Son zamanlarda yazılım - script kategorilerinde açılan konularda ve dönüş aldığım özel mesajlarda ve hatta iş çevremde dahi sürekli karşılaştığım bir soru ile yüzleşmekten ve ithamlardan artık bıkkınlık geldi. Bu yüzden sizlerin de fikirlerini almak istedim.
Soru şu :
Yapay zeka ile mi yapıyorsunuz uygulamayı ya da siteyi?
İtham şu :
Bu yapay zeka ile yapılmış bu kadar etmez.
Ben açık konuşayım 2007' den bu yana web sitesi işleri ve 2013 yılında bu yana yazılım ile uğraşıyorum. Yapay zeka kullanana kadar bir yazılım için 6 ay uğraştığımı da bilirim. Ancak şimdi yapay zekanın da yardımı ile 6 ayda yazacağım kodu 1 ayda bitebiliyorum. Bu yüzden kendime Vibe Coder değil ama AI Assisted Developer diyebilirim, kaldı ki en mantıklısı da bu bence.
Sanırım Vibe Coder' lar insanların gözünde yazılımcılığı ciddi anlamda itibarsızlaştırmaya başladı.
Bu yüzden bu tip sorulara ne cevap vereceğimi bilmiyorum. Benzer soruların muhatabı olduysanız ne cevap veriyorsunuz? Karşıdakini nasıl ikna ediyorsunuz?
Bu arada kodlarında AI' dan yardım almayan kaldı mı?
Bu yapay zeka ile yapılmış, bu kadar etmez...
24
●1.764
- 06-05-2026, 11:13:22Ben genel olarak hata çözümlerinde yardım alıyorum ancak forumdaki konulara bakarsanız ne hale geldiğimizi az buçuk anlayabilirsiniz.
Stok takip programı yazdırmış adam tek bir kod yazmadan baştan sona yapay zekaya yaptırmış (ki bunda herhangi bir problem görmüyorum banane yaparsa yapsın) geliyor 100 TL'ye full paket stok takip uygulaması diyor ve yazılımcılık piyasasının içinden geçiyor. Piyasada bu algı oluştu artık yapay zeka ile yapılan uygulama ne olursa olsun en fazla edeceği 400 500 TL diyor insanlar. - 06-05-2026, 11:15:42Projelerinde ai kullanmayan ameledir bu net.
Ancak "Bu yapay zeka ile yapılmış bu kadar etmez" bu söylem haklılık içerdiği noktalar var.
Adam agent üzerinden bir script yazmış ve projesini satıyor. Genelde "Bu yapay zeka ile yapılmış bu kadar etmez" bu söylemde backend tarafı için değil arayüz tarafı için söyleniyor. Yapay zekaların arayüzleri çok standart ve herhangi bir farklılık katmıyor, front end olarak hepsi hemen hemen birbirine benziyor. Dolayısı ile adam en azından front end tarafı biraz daha özelleştirilmiş, UI olarak daha private olsaydı gözüyle bakıp böyle bir yaklaşımla yaklaşıyor.
Sonra maliyet/fayda kısmı var konunun.
X scripti yapılmış, frontend ai, backend ai. Fiyat : 5.000 TL
Atarım Lovable 30-40$ kredi aynı siteyi bende yaparım, hemde açık kaynaklı, tam kontrolum var, istediğim zaman geliştirmeye devam ederim mantığı.
Ben bu yaklaşımı kısmen doğru buluyorum. - 06-05-2026, 11:20:54Gelir getireceğini düşündüğünüz projeleri kesinlikle kendiniz için yapın. Google yapay zeka ile yapılan projeleri sevmez gibi saçma sapan yorumlar görüyorum ki bunları söyleyen kişiler bırak yazılım uzmanı olmayı yapay zekayla bile bir proje çıkaramayan kişiler. Kimseyi yermek için söylemiyorum bunu ama lütfen siz yapamadınız diye başkasının da yapamayacağını iddia etmekten artık vazgeçin. Çünkü yaparsan oluyor. Hem de neler oluyor neler..
- 06-05-2026, 11:23:14benim baştan sonra yapay zeka ile yaptıgım uygulamam google playde ve bana toplam aylık 50 bine yakın getir getiyor reklam bütcem aylık 10k veriyorum ve yapay zeka ile değilde normal yazılımcıya yaptırdıgım uygulamamda yayında yapay zekanın yaptıgı uygulama kitlenme oranı %0,30 yazılımcının yaptıgı uygulamamım kitlenme oranı %12 siz düşünün artık diyeceklerim bu kadar