Yapay Zeka İnsanları Aptallaştırıyor mu?
17
●498
- 12-08-2026, 14:38:50Evet tembelleşiyoruz, fikrimce consumer AI kısımı olmamalı, araştırmacılar, devletler ve akademisyenler bir araç olarak kullanacak şekilde yapmalıydılar. Sıradan insanların erişiminin olmaması gereken bir teknoloji kesinlikle. Akıl sağlığınıda bozuyor. Pek çok intihar, katliam olaylarında yapay zeka etkisi duyulmaya başlandı. Tabii bu interneti yasaklayın demek gibi bir şey, sorun şu ki İnternet kendi başına radikalize eden bir şey değil, LLM'ler ise insanın şiddetli ve yanlış hislerini güçlendiriyor. Komple yasak olmamalı, etkili şekilde kullananlara serbest olmalı.
- 12-08-2026, 14:43:34Aptallaştırma konusunda sorun yok zaten toplumsal olarak şuan afyon içmiş gibiyiz. Ama ai sistemlerinin en büyük götürüsü öğrenme yetisini kaybettirme oldu. Mesela çoğu kişi "Şöyle site yapmak istiyorum" diyor bunun yerine "xx sitesini sıfırdan kodlayacağım. Bunun senle birlikte yapıp bana da nasıl yapıldığını neyin ne işe yaradığını öğret" dense aslında daha farklı olacak herşey ama zor.
- 12-08-2026, 15:12:27Bence Düşünce sistemini değiştiriyor. Ve kullanmaya başladıkça yapay zeka gibi oluyor insan düşünceleri de. Misal bir anda yapay zekaların kapandığını düşünsenize insanların psikolojisi bozulur. İnsanlar kolaya alışmışken. Artık bilgileri hazır hemen elde edememek insanı ciddi anlamda etkiler. Eskiden insanlar google üzerinde bulamadığı bilgileri bile bir şekilde bulma imkanına sahip idi bazen bulamıyorlardı. Misal bir ilacın ne işe yaradığını bulmak bazen insanı ciddi anlamda yorabiliyordu. Şu an yapay zekaya attığımız zaman hemen hemen her türlü bilgiye erişebiliyoruz. Yeni nesilde ise düşünce sistemleri hemen hemen herkesin benzerlik gösterecek diye düşünüyorum. Şu an işlerde bile insanlar fikir üretmek yerine. Yapay zekanın söylediği fikirler ile iş yapıyor. Bu yeni neslin düşünce sisteminde inanılmaz derecede etki yaratacağını düşünüyorum.
- 12-08-2026, 15:34:30Bence eğer Aİ'ı bilmediğimiz işleri öğrenmeden yaptırmak ve sadece sonuç bekleme amacıyla kör şekilde teslim olarak kullanılması aptallaştırır, üşengeç hale getirir, öğrenme isteğini azaltır, düşünme gücünü yer. Ama Aİ'ı bir iş yaptırırken detaylarını öğrenerek yaparsak veya bildiğimiz işlerde işimizi hızlandırmak için kullanıp sonuçları incelersek kullanıcıyı daha da geliştiriyor.
Hiç bilmediğimiz bir alanda işi sadece Aİ'a teslim ederek yapmak var bir de arayüzü, terimleri, mantığını çözerek hareket etmek var. Bilmediğimiz alanlardaki çalışmaları manuel araştırmaya göre çok daha hızlı öğrenmemizi sağlıyor bence.
Kullanırken yaptırdığımız çalışmaları öğrenerek yapıyorsak müthiş bir fayda ancak teslim oluyorsak negatif etkisi saymakla bitmez. - 12-08-2026, 16:18:55eskiden bir hata mesajını 40 dakika forumlarda arar, sonunda 2008'den kalma bir konuda yorum olarak "çözdüm" yazıp, nasıl çözdüğünü söylemeden kaybolan adama denk gelirdik.