mayıs ayını bekliyoruz 4 gözle üstadım
  • 04-05-2020, 00:49:26
    2020' NİSAN AYI
    Tarih : 1 Nisan - 30 Nisan 2020
    - Siteye 180 içerik daha eklendi. Mevcut içerik sayısı : 1,990. İndekslenen sayfa sayısı : 2,738
    - Uzun zamandır siteye günlük 6 içerik ekliyorum. Neredeyse bir tam günümü ayırıp, haftalık tüm içerikleri zamanlıyorum.
    - Bu ay YouTube kanalına 70 den fazla video ekledim. Videolar genelde 3 - 6 dakika arasında uzunluğa sahip. Amacım YouTube tarafında backlink kazanmak. Ancak işlerin yoğunluğundan Mayıs ayında video yüklemeye ara vereceğim.
    - Nisan ortasında, site yönlendirmesindeki bir hatadan ötürü, htaccess dosyasında, yanlış bir değişiklik yaptım. Değişiklik yapınca Adsense gösterim ve tıklama sayısında bir kaç gün gariplik yaşadım. Sayfa görüntülenme 1000 ise, reklam gösterim sayısı 1,100 - 1,200 oldu ve hiç tık göstermedi. Normalde sayfa görüntülenme 1000 ise, reklam gösterim sayısı 6000-7000 arasında olurdu. Bir gariplik olduğu belliydi. Bu gariplik bir kaç gün sürdü. Htaccess'i eski hale getirdim ancak, Google'ın bunu algılaması da bir gün kadar sürdü. Sonra normale döndü ama birkaç gün, garip biçimde Adsense panel, reklam tıklaması göstermedi. Şuanda da sitede bir problem olmamasına rağmen, Analitik sayfasında "Tekrarlanan ana bilgisayar adı" uyarısı alıyorum. Düzeltme yapıp tekrar kontrol istesemde hata devam ediyor.
    - Adsene reklam yerleşiminde bir kaç ufak ayar yaptım. Halen AMP kullanıyorum. Sayfa hızım GTMetrik'te 90 - 95 arası.
    - Bu ayın kazancı geçen aydan düşük oldu. Anlattığım bu bir kaç günlük Adsense kargaşasını yaşamasaydım biraz daha fazla olabilirdi. Tabi Coronavirus nedeniyle reklam kazançlarında gözle görülür düşüşünde, bunda etkisi var.
    - Haftada neredeyse 10 - 15 civarı mail alıyorum. Maillerin konusunda genelde konuk yazarlık ve backlink satın alma ile ilgili. Bir de hiç beklemediğim bir kurum bir makalemi retweet yaptı. İlgili makaleye bayağı ziyaretçi geldi.
    - Pinterest tarafında aylık görüntülenme sayısında bir türlü 500k yı geçemedim. Günde gelen tık sayısı fena değil. Pinterest blok mu koydu nedir, USA tipi, nispeten hoş görünümlü soft manuel pinler oluştursamda, yine de 500k yı geçemedim. Her gün pin paylaşamıyorum. Genelde 2-3 günde bir, bizim saatimize göre akşam 8 gibi planlayıp yarım saat ara ile pinleri zamanlıyorum. Ortalama bir pinin gösterim sayısı, 2K civarında. (Bu arada hiç shadow ban yemedim - Maşallah deyin )
    - Adı çok duyulmayan sosyal medya sitelerinde paylaşım yapmaya başladım. Analitikte edinme kısmında sosyal medya sekmesinde isimleri bile çıkmıyor ama direkt siteye girişlerde artış gözlemledim. Bir kaç hafta daha paylaşımlara devam edeceğim. Gelişme olursa Mayıs güncellemesinde özel olarak değineceğim.
    - Konuya son yazdığım mesajda, İngilizce sitelerdeki rekabet durumuna değinmiştim. Konuyu açayım.

    Adsense ile para kazanmak isteyenlere çoğu zaman; "Türkçe site yapma, İngilizce site yap" deriz ama kazın ayağı hiçte öyle değil.

    Şimdiye kadar yaptığım tüm Türkçe sitelerde, içerik ve anlatım iyi olduğunda çok rahat haber ve sosyal platform sitelerini geçebildim. Çoğunuzda, Türkçe sitelerde bunun olabileceğini kendiniz deneyimlemiştir. Halen daha aylardır içerik girmediğim Türkçe sitelerde, rekabetin üst düzey olduğu aramalarda birinci sırada çıkabiliyorum. ABD'lilerin anlayacağı dilde içerik girmeme, özenle kaliteli backlink eklememe, görselleri özenle özgünleştirmeme ve daha onlarca çok fazla titiz işlem yağmama rağmen; henüz bu sitemde aynı başarıyı yakalayamadım. Proje uzun soluklu olduğu için ve projeye güvendiğim için bir kaygı yaşamıyorum.

