UI/UX Tasarım ve Arayüz Tasarımı
Web tasarım çalışmaları yapmaya karar verdiğinizde, ara yüz tasarımları ve diğer kodlama sistemleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. UX/UI tasarımı ve Front-End kodlama sistemleri hakkında en kolay bilgi sahibi olabileceğiniz yer R10.net’tir.
Web tasarımı ile ilgili, UX-UI tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı, ara yüz tasarımları, ihtiyaç duyulan tüm kodlama ve optimizasyon işlemleri gibi bilgilerin yer aldığı kategori sayfasına R10.net üzerinden ulaşabileceksiniz.
Dijital platformları kullanmak ve bu alanda başarılı çalışmalar yapmak istiyorsanız, tüm gereksinimler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. İnternet teknolojisinde kullanılan kavramların birbirine karıştırılmaması, doğru kullanılması ve uygulama yöntemlerinin bilinmesi her zaman önemlidir. Web sitelerini şık ve dikkat çekici yapan özellikleri tasarımlarıdır. Bunun için R10.net üzerinden kategori sayfalarını inceleyerek, tasarım sistemleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
UX ve UI Nedir?
İnternet sektörü sürekli büyümekte ve yeni geliştirilen teknolojiler sayesinde farklı uzmanlık alanları ortaya çıkmaya başlamıştır. UX (User Experience) Türkçe karşılığı, kullanıcı deneyimi demektir. UI (User Interface) teriminin Türkçe karşılığı ise kullanıcı arayüzü anlamına gelir. Web tasarım çalışmalarında, genel görünüm kadar kullanıcı odaklı çalışmaların önem kazanması ile birlikte bu iki kavram ön plana çıkmaya başlamıştır.
UI (User Interface), kullanıcı ara yüzü çalışmaları, web sitelerinin kullanıcı odaklı olmasını, erişim yapan kullanıcıların sayfalar arasında daha rahat dolaşmasını ve sitede kalış süresinin daha fazla olmasını amaçlar. Kullanıcı odaklı web tasarımlarının yapılması, birçok hedefe daha kolay ulaşılmasını sağlayacaktır.
UX (User Experince) kullanıcı deneyimi çalışmaları, web sitesi ara yüz tasarımlarından daha çok siteye erişim yapan kullanıcıların oluşturacakları etkileşimlerin izlenmesini sağlar. Hedef kitle etkileşiminin nasıl olması gerektiği ve etkilerine göre tasarımların oluşturulması sağlanır.
UI ve UX tasarım çalışmaları, farklı işlevsel özelliklere sahiptir. Ancak bu iki tasarım çalışması birbiri ile ilişkilidir ve tamamlayıcıdır. UX ve UI kavramları, devamlılığı korumalı ve sürekli yenilenmelidir. Yapılacak çalışmalarda, web sitesinin içeriğinden tasarımda kullanılacak renklerin, eklentilerin ve tüm görsellerin neler olması gerektiği ile ilgilenir.
Kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi olarak tanımlanan bu kavramlar, birçok disiplini içermekte ve web tasarımlarının, beklentilere uygun olarak yapılmasını sağlar. Web tasarımlarında, kullanıcının siteyi, kolay anlama, kolay kullanma, siteyi ziyaret ederken sunulan hizmetlerden memnun kalma gibi tüm özellikleri değerlendirir ve gerçekleştirmeye çalışır.
Birisi web sitesinin tasarımının daha şık olmasını sağlarken, diğeri, kullanıcının bu şık tasarımdan nasıl faydalanacağını ve oluşturacağı etkileşimin hesaplanmasını yapar. Kısaca birbiri ile farklıda olsa birbirlerini tamamlayıcı tasarım çalışma yöntemleri olarak tanımlanabilirler.
UX Tasarımı Neleri Kapsar?
UX (User Experience), kullanıcıların, web tasarımındaki, A’dan Z’ye tüm etkileşimlerini kapsıyor. Kullanıcıların etkileşim sürecinde yaşadığı tüm deneyimlerle ilgilidir ve iyi, kötü, ilginç tüm deneyimlerin ortaya konulmasını sağlar. UX, geniş bir kapsama sahiptir ve kullanıcılarla ilgili etkileşim sonuçlarından aldığı verilerle tasarımın şekillendirilmesini sağlar. Web tasarımlarının bir plan çerçevesinde yapılması, istenilen başarıya ulaşmayı kolaylaştırır.
