Sanal Sunucu
Web sitelerinin, internette yayınlanabilmesi için bir sunucu üzerinde barındırılması gerekiyor. Fiziksel sunucular üzerinde özel yazılımlarla oluşturulan özel alanların en verimli şekilde kullanılması ise sanal sunucu teknolojisi ile mümkün oluyor. Sanal sunucu sistemleri hakkında bilgilere R10.net üzerinden ulaşılabiliyor. Sanal sunucu sistemleri ile ilgili çok sayıda uzmanın soru ve cevapları, sanal sunucu ile ilgili tüm konular R10.net üzerinden bulunabiliyor.
Sanal Sunucu Nedir?
Sanal Sunucu, fiziksel bir sunucu üzerinde kullanılan sanallaştırma yazılımları ile sunucu üzerinden birbirinden bağımsız alanların oluşturulması ile ortaya çıkan sunuculardır. Bir fiziksel sunucu üzerinde oluşturulan tüm sanal sunucularda, fiziksel sunucuda yapılabilen tüm işlemler yapılabilir. Sanal sunucu kurabilmek için fiziksel sunucuya ihtiyaç vardır.
Sanal Sunucu Ne İşe Yarar?
Sanal sunucu, fiziksel bir sunucu üzerinde birden fazla sunucunun birbirinden bağımsız çalışması ve her sunucuya ayrı işletim sistemlerinin kurulabilmesini sağlıyor. Virtual Dedicaded Server teknolojisi olarak adlandırılır ve her birisi bağımsız olarak çalışır. Her web sitesi bir sanal sunucuda barındırılır ve o sanal sunucu için belirlenen işlemci ve ram kapasitesini kullanır.
Sanal Sunucu İle Neler Yapılabilir?
Sanal sunucular bulut sistemi üzerinde kullanıcıya özel olarak kurulmuş sunuculardır. Yüksek hızla erişim yapılmasını sağlar. Sanal sunucu üzerinden kendinize ait web sitesini çalıştırabilirsiniz. İstenilen her amaç için kullanım avantajı sunan sunuculardır.
- Web Uygulaması Geliştirilebilir / Barındırılabilir,
- Backup Olarak Kullanılarak, Veri Yedekleme İşlemi Gerçekleştirilebilir,
- Yüksek Hız Ve Performans Gerektiren Muhasebe Uygulamaları Gibi Uygulamalar Çalıştırılabilir,
- Oyun Sunucusu Alt Yapısı Sağlanabilir.
Sanal Sunucu Yararları Nelerdir?
Sanal sunucular, internet sitelerinin barındırılması için en çok tercih edilen sunucu türleridir. Sanallaştırma teknolojisi kullanılarak birden fazla sunucu oluşturulabiliyor. Sanal sunucularının her birisine ayrı işletim sistemleri ve özel yazılımlar yüklenebiliyor. Maliyet açısından da web barındırma hizmetlerinde en yararlı çözümlerden birisi olarak kullanılır.
Sanal sunucuların kullanıcılara diğer sunuculara göre bazı avantajları vardır ve bu avantajlar şunlardır;
- Birden fazla sunucu kullanmak yerine tek bir sunucu kullanılır ve enerji tasarrufunun yapılmasını sağlar.
- Sunucu üzerinde her bir kullanıcının kendi bant genişliği ve ihtiyacı kadar depolama alanı bulunur.
- Sanal sunucular kullanıcıya kolay yönetilebilirlik imkanı verir. Tek bir makine üzerinden sunucu ve bilgisayarlar kontrol edilebilir.
- İşletim ya da yazılım uyumsuzlukları ortaya çıkmaz. Farklı işletim sistemlerinde çalışan bilgisayarlar sunucu üzerinde birbirlerini etkilenmeden çalışırlar.
- Hata ve güvenlik sorunlarından diğer fiziksel makineler etkilenmez.
- Dedicated sunuculara göre sanal sunucu hizmetleri daha ekonomiktir.
- Sanal sunucularda güvenlik uygulamaları daha etkin kullanılır.
- Sanal sunucularda, günlük işlem akışı etkilenmeden, sistem testleri yapılabilir.
- Sanal sunucuların optimizasyonları daha kolaydır.
Sanal Sunucuları Ne İçin Kullanılabilir
Sanal sunucular daha çok küçük ve orta ölçekli firmaların web sitelerini barındırma amacı için kullanılır. Web sitelerinin yedeklenmesi, kontrol paneli, radyo yayını sağlama ve çeşitli web yazılımlarını bir arada tutmak için kullanılır. Orta derecede erişim trafiğine sahip olan ve büyük depolama alanlarına ihtiyaç duymayan web siteleri için sanal sunucular en iyi çözümü sunarlar.
Sanal Sunucu Programı Nedir?
Sanal sunucu programı, sanallaştırma yazılımlarıdır ve fiziksel sunucular üzerindeki depolama alanını birden fazla alana bölerek yeni sunucuların oluşturulmasını sağlar. Sanal makineler için CPU, bellek ve depolama alanları fiziksel alandan soyutlanarak oluşturulur. Sanal sunucu programı ile tek bir fiziksel sunucu üzerinde ihtiyaca göre 10 – 15 sunucu oluşturulabilir. Sanallaştırma yazılımları sayesinde her web sitesi için ayrı bir sunucu oluşturma imkanı oluşuyor.