    Bundan sonra yazacaklarım; bu işe hevesle girme niyetinde olan arkadaşlar için. Benimde bir kaç kere geçtiğim süreç şöyle işliyor;

    1. Yabancı dildeki sitelerde kazanılan miktar bir yerlerde görülüyor ve insan ister istemez heves ediyor.
    2. Niche bir alan bulunuyor ve araştırma yapılıp, gerekli long-tail keyword ile makaleler belirleniyor.
    3. Projeye başlanıyor, 100 kelimesi 4 TL den 300 kelimelik, 30 makale satın alınıyor ve içerikler her gün bir tane olacak şekilde planlanıyor.
    4. Bir kaç ay beklenmesi lazımken, hemen para kazanmak isteyen kişi, siteye yüzlerce kalitesiz backlink satın alıyor.
    5. Aylar geçiyor siteye ne gelen var nede sıralamada yükseliş. Dolayısıyla proje olan güven ve inanç bitiyor. Hatta "Bu işte para yok" düşüncesine inanılıp, anlatılan her şeyin yalan olduğu düşünülüyor.

    Sonra bir yerlerde Adsenseden para kazanıldığını görüyor ve döngü yeniden başlıyor.

    Arkadaşlar, bir siteyi hazırlarken buna hobi olarak bakın. Para kazanma kaygınız olmasın. Çünkü bu kaygı size yanlış kararlar verdirecek. Yanlış kararlar beraberinde kötü sonuçlar getirecek. Paranız ve en önemlisi zamanınız heba olacak.

    Bir de eksik bildiğimiz önemli bir konuya daha değineyim.

    Siz hangi niche alanı bulursanız bulun, o alanda yıllardır yayın yapan yüzlerce site vardır. Sizin onları geçme ihtimaliniz; imkansız demiyorum ama çok çok çok zor. Hele hele Amerikalılar ve Avustralyalılar SEO işinde, rekabet edilemeyecek kadar iyiler. Hindistanlıları, Pakistanlıları, Çinlileri, Rusları ve Afrikalıları saymıyorum bile. Siz bir alanda bu adamlarla rekabete girdiğiniz anda, aklınıza gelmeyecek tüm pislikleri, düşünmeden yaparlar.

    Amacınız siteye 300 kelimelik makaleleri ekledikten sonra; Tumblr'dan 10,000 backlink basarak ve iç-dış SEO'su mükemmel inşa edilmiş otorite bir siteyi geçmeyi düşünüyorsanız çok büyük yanılgı içerisindesiniz.

    Bakın tekrar ediyorum; çoğumuz şuan SEO dersi veren ilkokula gidiyoruz ama ABD'liler çoktan doktora tezlerini hazırlamışlar. Onların seviyesine gelebilmek için; durmadan yeni şeyler araştırmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz.

    Para kazanmak için yada sıralamada yükselmek için değil, ziyaretçinin seveceği içerik oluşturun. Bunu yaparsanız para da kazanırsınız, sıralamada da yükselirsiniz.