UX, web tasarımında yer alacak olan tüm detayların belirlenmesini, neyin, nerede, nasıl ve ne zaman yer alması gerektiğini belirler. Kullanıcıların, web sitesinde uzun süre sıkılmadan vakit geçirmesi ve her andan keyif alması, UX tasarım çalışmalarında kullanılan detayların sağlamış olduğu sonuçlardır.
Web sitelerini ziyaret ettiğinizde, işlem yapmayı sağlayan butonların bulunduğu yerin belirlemesi, butonların kullanışlı olmasını sağlayan tasarımların arkasına UX tasarım çalışmalar vardır. Web tasarımlarında, kullanıcıların dikkatini çekebilecek tüm detayların analizleri yapılır. Sağ elini kullanan kullanıcı sayısının fazla olması, açık renklerin dikkat çekmesi, yazıların soldan sağa doğru okunması gibi web tasarımları, UX tasarım sürecinin detaylarıdır.
İnternet dünyasında, kullanıcı etkileşiminin oluşturulabilmesi için tasarım özelliklerinin çok iyi olması gerekiyor. En iyi etkileşimin oluşturulabilmesi için oluşturulmaya çalışılan web sitesi mimarisinde en iyi çözümler UX tasarımcıları tarafından yapılır. Web tasarım bölümlerinin tamamı ölçülebilir, uygulanabilir ve esnek olmalıdır. UX çalışmalarında istenilen başarı elde edildiğinde, ziyaretçi sayısı artacak, müşteri sadakatinde artma görülecek ve firmanın sektör pazarındaki konumu, güce ve payı artmaya başlayacaktır.
Web tasarımları hakkında bilgi edinmeye çalışırken, UX tasarımının neleri kapsadığı merak edildiğinde, web sitesinde oluşabilecek tüm etkileşimleri kapsadığı görülür. Geniş kapsamlı bir yapıya sahiptir ve kullanıcı etkileşimlerini her yönüyle değerlendirir, elde edilen deneyimlere ve verilere göre yapılacak olan tasarımların şekillendirilmesini sağlar. Kısaca tasarımda kullanılacak tüm detayların, nerede, ne zaman kullanılacağını, nasıl bir etkileşim oluşturacağını belirler.
UI Tasarımında Neler Yapılır?
UI (User Interface), kullanıcı arayüzü demektir ve web sitelerinde arayüz tasarım seçeneklerinin belirlenen ihtiyaca göre yapılmasını sağlar. Web sitelerinde kullanılan ara yüz yani dış tasarım çalışmalarını kapsar. UI tasarımı ile web sitelerinin tüm dış görünüm tasarımları kolaylıkla yapılır.
UX, tasarımları, kullanıcı deneyimlerini ve kullanıcı etkileşimlerini kullanırken, UI daha çok tasarımın, kullanıcı gözüne hitap etmesi ile yakından ilgilenmektedir. Genel anlamda, UI gözlerimize hitap edecek tasarım çalışmalarının yapılmasını sağlar.
Kullanıcı arayüzü çalışmaları olarak tanımlandığı için çalışmalarda, ziyaretçilerin sitede daha rahat dolaşmalarını sağlayacak özelliklerin kullanılmasına dikkat eder. UI tasarımı ile ziyaretçilerin, sitede daha uzun süre kalmasını sağlayacak çalışmalar yapılır. Tüm çalışmalar, konfor odaklı, özel görsel tasarım çalışmalarıdır.
UI tasarım çalışmalarında, sketch, adobe xd, gravity designer, figma, affinity designer gibi daha etkileyici arayüz tasarımlarının oluşturulmasını sağlayan yenilikçi programlar kullanılır. Web sitelerinde, görsel tasarım etkileşiminin daha fazla olabilmesi için farklı tasarım programları da kullanılabiliyor. Web sitesini ziyaret eden hedef kitlenin etkileşime geçebilmesi için sayfa tasarımlarında kullanılan butonlar, menü seçimleri, tıklama ve tuş komutları özel tasarlanır.
