Yaklaşık 3 gün önce İngiltere’de tek ortaklı bir Limited şirket kurdum. Şirketin %100 hissesi bana ait ve tek ortağı benim.
Ben Türkiye’de yaşıyorum ve Türkiye’de ikamet ediyorum. İngiltere’de ikametim, çalışanım veya fiziki bir ofisim bulunmuyor yani İngiltere’deki şirketin adresi yasal posta adresi hizmeti. Şirketin yönetimi ve diğer işleri benim tarafımdan Türkiye’den yürütülecek.
Şirket; yazılım geliştirme, web sitesi, uygulama, UI/UX ve dijital ürün geliştirme alanlarında faaliyet gösterecek. Müşteriler hem Türkiye’den hem de yurt dışından olabilir. Şirket henüz yeni kurulduğu için şu an düzenli bir cirosu veya dağıtılmış kârı bulunmuyor.
Türkiye tarafında aşağıdaki konularda net bilgiye ulaşamadım:
- Şirketin bütün faaliyetlerini ve yönetimini Türkiye’den yürütmem, şirketin “iş merkezi” veya “fiilî yönetim merkezi” Türkiye’de kabul edilmesine neden olur mu?
- Böyle bir durumda İngiltere’de kurulu şirket adına Türkiye’de vergi vermem gerekir mi veya Türkiye'de kendi adıma gelir vergisi ödemem söz konusu mu?
- Şirketin %100’üne sahip olduğum için “kontrol edilen yabancı kurum” hükümleri uygulanabilir mi? Şirket kârını dağıtmasam bile Türkiye’de şahsım adına vergilendirme oluşma ihtimali var mı?
- Şirket için Türkiye’den aktif olarak çalışmam fakat kendime maaş ödememem durumunda SGK gibi şeyleri kayda geçirmem gerekir mi?
- İngiltere’deki şirketin Türkiye’deki müşterilere fatura kesmesi durumunda KDV gibi Türkiye’de beyan edilmesi gereken başka bir vergi çıkar mı?
Bu konuda hizmet veren ve İngiltere–Türkiye vergi mevzuatına hakim bir mali müşavir öneriniz varsa onu da değerlendirebilirim.