Öncelikle sunucular, yapılandırılmaları ve teknik detayları vb. Konularda çok yetersizim. Amacım biraz da öğrenmek olsa da, en nihayetimde gelecekte ihtiyacım olacağı için kafamda şekillendirmek istiyorum bazı soruları.
Önce aklımdakileri sorayım, sonra yapmak istediklerimden bahsedeyim.
Şöle ki;
1- Dedicated server alırsam içine VPS kurup bölebilir miyim? Evet ise nasıl? Yani alacağım hizmetin bunu ayrıca desteklemesi mi gerekir?
2- Dedicated ve-veya VPS sunuculara cPanel veya Pleks dışında bir lisansı satın aldıktan sonra Dev-ready olması için başka yazılımlar/lisanslara ihtiyaç var mı?
3- Dedicated aldım ve VPS ile 3 e böldüm diyelim. 3 ayrı Pleks mi almam gerekecek?
4- Dedicated aldım ve VPS ile 3 e böldüm diyelim. 3 ayrı IP e sahip 3 farklı sunucu elde edebilecek miyim? Evet ise bunu yapmanın ekstra maliyetleri var mı?
5- Dedicated aldım ve VPS ile 3 e böldüm diyelim. Bir de dedicated in kendisi var. Sonuçta 4 sunucum mu olacak? Evet ise, 3 eşit parçaya böldüğüm durumda dedicated e ne olur? Yoksa ona biraz yer bırakmalı mı?
6- Şu anda hizmet aldığım hosting firmaları cPanel kullanıcı başına lisans alıyor falan diyor (ne kadar doğru bilmiyorum). Aslında cPanelin arayüzünü daha çok beğensem de Pleks daha fazla şey vadediyor gibi görünüyor? Pleks de sınırsız hesap açabiliyor ve WHM mantığı ile bunları yönetebiliyoruz öyle değil mi? Sizce cPanel mi Pleks mi sorusuna girmeyeceğim ama en azından cPanel in k.başı lisans istemesi efsane mi gerçek mi onu merek ettim.
Amacım;
1- Tabi ki de öncelikle kendi sunucuma sahip olmak.
2- Birden fazla platformlar ile hizmet verdiğim için barındırma ihtiyaçlarımın Pleks ve cPanel dışına taşıyor olması ve bunları karşılıyacak bir yapı inşaa etmek.
3- İkinci madde ye atıfta bulunarak örnek verirsem (gridpane.com) kullanıyorum. Sırf buna özgü bir VPS e ihtiyacım var.
4- WordPress geliştirmeleri ve barındırmaları yapıyorum. Maksimum kapasitede bunları barındırabileceğim Pleks ya da cPaneli olan bir sunucuya daha ihtiyacım var.
5- En az 2 branding i olan ve kendime ait 4-5 farklı web ürünlerini (CRM vb. yönetim sistemleri de olan) barındırıp yönetebileceğim ayrı bir sunucuya daha ihtiyacım var.
-------
Bu 5 maddelik amaç belkide teknik olarak yapılanilir bile olmayabilir.
Ama en azından bu durumda maddelere uyacak en uygun çözümler nelerdir onu da yazabilirsiniz.
‐-------
Sonuç
Şu anda bazı çözümlerim Reseller Hosting hizmetinde,
Bazı şeylerim çalıştığım firmanın VPS inde,
Bazıları için hosting paketleri var.
Falan filan, bu karmaşaya son vermeli. Vesselam