Arkadaşlar merhaba.
Yaklaşık 4 ay önce bir müşterimle web sitesi için anlaşma yaptık. 1.000 TL ön ödeme, iş bitiminde 7.000 TL ödeme şeklinde anlaşmıştık. Site bittikten sonra ödeme isteyince şu an durumum yok, iş gelince göndereceğim dedi. Yaklaşık 1 ay bu şekilde oyaladı.
Sonrasında beni arayıp reklam yönetimi de istediğini söyledi. Sitenin ödemesini hâlâ yapmamıştı ama iş gelir gelmez göndereceğini söyleyince kabul ettim. Mesajlaşmaların ekran görüntülerini aldım. 1 ay boyunca reklamlarını yönettim, reklam ücretlerini gönderdi fakat sitenin parasını yine ödemedi. Bu süreçte sitesini kapattım.
Bir süre sonra tekrar arayıp yeni sektöre girdiğini, yeni site istediğini ve bu sefer ücretin yarısını önceden göndereceğini söyledi. Normalde çalıştığım düzen zaten böyle olduğu için kabul ettim. Hem önceki site de bende olduğundan ödemeyi yapmama ihtimali düşer diye düşündüm.
Yeni sitesini yaptım, beğendiğini söyledi, 2 gün içinde tamamını göndereceğim dedi. 2 gün sonra telefonu tamamen kapalıydı. Abisine ulaştım, iş kazası geçirdi, ameliyat olacak dedi. Daha sonra geç de olsa aradı, bu kez de dayısı için site istediğini ve bu sefer ödemenin tamamını peşin göndereceğini söyledi. Sonrasında ne telefona baktı ne mesajlara döndü.
Şu anda hem eski sitenin hem yeni sitenin ücreti duruyor. Toplamda ciddi bir alacağım var.
Sorum şu:
Bu kişi için UYAPtan ilamsız icra takibi başlatırsam benim açımdan bir sorun oluşturur mu?
Ödeme gelmediği için fatura/KDV kesimi yapmadım ve vergi mükellefi değilim. Diğer müşterilerime kdv kestiriyorum normalde ama bu ödemeyi göndermedi henüz.
Bu şartlarda ilamsız icra takibi açmamda bir risk var mı?
Ödeme Yapmayan Müşteriye Karşı Ne Yapabilirim?
14
●756
- 24-11-2025, 15:26:22
- 24-11-2025, 15:28:09Bu durumda UYAP üzerinden ilamsız icra takibi başlatmanız hukuken mümkündür ve sizin açınızdan bir risk oluşturmaz; çünkü ilamsız takipte mahkemeye belge sunma zorunluluğu yoktur, alacak iddiasına dayanarak takip başlatabilirsiniz. Karşı taraf borca itiraz ederse süreç durur ve sizin alacağın varlığını ispatlamanız gerekir; bu noktada yazışmalar, gönderilen reklam bütçeleri, sitenin teslim edildiğine dair kayıtlar, konuşma ekran görüntüleri ve hizmetin ifa edildiğini gösteren her şey delil niteliğindedir. Vergisel açıdan ise fatura kesmemeniz icra takibi yapmanıza engel değildir; ancak alacak tahsil edildiğinde geçmişe dönük olarak serbest meslek makbuzu/fatura düzenlemek zorunda kalırsınız. Vergi mükellefi olmamanız cezai bir risk doğurmaz; çünkü bir hizmet satışı sonrası tahsilat gerçekleşirse vergi yükümlülüğü o anda doğar.
- 24-11-2025, 15:32:19Çok geçmiş olsun hocam. En nefret ettiğim şey bu ya bir iş yaptırıyorsan ödemesini de yapmak zorundasın kimse senin babanın oğlu değil bedavaya iş yapsın. Daha önce benimde başıma geldi ondan bu kadar öfkem artık ödeme almadan kesinlikle işleri başlatmam.
- 24-11-2025, 15:40:05Fatura veya aranızda sözleşme vs yok ise hiç bişey yapamazsınız malesef , Soğuk su için . Nacizane tavsiyem %50 ödeme almadan işe başlamak sizi yıpratır , Helede baştan kokan kişi ile böyle çalışmaya devam etmekte sizi yıpratır . İşlem başlatırsan eğer bu sefer maliye sizin açınızdanda bi Selamın aleyküm deyip araştırabilir . Geçmişe dönük yüklü cezalar çıkarırlar
- 24-11-2025, 15:43:24O zamanda göndermedi ne yapsam karar veremedimkaramazov adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 24-11-2025, 15:45:38Mesajlarla kanıtlı herşey. Kanıtlayabileceğim için bi sorun olacağını düşünmüyor. Geçmişe yönelik bi sorunum yok.polat1994 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
