• 06-08-2026, 14:36:26
    #1
    Herkese merhaba,

    Sizde de yapay zeka araçlarının fiyatları giderek çılgınlaşıyor mu diye düşünüyorsunuz, yoksa sadece ben mi böyle hissediyorum?

    1. Tek seferlik değil, sürekli aylık ödeme
    Bir yazılım satın aldığınızda genelde bir kere ödeyip kullanırız. Ama yapay zeka araçlarında durum farklı - her ay yeniden ödeme yapmak zorunda kalıyoruz. Kullanmadığınız aylarda bile abonelik devam ediyorsa parayı boşa harcamış oluyorsunuz.

    2. Üstüne binen vergiler
    Fiyatların üzerine bir de vergi eklenince gerçek maliyet gösterilenden çok daha yüksek çıkıyor. Örneğin 20 dolarlık bir abonelik, vergiyle birlikte cebinizden daha fazlasını çıkarıyor.

    3. Fiyatlar zaten yüksek

    Araç İşlevi Fiyat
    Higgsfield Sinematik AI video üretimi, viral efektler, insan hareketi Starter ~$15, Plus ~$39, Ultra ~$99/ay
    ChatGPT (OpenAI) Genel amaçlı sohbet, yazı, kod, görsel/veri analizi Plus $20, Pro $100-$200/ay
    Perplexity AI destekli arama motoru, kaynak gösteren araştırma Pro $20/ay, Max $200/ay
    Midjourney Metinden görsel/sanat üretimi Standard $30, Pro $60, Mega $120/ay - ücretsiz katman yok
    ElevenLabs Ses üretimi, seslendirme, ses klonlama $22, Pro ~$99/ay
    CapCut (ByteDance) Video düzenleme (mobil/masaüstü) Standard ~$10, Pro ~$20/ay
    Claude (Anthropic) Sohbet, kodlama, uzun döküman analizi, yazım Pro $20/ay, Max $100-$200/ay

    Bu fiyatlar, özellikle maaşı dolar/euro ile ölçülmeyen ülkelerde yaşayan kullanıcılar için ciddi bir yük oluşturuyor. Üstelik burada sayılanlar sadece buzdağının görünen kısmı - piyasada bunun gibi onlarca yapay zeka aracı daha var, hepsini konuya eklemek mümkün olmadı. Yani gerçek tablo burada yazılandan çok daha kalabalık ve maliyetli.

    Şimdi ben bir site yapmaya çalışıyorum mesela. Metin/kod tarafı için Claude'a para veriyorum, görsel üretmek için ayrıca Midjourney'e, ses için ayrıca ElevenLabs'a, editleme için de ayrıca CapCut'a para vermem gerekiyor. Yani tek bir iş için 4 farklı yere, 4 farklı abonelik bağlamak zorunda kalıyorsun. Her biri ayrı ayrı "önemli değil canım aylık 20-30 dolar" diyor ama toplayınca ortaya devasa bir rakam çıkıyor. Bu kadar dağınık ve pahalı bir sistemle küçük bütçeli biri nasıl bir şey üretsin, anlamıyorum.

    Şimdi biliyorum "bu masraf değil yatırım, işine yarıyor" diyecekler olacak - tamam kabul, bir yere kadar haklılar. Ama öbür taraftan dolar da 48 TL'ye dayanmış durumda, yani zaten dolar bazlı fiyatlanan bu abonelikler her ay biraz daha ağırlaşıyor cebimizde. Yatırım olsun olmasın, bu kadar dolar bazlı aboneliği aynı anda taşımak gerçekten zorlaşıyor. Bu işe bir çözüm bulunması lazım - ya tek platformda hepsini toplayan makul fiyatlı bir çözüm çıkmalı ya da bu fiyatlar gerçekten aşağı çekilmeli.
  • 06-08-2026, 14:37:13
    #2
    x20 claude aldım 14k falan verdim daha ucuza bir yöntemi yok mu konu içinde bir soru daha sormuş olayım...

