Merhaba arkadaşlar, Astra modelinde bildiğiniz üzere 5 farklı efor seviyesi bulunuyor:
1- Sınırlı
2- Orta
3- Yüksek
4- Çok Yüksek
5- Ultra
Astra gerçekten çok güçlü bir model, ancak aynı zamanda oldukça pahalı. 20x hesabınız olsa bile özellikle yüksek efor seviyelerinde limitleriniz çok hızlı tükenebiliyor. Peki hangi efor seviyesini ne zaman kullanmak mantıklı? Ultra seviyesi, gerçekten çok kompleks ve ciddi iş yükü gerektiren durumlarda tercih edilebilir. Ancak sürekli Ultra kullanırsanız, 20x hesapta bile haftalık limitinizi çok hızlı tüketmeniz oldukça olası.
Çok yüksek seviyesi ise kapsamlı ve zor projeler için şu an fazlasıyla yeterli. Çoğu ciddi yazılım projesinde ultra'ya çıkmadan da gayet başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Yüksek ve orta seviyeleri, web tasarım, backend geliştirme, otomasyon, bot geliştirme ve orta ölçekli yazılım işleri için rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle Orta seviyede bile oldukça güzel işler çıkarabiliyor. Sınırlı seviyeyi özellikle basit sorular, küçük kod düzenlemeleri ve fazla düşünme gerektirmeyen işler için kullanabilirsiniz. Bu tarz işlemlerde daha yüksek seviyelere çıkıp limitlerinizi gereksiz yere harcamanın pek anlamı yok.
Bir diğer önemli nokta da proje içerisinde sürekli model veya efor seviyesi değiştirmemek. Özellikle uzun soluklu projelerde mümkün olduğunca aynı model üzerinden ilerlemek, projenin bağlamının korunması açısından daha sağlıklı oluyor. Eğer soru sorma ihtiyacınız varsa veya efor seviyesini basit bir iş için değiştireceksiniz yeni pencere açıp devam edin.
Kısacası, gerçekten çok ciddi ve kapsamlı bir projeniz yoksa sürekli Çok Yüksek veya Ultra kullanmanızı önermiyorum. Çoğu iş için orta ve sınırlı seviyeleri fazlasıyla yeterli. Doğru yerde doğru efor seviyesini kullanırsanız hem çok daha verimli çalışırsınız hem de limitlerinizi gereksiz yere tüketmezsiniz.
Codex Astrayı Doğru Kullanın
31
●2.264
- 07-09-2026, 23:01:11Yapay zeka modelini değiştirme ihtiyacın varsa veya sohbet çok uzadığı için yeni bir codex oturumuna geçmek istiyorsanı HANDOFF.md kullanabilirsin. Yeni oturuma geçmeden önce codexe veya başka bir ai modeline şu promptu vermen yeterli:ackerman adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ardından yeni oturumu açıp codexse HANDOFF.md dosyasını okumasını ve projeye kaldığı yerden devam etmesini isteyebilirsin. Bu şekilde ilerlediğinizde yeni oturum projenin mevcut durumunu ve daha önce alınan kararları bildiği için projeyi bozma veya yanlış yönde ilerleme ihtimali oldukça düşük.Alıntı - 07-09-2026, 23:08:33ek bilgi

gpt 6 düşük seviyesi, gpt 5.6 sol yüksek seviyesinden daha iyi. - 07-09-2026, 23:12:59Evet, bilgi için teşekkürlerfurkangorur adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ek olarak astra, sol modeline göre daha az token harcıyor ve problemlerinizi nokta atışı çözme olasılığı da daha yüksek. Astra, sola göre 2.5 kat daha pahalı bir model olsa da kullandığı token miktarı daha düşük olduğu için pratikte sol kullanmaktan daha az limit tüketecek.
- 07-09-2026, 23:39:42Az önce denedim fakat sol ile aynı limiti tüketmiyor sol yüksekde astra sınırlıda denedim fakat astra 10dk da yedi bitirdi resmen malesef halen limit konusunda sol daha iyi gibi 20x olmadıgı sürece.Fizz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 07-09-2026, 23:44:04Hocam maalesef plus hesaplara göstermelik limit vermişler. Keşke bu tarafı da düzeltseler. Ben de bundan bıktığım için yaklaşık 6 ay önce 20x hesaba geçtim. Şu an plus hesaplarda luna modeli fena gitmiyor ama onun da ne kadar başarılı olduğu tartışılır. 29 Eylül'deki DevDay'de GPT-6 yeni sol ailesi tanıtılacak. Belki oradan sonra plus hesapların da yüzü biraz güler.sseul adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