Fiziksel Sunucu Ne Demek?
Fiziksel sunucu, web sitelerinin tüm ihtiyaçları için adanmış büyük kapasiteli sunucudur. Paylaşımlı olmadığı için sunucunun sahip olduğu tüm kaynaklar kullanılır ve sadece sunucuda barındırılan web sitesi bu kaynaklara erişebilir. Fiziksel sunucular, bilinen büyük kapasiteli bilgisayarlardır ve üzerinde her türlü yazılım uygulaması çalıştırılabilir. Büyük kapasiteli web siteleri için tercih edilen sunucu türüdür.
Sanal Sunucu Kullanım Alanları
Fiziksel sunucu ile yapılabilecek tüm web barındırma ve erişim işlemlerinin tümü sanal sunucular üzerinden de yapılabiliyor. Sanal sunucular, çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyulmayan sistemler için tercih ediliyor. Web sitesi barındırma hizmetleri için sanal sunucular sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Küçük ve orta ölçekli kullanıcılar için birçok açıdan avantajlıdır. Enerji maliyeti düşüktür ve bakım masrafları yoktur. Kullanım alanları olarak, web sitesi barındırma, e-mail sitesi barındırma olarak tercih edilebiliyor.
Sanal Sunucu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sanal Sunucu Fiyatları
Fiziksel sunucular üzerinde sanallaştırma programları ile oluşturulan sanal sunucuların kiralama fiyatları, başlangıç, profesyonel ve kurumsal seçenekleri ile ayrı ayrı sunulur. Her birisinde işlemci, bellek ve depolama alanları farklıdır. Sunucu kaynak kapasitelerine göre aylık kiralama fiyatları belirlenir.
Vps Nedir?
Virtual Private Server (VPS), sanal özel sunucu demektir ve fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yöntemiyle bölümlere ayrılmasıyla oluşturulur. Web sitesinin sanal ir sunucuda bulundurulmasını sağlayan hizmettir.
Vds Nedir?
Virtual Dedicated Server (VDS) diğer adıyla sanal adanmış sunucu yani, sistem kaynaklarının yazılımsal ve donanımsal bakımdan kullanıcıya ait olan özel sunucu hizmetidir. Fiziksel sunucunun, sanallaştırma yöntemi ile bölümlere ayrılması ve kullanıcının istediği işletim sistemi ile yapılandırılarak kullanılan sunuculardır. Vds sunucularda kullanıcıya doğrudan yönetici yetkisi tanımlanmış oluyor.
Hangisi Daha Avantajlı? Vps mi Vds mi?
Vps ve vds sunucular, fiziksel sunucunu sanallaştırma programı ile ayrı bölümlere ayrılarak oluşturun ve aynı mantığa sahip sunuculardır. Vps ile vds arasında farklılıklar vardır. En büyük farkları vds sunucuların her birisinde farklı işletim sistemlerinin, yazılım ve donanım kaynaklarının kullanılmasıdır. Vds sunucular, oluşan trafiğin yoğunluğundan etkilenmez ve herhangi bir gecikme olmadan hızlı erişim yapılmasını sağlar.
Vds, vps sunuculara göre daha pahalıdır. Düşük ölçekli işletmeler için vps sunucular daha ekonomik ve avantajlıdır. Sanal sunucularda, işlemci, bellek, disk kapasiteleri ayrılır. Vds hizmetleri paylaşımsız olarak kullanılırken, vps hizmetlerinde tüm kaynaklar ortak olarak kullanılır. Vps sunucularda bundan dolayı zaman zaman yavaşlama görülebilir. Kullanıcılar tüm avantajlı yönleri karşılaştırır ve ihtiyacına uygun olanını belirler.
Sanal Sunucular Neden Tercih Ediliyor?
Kullanıcılar, sanal sunucuları, fiziksel sunuculara göre daha fazla tercih ediyor. Bunun nedeni ise kiralama fiyatlarının daha uygun olmasıdır. Sanal sunucular küçük ve orta ölçekli işletmelerin web sitelerini barındırma hizmeti için yeterli gelirken, çok büyük kapasiteli projeler için fiziksel sunucular daha avantajlı oluyor.
R10.net Sanal Sunucu Uzmanları ve Konuları
R10.net ile sunucu sistemleri ve sanal sunucular hakkında her türlü bilgiye hızlı ulaşabilirsiniz. Sanal sunucuların özellikleri, kullanımları, aralarındaki farklar ve sağladıkları avantajlar gibi konular bilindiğinde, web sitesi ve yazılım sistemlerinin nasıl bir sunucuda barındırılması gerektiğini öğrenmiş olursunuz. Sanal sunucu uzmanları, bilgi ve deneyimlerini soru cevap şeklinde paylaşarak diğer kullanıcılarında bilgi sahibi olmasını sağlıyor. R10.net tüm bilgileri bulmanızı sağlıyor. https://www.r10.net/sanal-sunucu/ linki üzerinden yapılan erişimlerde, tüm kullanıcılar, sanal sunucu nedir? Sanal sunucu kiralama, hosting kurulumu gibi konularda fikir alabilecekleri forum sayfalarına bağlanabiliyor. R10.net alt forum sayfalarında sanal sunucu ile ilgili, oyun sunucusu, pvp server, vpn& Proxy başlıklı paylaşımları da görebiliyor.