tacsizkiral adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
Doların o dönem 2-3 TL olmasını sağlayan da diğer ülkelerle olan olumlu ilişkilerimizi sağlayan şeyde Arap Baharı ve Fed'in dünyayı dolarlama projesiydi. Abd ve Ab devlet politikacıları resmen hadi şirketler, dünya, spor bu sorunu orta doğuda güzel güzel çözeceğiz gibisinden ya tutarsa minvalinde Nasrettin Hoca gibi bir göle maya çaldı. Tabi ki tutulmadı. ( Kendileri de tutmayacaklarını biliyorlardı zaten o yüzden çok yüksek maliyetli ve uzun vadeli yatırımlar, şirketler gelmedi ) Biz Müslüman rol modeldik bakın Türkiye gibi olabilirsiniz gibisinden. Tabi rol model olduğumuz ülkelerde ciddi olumlu bir değişiklik olmayınca bu önemli dış politik, teşvik, destekte biz gidiyoruz arkadaşlar ne yazık ki bu iş tutmadı minvalinde ortaklığımız bozuldu.
Bugün Abd, Türkiye'siz bir Nato üzerine ayan, beyan çalışırken, Avrupa Birliği'de hem Abd'siz, hem Türkiye'siz bir geleceği artık ciddi ciddi söylüyor ve bunun için uğraşıyor ne yazık ki ( Bizde S400'lerin alımı ile bu durumun farkındayız ). Yarın bizim siyasi partilerin hepsi emekli oluyoruz, yorulduk dese F35 projesindeki üretim ortaklığımız veya Eskişehir'deki bakım üssü ertesi haftaya yapılmaya mı başlanacak? Hayır, ne yazık ki. Kaldı ki bizde ciddi bir yabancı düşmanlığı artışı da var, aynı yabancılarında bize duyduğu gibi. Arapların, Solculara, Avrupalıların Sağcılara kendini kabul ettirebilmesi manevi yönden zor.
Hangi firma çok büyük maliyet, işçilik gibi avantajları olmadan orta doğuda yaklaşan mezhep savaşının gerçekliğinde gelip mezhep savaşına komşu veya dahil olabilecek bir ülkeye büyük yatırım yapmak ister uzun vadeli? Realist olarak bakacak olursanız başka türlü nasıl açıklanabilir bizim ihracatımız, ithalatımız, high end ürünlerimiz, enerji kaynaklarımız belliyken 1 TL'nin, 0,6 - 0,7 dolara denk olabilmesi. Dolar'ın değerini yorumlarken, Abd'nin sahip olduğu enerji kaynakları, sanayi ve teknoloji patentleri, politik - ekonomik - askeri gücü, doların dünyanın bir çok ülkesindeki kontrat ve yaygın kullanımı çerçevesinde değerlendirmek gerekir.
Umarım yanılıyorumdur, umarım sorunlarımızı en kısa zamanda çözer ve daha güzel, iyi günleri görürüz.