    Mayıs sonunda görüşmek üzere.
  • 01-06-2020, 23:48:58
    2020' MAYIS AYI
    Tarih : 1 Mayıs - 31 Mayıs 2020
    - Siteye 186 içerik daha eklendi. Mevcut içerik sayısı : 2,006. İndekslenen sayfa sayısı : 2,794.
    - Bu ay site ziyaretçi sayısı normal seviyelerde. Günde 1,000 barajının üstüne çıkmaya çalışıyorum. Kazanç ise 150 $ seviyelerinde oldu.
    - Benim için en sevindirici olan ise; sık sık mail almam ve siteye neredeyse günde 5 kadar yorum yapılması. Yabancılar okumayı ve yazmayı sevdikleri için, uzun uzun yorum yapıp içeriğe katkı sunuyorlar. Bir kaç kişi, maillerine dönmeyince backlink için Facebook üzerinden iletişime geçti. Fiyatı biraz yükseltmeye çalışıyorum. Şimdiye kadar 2 defa backlink, 1 defa de içerik yayınlama işi aldım.
    - Mayıs ayında sitede en radikal değişikliklerden bazılarını gerçekleştirdim. Organik trafiği yükseltmek için yaptığım değişikliklere değineyim.
    - Screaming Frog ile siteyi analiz ettim. Çalışmayan sayfaları ve hata içeren dış linkleri manuel olarak temizleyip düzenledim.
    - Yabancı bir sitede gördüğüm iç linkleme mantığını, ilk içerikten başlayarak bu sitede yapmıştım. Ancak bunun çok büyük bir yanlış olduğuna karar verdim. Mantık şu; içerikle alakalı hoş bir görsel oluşturuluyor. Bu görsel yazının sonunda, "alakalı içerik" olarak ekleniyor. Ancak bu işlemin SEO açısından oldukça yanlış olduğunu tecrübe ettim. Şöyle ki; resmin adı "ilginizi-cekebilir-01.png" ancak verilen link; "en iyi köpek taslamaları" olsun. Resmin alt tagı ilgili içeriğin başlığını içerse de, bu hem Google image için hemde Google organik aramaları için bir şey ifade etmiyor. Ayrıca hazırlanan görsel png formatında olduğundan siteyi yavaşlatabiliyor. Bu mantığı siteden kaldırma kararı aldım.
    - İç linklemelere kafa yorunca, ne kadar çok hata yaptığımı fark ettim. Örneğin içerikte "finans" geçiyorsa, direkt olarak finans ana kategorisine link vermişim. Türkçe sitelerimde bu problem olmuyordu, en azından göze batmıyordu, ancak sitede her şeyi doğru yapmak adına, artık bu tarz yanlış kullanılan iç linklemeleri kaldırıyorum. Bunun yerine; Rich Anchor Text kullanıyorum. Verdiğim iç linkleme anahtar kelimeleri bazen 1 kelimede olabiliyor. Buradaki en önemli kıstas, anahtar kelimenin, ilgili içeriğin linkinde direkt olarak yer alması.
    - Dış linkleme önceki makalelerimde biraz fazla kullanmışım. Artık çok gerekli değilse dış linkleme kullanmıyorum. Sadece içeriğin videosu varsa, youtube videosuna "YouTube" kelimesi üzerinden link veriyorum. Birde yer isimleri varsa, Google haritalara, gerek görürsem Wikipedia ve IMDB gibi sitelere link veriyorum.
    - Yoast SEO son güncellemesi ile, iyice canımı sıkmaya başladı. Bende radikal bir değişiklik yaparak RankMath'e geçiş yaptım.
    - Her ne kadar siteyi yavaşlatıyor olsa da, Google Tag manager kurdum. Rich snippetları manuel olarak kendim ayarlıyorum. Her makale için değil ancak; soru-cevap içeren makalelerde manuel rich snippet oluşturup, tag amangerdan ayarını kendim yapıyorum. Sesli aramalar için sitenin temelini sağlam atmaya çalışıyorum.
    - Yazı içinde, yazının sonradan okunması için, pin resmi koyuyordum. Sayfanın yavaşlamasını önlemek için bunu da kaldırdım.
    - Video içeriği olan yazılarda, Youtube videosunu da yazının altına atıyordum. Autoptimize ile embed frame yerine, özel kendi kodu ile bu işlemi yapıyorum. Sayfa hızını düşürmüyor. Şiddetle tavsiye olunur.
    - Yaptığım düzeltmelerden sonra, sayfa hızı 4-6 saniye arasında değişiyor.
    - Bu arada unutmadan; AMP'ni Haziran ayında kaldırdım. Hem reklam gösterimde, hemde reklam tıklamalarına düşük performans alıyordum. Bir de Publisher son güncellemesinden sonra, sitede AMP hataları almaya başladım. AMP hatası alırken, AMP'de kalmakta direnmek mantıklı olmazdı.
    - Bu ay aldığım en radikal karar ise, site analizini yapıp, neredeyse hiç tıklama almamış olan içerikleri silmek oldu. Yaklaşık 200 civarı içerik sildim ve silmeyede devam ediyorum. Yalnız bazı içerikleri sildikten sonra, Google webmastara bildirmeyi unuttum.
    - İlk içerikten başlayarak, tüm bu değişiklikleri tek tek gerçekleştiriyorum. Şimdiye kadar yaklaşık 400 kadar içeriği güncelledim. Günde bir kaç saat ayırıp ortalama 20 - 40 arası içeriği güncelleyip, iç linklemeleri yapıyorum.
    - İçerikleri daha iyi göstermek için Gutenberg kullanma kararı almıştım. Ama bir daha tövbe ettim. Hem çok yavaş, hem kullanımı çok zaman alıyor hemde bence SEO açısından oldukça kötü. Kod/yazı oranını bozan, sayfayı yavaşlatan bu lanet eklenti yüzünden neredeyse 1 günüm heba oldu. Bir daha adını bile duymak istemiyorum.
    - Haziran ayında; sitenin görünümünde değişikliğe gitmeyi düşünüyorum. ABD siteleri soft pastel renklerinde ve italik - ince yazı kullanıyorlar. Onların görünümünü baz alarak, sitenin temasını değiştirebilirim. Tabi zaman bulabilirsem. Bulamazsam sonra da yapabilirim. Şu an birinci önceliğim; eski içerikleri güncellemek ve sitenin temellerindeki hataları tespit edip gidermek.

    Haziran sonunda görüşmek üzere.