• 12-03-2023, 20:38:28
    #46
    mebularts adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hiç sanmıyorum Faiz İslam Dininin içinde de var zaten.
    Mesela Oruç Tutuyorsun Bozarsan 60 Katını Ödüyorsun.
    Bayağı komikmiş güle güle kullanın hocam
  • 12-03-2023, 20:42:00
    #47
    Faiz yemek elbette haram, aması ve fakatı yok malesef ( ama ) eğer paranı değerlendiremiyor ve paran değer kaybediyor ise insanlık mevduat hesaplarına mecbur bırakıldı. Faize girmeyelim bulaşmayalım derken elimizde birşey kalmamış. Paranın değerini her zaman koru. Koruduğun paranın değeri değil, emeğinin alın terinin değeri bunu unutma.
  • 12-03-2023, 20:59:49
    #48
    Abdullah07 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Niye sene 2023 olunca son kullanma tarihimi geçiyor kuranın ? Ne alaka seneyle ? İnanmayan adam 2050 de de inanmaz.Seneyi bahane etmeyin.İnanan adam için 3000 yılında da haramdır.
    Bunun cevabına çok kolay net bir şekilde ulaşabiliyorken hala sorulması bu konunun tartışılıyor olması 2023 yılında tuhaf geliyor. İnanmayan adamın zaten umrunda olmaz ki. Birşeyi bahane ettiğimiz de yok genel konuşmayın
  • 12-03-2023, 21:20:56
    #49
    faiz değil riba yani tefecilik haramdır. nasıl bir insan parasıyla ev alıp kiraya veriyorsa, ev almadan sadece parasını da kiraya verebilir. kira geliri ile faiz geliri arasında hiçbir fark yoktur. ikisi de kendisine göre riskler içerir. fakat bu parayı kira verme olayı tefecilik boyutuna geliyorsa o zaman riba olur.
  • 12-03-2023, 21:39:07
    #50
    Faiz, borsa gibi her şeye haram diyorlar.
    Bunlar enflasyon olmayan ülkelerde haram olabilir ama enayi değilsen parayı faize koymazsın zaten.
    Türk Lirası her halükarda zarar eder.
    Altın ya da dolar alırsın, faizden %500 karlı.
    Hem Allah'a savaş açmıyorsun hemde kar ediyorsun.

    Ben Allah'ın Türkiye'de parasını faize koyup ve üzerine bir de zarar eden insana günah yazacağını da düşünmüyorum açıkcası. Bu benim kendi fikrimdir.
    Kuran'da yazan faiz aslında ribadır ve enflasyon olmayan Mekke Medine gibi ülkelerde 10 altına karşılık 12 altın istemektir. Bunu ödeyemeyenlerin çocukları, karıları, evleri, barkları alınıyordu ve bu ayetler indi.
    İsterseniz bu ayetleri iniş sırasına göre inceleyin. İlk faiz ayeti çok sert değildi ama sonra inen ayetlerde Allah'ın peygamberine savaş açtınız diyor, yani o zamanki tefeciler fakirleri bildiğiniz yağmalıyordu.

    Bunu günümüz Türkiye'sine uyarlamak mantıksız, ne desek yanlış olur ama kişisel fikrim Kuran'da yazan peygambere savaş açan kişilerden olmayız.
    Yine de riske girip faize para koymuyorum şahsen ama kredi çekiyorum. O da faiz sonuçta. Kartta kullanıyorum.
    Hatta kar payı veren bankalardan kredi kartı alıyorum, bunlrda faize farklı isim koymuş, neyse o konuya girmeyelim.
    Bankada para tutmak bile faiz veren sisteme destek olmaktır, o paranız vadesiz hesapta kalsa bile banka onu başkasına faizle satıyor.
    Ya da parayı merkez bankasına verip faizini senin yerine çatır çutur yiyor
  • 12-03-2023, 21:41:53
    #51
    Eskiden para diye bir şey yoktu. O dönemde 1 kg x aldın mı 3 ay sonra 3 kg x istemek faiz oluyordu. Yani sonuç olarak vermiş olduğun 1x'i geri alabiliyordun, buğday, arpa, mısır vs her neyse.

    Şu an misal 1000 tl ile 1x alınıyorsa 3 ay sonra 1000 tl ile 1x alınamıyor. Türkiye'de faiz oranının da enflasyonun epey altında olduğu düşünülünce garip bir durum biraz. Yani paranı TR de faize yatırsan bile aynı karşılığını alamadığın bir ortam var.

    Bir de bazı alimler yurt dışında bankaya faize yatırdığınızda sıkıntı yok diyor. Yani ben Londra'da paramı Barclays' yatırırsam buradan aldığım faizin haram yerine geçmediğini söyleyen alimler var. Türkiye'ye de bakınca şeriat ile yönetilen bir ülke değil bu durumda Türkiye'deki bankalardan alınan faiz de aynı mı adlandırılır bilemiyorum. Çok karmaşık bir durum.
  • 12-03-2023, 21:47:44
    #52
    MustafaSAY adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Bunun cevabına çok kolay net bir şekilde ulaşabiliyorken hala sorulması bu konunun tartışılıyor olması 2023 yılında tuhaf geliyor. İnanmayan adamın zaten umrunda olmaz ki. Birşeyi bahane ettiğimiz de yok genel konuşmayın
    Evet o konuda haklısınız o şekil düşünüyorsanız .Pardon.
  • 12-03-2023, 22:32:40
    #53
    Faiz dinimize göre haramdır.

    Olaya mantık açısından bakarsan xxxx sene önceki düzen ile şuan bir değil haliyle bu konuda bir güncelleme şart.

    Nasıl bir çok konuyu eski ve yeni diye mantığa oturtuyorsalar bu konuda'da güncelleme yapmalılar.

    Eski zamanlarda banka yoktu. Tefeciler vardı haram olarak işaretlenmesi normal. Ama günümüzde faiz çok başka bir durum.
  • 12-03-2023, 22:47:51
    #54
    Bana göre arkadaşına para verip faiz alırsan haram. Ama bankanın amacı zaten o zaten. Para verip para kazanmak. Sende bankaya fon sağlıyorsun.
    O zaman 3 verip 5 almakta yani ticaret yapmakta haram olurdu.