Kullanıcı etkileşimleri, doğrudan etkileşim ve dolaylı etkileşim olarak iki şekilde değerlendirilir. Buton seçeneklerinin tıklanması, kaydırma hareketleri ve sürükleme gibi işlemler doğduran etkileşim içerisinde yer alabiliyor. Form alanları, tuş komutları gibi alanlar ise dolaylı etkileşimin bir parçası olarak görülür.
Kullanıcı deneyimleri gözlemlenerek, web sitesi tasarımlarında hangi görsellerin daha ön plana çıkartılması, site içerisindeki yönlendirmelerin nasıl yapılacağı belirlenir. UI tasarımı ile web sitelerinde, yönlendirme butonları, buton tasarım ve renkleri, kaydet – sil butonları, yönetim ayarları ve form nitelikleri gibi alanlarda en iyi görsel tasarım çalışmaları yapılır.
UX ve UI Tasarımın Farkları Nelerdir?
Web tasarım çalışmalarında, söylem benzerliği olan UI ve UX tasarımlarının arasında belirli farklılıklar vardır. Birisi kullanıcı deneyimini yani duygusuna yönelik olurken diğeri tamamen görselliğe yani göze hitap etmektedir. UX tasarım çalışmaları, kullanıcı etkileşimi hesaplanırken, UI tasarımı ile web sitesinin kullanıcı gözüyle nasıl görüleceğini belirlenmeye çalışılır. UX tasarımının web sitesine kattığı başarı ve etkileşimin ne kadar olduğu ile ilgilidir.
UI tasarımında başarı, web sitesinin ne kadar şık ve güzel görünmesi ile ilgilidir. UI tasarımı, sitenin dış görüntüsünün ve göze hitap etme yönü ile sınırlı kalırken, UX tasarımı daha geniş kapsamlıdır ve görüntünün yanı sıra kullanıcı duygularına ulaşmaya çalışır.
Aralarındaki en önemli farklardan birisi, tasarım merkezine aldıkları unsur ve değerlerdir. UI tasarım merkezinde her zaman sitenin görselliği yer alır. UX tasarımında ise insan ve insan psikolojisi en merkezde yer alır. Başarılı bir web tasarımı için bu iki unsurun birlikte ve ilişkili bir şekilde kullanılması önemlidir.
Front-End Kodlama Nedir?
Front-end kodlama, web sitelerinin ön yüzünün tasarımı için yapılan kodlama çalışmalarıdır. Web sitesi ön yüzü tasarımlarında, javascript, css, html teknolojileri kullanılır ve istenilen görsel tasarım oluşturulmaya çalışılır. Türkçe karşılığı önyüz olan front-end kodlama ile web sitesi tasarımında kullanılacak, renk, yazı tipi, içerik yerleşimi gibi işlemler daha kolay yapılır.
R10.net UIUX Tasarım ve Front-End Kodlama Konuları
Web sitesi tasarım çalışmalarında kullanılacak olan yöntemlerin önceden belirlenmesi ve çeşitli analizlerin yapılması istenilen başarıya ulaşmayı sağlar. UX ve UI tasarımları ile dijital dünyada kendisini daha iyi gösterebilecek web sitesine sahip olabilirsiniz. UI/UX tasarım ve front-End kodlama hakkında ihtiyaç duyduğunuz detay bilgileri R10.net üzerindeki kategori sayfasında bulabilirsiniz.
Bu uygulamalar hakkında bilgi sahibi olduğunuzda, web sitenizi nasıl tasarlamanız gerektiğini öğrenmiş olursunuz. https://www.r10.net/ui-ux-tasarim-ve-front-end-kodlama/ linkinde yer alan kategori ve alt forum başlıkları, UX/UI tasarımcılar ve Front-End mimarları başlıklarıdır.
Konu bölümünde, tasarım çalışmaları yapan kullanıcıların yaptığı paylaşımları görebilirsiniz. Birçok kullanıcı yapmış olduğu özel tasarım çalışmalarını bu kategori bölümünde ilan vererek satışa çıkartıyor.