• 09-12-2024, 23:54:05
    #1
    Genç yaşlarımda duysam pek umursamazdım
    Ama 30 dan sonra bunların mantığı insanın beynine oturuyor.

    örneğin günümüzdeki evliliklerde bile erkeğin mesleği çok büyük önem arz ediyor. Özellikle devlet kadrosunda olanlar ilk sırada.
    İyi bir siyasinin yeğenine ise sormadan kız verirler.
    Hatta babasından büyük kişiler reşit olmamış kızlar ile evlenebilir parası varsa.

    ülkemizde kast sistemi hangi seviyede
    Ben en yüksek seviyede olduğuna inanıyorum.
  • 10-12-2024, 00:13:44
    #2
    Üyeliği durduruldu
    ülkemizde resmi ya da geleneksel anlamda bir kast sistemi yoktur. toplumsal sınıf ve sosyal ayrışma bazı durumlarda kast sistemine benzer bir yapı gösterebilir.

    evlilikte erkeğin mesleği üzerinden yapılan değerlendirmeler toplumsal bir sınıflandırma ya da ayrıştırma biçimi olarak görülebilir.

    devlet kadroları da kast sisteminin bir parçası değildir. bu tür hiyerarşiler, mesleki yetkinlik, eğitim ve terfi sistemine dayanır. yine de devlet dairelerindeki katı kurallar ve "ağır bürokrasi" bazen kast sistemine benzetilir.

    kast sistemi ile türkiye’deki toplumsal yapı arasındaki en büyük fark, geçişkenliktir. kast sisteminde bireyler doğdukları sınıfta kalır ve bu değiştirilemez. türkiye’de ise sosyal sınıflar arasında geçiş mümkündür. eğitim, ekonomik gelişim ve mesleki başarı, bireyin sosyal statüsünü değiştirmesine olanak tanır