Yakın zamanda bedelli askerlik görevimi Amasya’da yaptım, o yüzden süreçle ilgili güncel bilgi paylaşabilirim.
Girişle ilgili saat söylentilerine çok takılmamak gerekiyor. Kayıt saatinde orada olmanız yeterli. İçeri girdikten sonra yemeğe denk gelirseniz yemeğinizi yiyip ardından işlemlere geçiliyor. Girişte çadır alanında kayıt, evrak işlemleri ve malzeme (üniforma, ayakkabı vb.) teslim süreci oluyor. Sonrasında yönlendirme ile birliğe yerleştiriliyorsunuz.
Genel günlük düzen şu şekilde ilerliyor: sabah içtima, kahvaltı, ardından gün içinde belirli aralıklarla içtima ve verilen görevler (çoğunlukla temizlik ve düzen işleri). Zaman zaman eğitimler oluyor. Bu eğitimlerde temel bilgiler ve bazı ezberlenecek marşlar/verilen komutlar öğretiliyor.
Tören birliğine seçilirseniz tören alanı hazırlıkları ve tören provalarına katılıyorsunuz. Seçilmezseniz daha çok günlük görevler ve temizlik işleriyle devam ediyor.
Sosyal imkanlar açısından kantin mevcut. Bazı alanlarda PlayStation, pide/toast gibi yiyecekler de bulunuyor. Merkez kantinde sigara satışı da var, ancak bu her noktada olmayabiliyor.
Genel olarak günler yoğun ama rutin bir şekilde geçiyor. Gidip yerinde görmek en net deneyim oluyor; dışarıdan duyulan birçok bilgi de süreç içinde netleşiyor.
Sorun varsa daha fazla elimden geldiğince yardımcı olabilirim.