Osmanlıca Kaldırılmasaydı Bugün Sizce Daha mı İlerde Olacaktık
13
●674
- 04-11-2022, 03:06:06Osmanlıca diye bişey yok aslında hocam. Arap ve fars kültürünün karışımı, Osmanlı elit tabakasının konuştuğu/yazıştığı bir toplama şey var. Halk osmanlıca'yı biliyordu da unuttu gibi algı oluşturup dezenformasyon yapıyor birileri. Halk kendi dilini konuşuyordu, devlet başka konuşuyordu. Osmanlı dönemi alfabe olarak da Arap alfabesinin biraz değiştirilmiş bir versiyonu kullanılıyordu.
Cumhuriyet ile birlikte o alfabenin yerine latin alfabesinin Türkçeye uyumlulaştırılmış hali kullanılmaya başlandı. Aslına bakarsan buna Türk Alfabesi demek daha doğru. Dedemizin mezar taşını okuyamıyoruz diye ortada dolaşanların dedelerinin mezarında yazı yoktur muhtemelen. Ben Sivas'lıyım mesela, cumhuriyet öncesi ölen kimsenin mezarında yazı yok, çoğunun mezarı bile kalmamış. Hatta Cumhuriyet döneminde de ölenlerin bir çoğunun mezarında yazı yok, son 40-50 yılın adeti mezar taşına yazı yazmak. (Anadolu köylüsü için söylüyorum)
Son olarak, osmanlı dönemindeki arap alfabesinden geliştirilen osmanlı alfabesi de öyle bir anda ortadan kalkmadı, sanırım uzunca bir dönem her iki alfabe de öğretildi. Benim babam 33 doğumludur, köyde yaşadı hep ve her iki alfabeyi de bilirdi. - 04-11-2022, 03:37:51BU meselede birileri sürekli dil=alfabe gibi bir yanlış algı yaratıp yine insanları kekliyorlar. Dil başka şey, alfabe başka şey. Aynı dili konuşup onlarca farklı alfabede yazabilirsiniz. Yada tersi de geçerli, aynı alfabeyi kullanarak onlarca farklı dilde yazabilirsiniz.
Osmanlı bir ailedir, torunlarının kim olduğu da bellidir. Bütün monarşilerde olduğu gibi, bir ailenin belli bir coğrafyayı sömürmesi söz konusudur burada da.
Cumhuriyet devrimi tek başına alfabeyi değiştirmekle kalmamış, Türk dilini arapça ve farsçadan temizlemeye, Türk kültürünü netleştirmeye çalışmıştır aynı zamanda. Hepsi bir bütün. Konuşurken dahi doğru düzgün türkçe cümle kuramayan kişilerin bu konuda ahkam kesmesi, bilirkişi edasıyla atıp tutması da ayrı bir saçmalık. Okumak isteyenler için wikipedi sayfasını bırakayım buraya.
https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_alfabesi