• 23-08-2013, 10:49:43
    #10
    bence bu bir kriz alameti bizim alım satım işleri durdu bu aralar
  • 23-08-2013, 10:58:46
    #11
    Aster adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    bence bu bir kriz alameti bizim alım satım işleri durdu bu aralar
    8 yıllık USD/TRY gelişimi:
    http://finance.yahoo.com/echarts?s=U...rce=undefined;

    Son dönemde kurdaki değişimi fark etmek bile mümkün değil. $/TRY tarihin en yüksek seviyesinde! İyi de zaten TR'de enflasyon USA'den her zaman daha yüksek olduğu için TRY'nin USD'ye karşı sürekli değer kaybetmesi beklenebilir normal şartlarda, bu garip değil ki.
  • 23-08-2013, 17:23:02
    #12
    Üyeliği durduruldu
    mener adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    10 yıldır iktisatla akademik anlamda haşr-ü neşrim, ciddiye alabileceğim hiçbir kaynaktan böyle bir şey duymadım (aşırı değer kaybı dersen o başka, aşırılıkların her türlüsü sorgulanmalı zaten ama).

    Şöyle bir yazı var mesela böyle düşünenler için:
    http://www.zaman.com.tr/murat-yulek/...r_2116898.html

    Kaldı ki TL'nin değeri düştüğünde $'ını Türkiye'ye getirip TL olarak yatırım yapan yabancılar paralarını yeniden $'a çevirip ülkelerine dönmekte de zorlanırlar, dönerlerse zarar ederler (TL'yi yüksekten almış, düşükten satmış olurlar; getirdikleri $ anaparadan azı anaparayla çıkarlar, aldıkları faiz anaparadaki kaybı bile karşılamayabilir) ve onların zararı Türkiye'nin karı olur. (bkz. http://www.aksam.com.tr/ekonomi/faiz...r/haber-213632) Hatta uzundur kimileri TCMB'yi kurun yükselmesini engellediği gerekçesiyle eleştiriyordu. Yabancılar korunuyor deniyordu.

    Ekonomi bir işe yarıyor mu yaramıyor mu bilmiyorum ama o kadar da basit/tek yanlı bir şey olmadığı kesin.
    Şu meseleyi Bizim millet anlamıyor herkes kafadan konuşuyor.
  • 27-08-2013, 09:24:35
    #13
    Yazdıklarıma cevap verebilecek kalibrede olmayan arkadaşların bana -rep vermesi de gülünç oluyor. Söyleyebilecek sözünüz varsa mertçe burada yazın da herkes takdir etsin sizi, en başta da ben takdir edeyim; var mı öyle kaçak güreşmek?
  • 27-08-2013, 09:34:46
    #14
    Merkez bankasının hazinesini yokluyorlar bence. Ayrıca bu duruma alışkın bizim ülkemiz daha önceden bunlar başımıza geldi.
  • 27-08-2013, 10:14:45
    #15
    MehmtKecelioglu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merkez bankasının hazinesini yokluyorlar bence. Ayrıca bu duruma alışkın bizim ülkemiz daha önceden bunlar başımıza geldi.
    Hazine (Müsteşarlığı) TCMB'nin en büyük ortağı olduğu için aslında TCMB'nin Hazine'si yerine Hazine'nin TCMB'si demek lazım belki. Ama sen muhtemelen TCMB'nin rezervlerini kastettin. TCMB'nin döviz ve altın rezervleri büyük oranda mevduat zorunlu karşılıklarından oluşuyor. Yani bankalara yatırılan mevduatlardan TCMB'nin zorla aldığı kısımlardan (neden zorla alıyor? çünkü toplanan tüm mevduatı bankalar kredi olarak dağıtıp etrafa fazla fazla para saçsınlar istenmiyor; ekonominin gidişatına göre zorunlu karşılık oranı da ayarlanıyor [bkz. bir para politikası aracı olarak zorunlu karşılıklar!]). Bu rezervler aslen bankaya ait ama mevduat çekilmedikçe TCMB el koymuş oluyor bu varlıklara. Mevduatlarda çekiliş olduğunda bankalara iade gerekebileceğinden, bu rezervlerin TL'ye çevrilmesini de abartmamak gerekiyor.
  • 27-08-2013, 10:24:39
    #16
    hepimiz ekonomistiz.
  • 27-08-2013, 10:32:22
    #17
    mener adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    8 yıllık USD/TRY gelişimi:
    http://finance.yahoo.com/echarts?s=U...rce=undefined;

    Son dönemde kurdaki değişimi fark etmek bile mümkün değil. $/TRY tarihin en yüksek seviyesinde! İyi de zaten TR'de enflasyon USA'den her zaman daha yüksek olduğu için TRY'nin USD'ye karşı sürekli değer kaybetmesi beklenebilir normal şartlarda, bu garip değil ki.
    Benden bir gün sonra Maliye Bakanı ne demiş?

    "2002 yılında dolar 1,6 lira civarındaydı. Bugün ise 2 lira olmuş. Yani yaklaşık 11 yıllık bir süreçte dolardaki artış ortada. Ama enflasyon bu dönemde yüzde 150 olmuştu. Dolayısıyla lirada son bir yıldaki düşüşe baktığınız zaman, o kadar abartılacak bir durum yok."

    http://www.cnnturk.com/2013/ekonomi/...ayin/720752.0/
  • 27-08-2013, 10:51:49
    #18
    Doların yükselmesi ihracatcılar açısından güzel bir durum nitekim uzun bir süredir mb tarafından kurun yükselmesine engel olunmasına tepki gösteriyorlardı. Tl nin değer kazanması her zaman güzel değildir. Kriz çığırtkanlığı yapmanın anlamı yok son 10 yıllık dönemde ki enflasyon orta da dış tic. Açığı orta da.. Umarım fiyatların yükselmesiyle ithalat azalır, ihracat artar üreten bir ülke olup dışa bağımlılığımız minimum a iner.. Kriz dileyeceğinize bunu dileyin..