    gemini premium 400₺

    chatgpt ücretsiz deneme sürümünden devam gmail değişip.
  • 06-08-2026, 14:38:19
    #3
    ✨18 ay Gemini Pro 99 TL
    Forumdan alırsanız bir nebze rahatlarsiniz hocam mesela biz UGC video yapıyoruz sürekli veo kullanıyoruz normale 1.000 kredili pro hesap 1 aylık 719 TL forumda 18 aylığı 200 TL 😊
  • 06-08-2026, 14:38:48
    #4
    Açıkcası bu araçlar yaptığı işin karşılığını fazlasıyla veriyorlar. Pahalı gelmesinin sebebi, bu araçlarla yapılan işlerden para kazanamamak bence. Yıllar önce bu araçların yaptığı işin %1-2'si için bile daha fazla ödemeler yapılıyordu.
  • 06-08-2026, 14:41:37
    #5
    BALTACI adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Forumdan alırsanız bir nebze rahatlarsiniz hocam mesela biz UGC video yapıyoruz sürekli veo kullanıyoruz normale 1.000 kredili pro hesap 1 aylık 719 TL forumda 18 aylığı 200 TL 😊

    Konuyu lütfen lisans satıcıları işgal etmesin. Genel olarak konuşuyorum: sizler sanal kart yöntemiyle alıp 200 TL'ye hesap satıyorsunuz, ama biz sadece Claude için 20$+ ödüyoruz, üstüne %20 KDV ekleniyor. Bu da neredeyse forumda satılan "lisans" fiyatına denk geliyor. Sadece durumu belirtmek istedim.
  • 06-08-2026, 14:48:11
    #6
    15k kadar birşey ödüyoruz totalde
  • 06-08-2026, 14:50:19
    #7
    ✨18 ay Gemini Pro 99 TL
    BRTAJANS adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Konuyu lütfen lisans satıcıları işgal etmesin. Genel olarak konuşuyorum: sizler sanal kart yöntemiyle alıp 200 TL'ye hesap satıyorsunuz, ama biz sadece Claude için 20$+ ödüyoruz, üstüne %20 KDV ekleniyor. Bu da neredeyse forumda satılan "lisans" fiyatına denk geliyor. Sadece durumu belirtmek istedim.
    Adamlar tekel hocam mecburuz ödemeye haddimi aşmak istemem ama tek cümle kurayım parasını çıkaramayan almasın o üyeliği zaten
  • 06-08-2026, 14:54:12
    #8
    Kur ve vergiler de eklenince yapay zekâ araçlarını aynı anda kullanmak gerçekten lüks olmaya başladı.
  • 06-08-2026, 14:55:19
    #9
    BALTACI adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Adamlar tekel hocam mecburuz ödemeye haddimi aşmak istemem ama tek cümle kurayım parasını çıkaramayan almasın o üyeliği zaten
    Buradaki asıl mesele parayı çıkarıp çıkaramamak değil — zaten bir şekilde çıkarılıyor. Asıl sorun, aylık paketlere binen %20'lik verginin sürekli, kesintisiz bir yük olması. Tek seferlik bir ödeme olsa mesele değil, ama her ay tekrar tekrar aynı oranda vergi ödemek, uzun vadede toplam maliyeti ciddi şekilde şişiriyor.
    İşin ironik yanı şu: yapay zeka teknolojisi bugün geldiği noktada, aslında bu işlerin çoğunu (finansal takip, raporlama, otomasyon vb.) uçtan uca yapabilecek bir yapay zeka sistemi üretmek pekâlâ mümkün. Yani teknik olarak "bir kere geliştir, sürekli çalışsın" mantığıyla kalıcı bir çözüm inşa edilebilir. Ama şirketler bunun yerine bilinçli olarak abonelik modelini tercih ediyor — çünkü tek seferlik satıştan daha fazla, öngörülebilir ve sürekli bir gelir akışı sağlıyor. Yani teknolojik bir zorunluluktan değil, ticari bir tercihten dolayı her ay tekrar tekrar ödeme yapılıyor.