Türkiyede teknoloji ve yazılım dünyasına baktığımda hep aynı tabloyla karşılaşıyorum:
- Neden herkes PHP diliyle proje yapıyor?
Evet, PHP hâlâ popüler olabilir ama dünya çoktan farklı dillere ve frameworklere yöneldi. React, Next.js, Svelte, Vue, modern backend teknolojileri Bunlar bizde hâlâ çok az kullanılıyor. Sanki 2010 yılının teknolojisinde sıkışıp kalmış gibiyiz. - Neden tasarımlar hâlâ eski görünüyor?
Yurt dışındaki projelere bakıyorum; modern, minimal, kullanıcı deneyimi odaklı tasarımlar kullanılıyor. Bizde ise hâlâ WordPress default tema hissi veren arayüzler, karmaşık butonlar ve gözü yoran renkler var. Yenilikçi, kullanıcıyı içine çeken arayüzlere neden cesaret edilmiyor? - Neden Türkiye topluluğuna yarayacak projeler yok?
Hepimiz ya bir hazır scripti düzenliyoruz ya da kısa vadede para getirecek basit işler yapıyoruz. Uzun vadede ülkemize, yazılım topluluğuna ve genç geliştiricilere katkı sağlayacak projeler neredeyse yok.
Mesela; Stack Overflowun Türkçe versiyonu yıllardır kapalı, hâlâ doğru düzgün bir Türk geliştirici platformu yok. Bir GitHub alternatifi, modern SaaS girişimleri, topluluk tabanlı ürünler Bunları neden göremiyoruz?
Ek olarak:
- Çoğu girişim, inovasyon yerine mevcut olanı kopyalama odaklı.
- Eğitim içerikleri hâlâ PHP ile blog yapımı seviyesinde. Modern yazılım mimarileri, yapay zeka destekli uygulamalar, microservices gibi konular çok az konuşuluyor.
- Yatırımcılar genellikle kısa vadeli gelir beklediği için, yaratıcı fikirlerin önü açılmıyor.
Sonuç olarak:
Türkiyede yazılım ve tasarım dünyasında yenilikçilik eksikliği var. Bu hem kullanıcı deneyiminde hem proje çeşitliliğinde hem de teknoloji seçiminde kendini gösteriyor. Belki de artık kolay olanı yapmak yerine yeni bir şey denemek zamanı gelmiştir.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Bu durumun sebebi eğitim mi, yatırım eksikliği mi, yoksa cesaret edememek mi?