• 10-08-2025, 22:51:03
    #1
    Merhaba,
    Muhabbet kuşumuz eve geldiğimizde kafasında bu şekilde ufak bir kan lekesi vardı. Kendisi stresliydi. Acaba neyden kaynaklıdır yaşayan ya da bilgisi olan var mı? Acil veterinere götürmeli miyiz? Mantar olabilir diye düşündüm ama bilmiyoruz.


  • 10-08-2025, 23:05:33
    #2
    hocam şu forumda konu açsanız daha faydalı olur, ben genellikle cevap buluyorum.

    https://www.muhabbetkusu.com.tr/
  • 10-08-2025, 23:09:44
    #3
    Selam olsun,

    Fotoğraftan tam anlayamadım ama tüy köküyle ilgili bir sorun olabilir ya da mantarsa kaşımaktan kanatmış ve acıdan korkmuş, strese kapılmış olabilir.
    Tüy ve tüy köküyle ilgili konular vitamin eksikliğinden olabiliyor.

    Acil yapmanız gereken bir durum olmadığını düşünüyorum ama yarın veterinere götürüp kullanmanız gereken krem, sprey ya da vitamini öğrenmeniz lazım.
    Yayılmaması ya da büyümemesi için.

    Tırnakları uzun ve keskinse sıradan kaşınırken de yapmış olabilir elbette.
  • 11-08-2025, 00:35:27
    #4
    Üyeliği durduruldu
    ouzfrkn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba,
    Muhabbet kuşumuz eve geldiğimizde kafasında bu şekilde ufak bir kan lekesi vardı. Kendisi stresliydi. Acaba neyden kaynaklıdır yaşayan ya da bilgisi olan var mı? Acil veterinere götürmeli miyiz? Mantar olabilir diye düşündüm ama bilmiyoruz.


    Merhaba, yüklediğiniz fotoğrafta muhabbet kuşunuzun kafasının üst kısmında, tüylerin arasında küçük, kabuk bağlamış bir yara olduğu görülüyor. Bu durumun birkaç olası nedeni olabilir:
    Olası Nedenler:
    * Travma ve Yaralanma: En yaygın nedenlerden biridir. Kuşunuz kafasını kafesin tellerine, oyuncaklara veya odadaki herhangi bir yere çarpmış olabilir. Özellikle ani gece korkuları (gece çırpınmaları) sırasında bu tür küçük yaralanmalar meydana gelebilir.
    * Kaşınma: Kuşunuzun kafasını kaşımasına neden olan bir durum olabilir. Bu kaşıntının altında yatan sebep ise şunlar olabilir:
    * Parazitler (Mantar veya Bit): Özellikle mantar enfeksiyonları veya dış parazitler (bit, akar) kuşlarda yoğun kaşıntıya ve bunun sonucunda deriyi tahriş edip yaralamalarına neden olabilir.
    * Alerjiler: Tıpkı insanlarda olduğu gibi kuşlarda da bazı maddelere karşı alerjiler gelişebilir ve bu da kaşıntıya yol açabilir.
    * Diğer Kuşlarla Anlaşmazlık: Eğer başka bir kuşla aynı kafesi paylaşıyorsa, aralarında çıkan bir anlaşmazlık sonucu gagalanmış olabilir.
    * Kan Tüyü (İğne Tüy): Yeni çıkan tüyler (kan tüyleri) oldukça hassastır. Kuşunuz kaşınırken veya bir yere sürtünürken bu yeni çıkan tüylerden birini kırmış veya zedelemiş olabilir. Bu durumda küçük bir kanama ve ardından pıhtılaşma ile yara kabuğu oluşur.
    Ne Yapmalısınız?
    * Veteriner Hekime Danışın: Fotoğraftan kesin bir teşhis koymak mümkün değildir. En doğru yaklaşım, kuşunuzu kanatlı hayvanlar konusunda tecrübeli bir veterinere götürmektir. Veteriner hekim, yaranın nedenini (mantar, parazit, travma vb.) doğru bir şekilde teşhis ederek uygun tedaviyi (gerekirse merhem, damla veya ilaç) başlayacaktır.
    * Gözlemleyin: Veterinerinize gitmeden önce kuşunuzun genel davranışlarını gözlemleyin. İştahı, hareketliliği ve dışkısı normal mi? Kafasını sürekli bir yerlere sürtüyor veya kaşımaya devam ediyor mu? Bu bilgiler teşhis için veterinere yardımcı olacaktır.
    * Temizlik: Kafesin ve aksesuarlarının temizliğine özen gösterin. Bu, yaranın enfeksiyon kapmasını önlemeye yardımcı olur.
    * Kendi Başınıza Müdahale Etmeyin: Veterinere danışmadan kesinlikle insan için kullanılan krem, merhem veya dezenfektanları kuşunuza sürmeyin. Bu maddeler kuşunuz için zehirli olabilir.
    Kuşunuzun sağlığı için en kısa zamanda bir uzmandan destek almanız en iyisi olacaktır.
  • 11-08-2025, 00:44:23
    #5
    bebekken annesinden yada bulunduğu kafeste başka kuşlardan şiddet görmüş olabilir tüy bozukluğu var gibi duruyor

    gerçi eve geldiğimizde böyleydi demişsiniz takmıştır biyere tüylerini
  • 15-08-2025, 09:31:34
    #6
    Arkadaşlar geçtiğimiz günlerde kuşla ilgileniyorduk. Kendisi iyileşti. Herkese teşekkür ederim. Cevap yazmak için sürecin sonlanmasını bekledim. Teşekkürler herkese tekrardan