Eşim doğuma alındı işçi hakkı hakkında
8
●442
- 18-07-2022, 04:51:31Arkadaşlar eşim yeni doğuma alındı biliyorsunuz doğum bazen 8-16 saat sürüyor ben eşiyim hastanede durmam gerek işçi hakları buna ne diyor baktimda bulamadım izin verirler ama işten kovulma veya hesap sorulma olmasın diye haklarımı öğrenmek istiyorum babalık izni var ama oda doğumdan sonra belge ile oluyor
- 18-07-2022, 04:54:49MisafirÖncelikle tebrik ederim, geçmiş olsun dileklerimle.
Aradığınız sorunun cevabını Buraya tıklayıp iş kanununa göre tüm ayrıntıları ile öğrenebilirsiniz. 😊 - 18-07-2022, 04:57:50Edgn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 18-07-2022, 05:05:39MisafirCebom adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öyle ise;
Babalık İzni Ne Zaman Başlar?
→ hem memurlar için hem de özel sektör çalışanları için babalık izninin başlangıcı, eşin doğum yapması ile başlar. Yani eşin doğum yaptığı günün ertesi günü olarak cevap verilebilir.
Babalık İzni Hafta Sonuna veya Resmi Tatile Denk Gelirse?
→ Hem Devlet Memurları Kanunu hem de İş Kanunu, izin süresi olarak normal gün hesabı yapmıştır. Dolayısıyla erkeğin doğum izni hafta sonuna gelirse bu günler için de izin süresi işlemeye devam eder. Yani haftasonu tatilinden sonraya sarkma olmaz. Aynı nedenden ötürü resmi tatile denk gelirse de erkeğin doğum izni işlemeye devam eder. Resmi tatil nedeniyle tatil sonrasına sarkmaz.
ÖNEMLİ!: Babalık İzni Nasıl Kullanılır?
→ Eşi doğum yapan erkeğin, izin hakkını ne şekilde kullanması gerektiği de önemli bir konu. Çünkü bu izin hakkı otomatik olarak işlemeye başlamıyor. Her iki kanuni düzenlemede de babalık hakkı için erkek işçinin veya erkek memurun “isteği üzerine” bu hakkın doğacağından bahsediliyor. Yani bir talep gereklidir. Aşağıda izin talep dilekçesi konusuna değineceğiz
Babalık İzni Ne Zaman Kullanılır ?
→ Babalık izni, erkek memurun veya erkek işçinin eşi doğum yaptığı zaman kullanılabilir. Doğum öncesinde için bu izin söz konusu olmaz. Başka izinler tabii ki alınabilir.
Ne Zamana Kadar Kullanılabilir?
→ Babalık izninin kullanım hakkı, eşin doğum yapması ile başlar. Ne zamana kadar kullanılabilir sorusunun cevabı ise yukarıda belirttiğimiz memurlar için 10 gün ve işçiler için 5 günlük sürelerin sonuna kadar olacaktır.
Babalık İzni Parça Parça Kullanılabilir mi?
→ Bu izin türü yukarıda da değindiğimiz üzere doğumdan hemen sonraki gün başlar ve gene yukarıda belirttiğimiz sürelerin sonunda biter. Dolayısıyla parça parça kullanılması mümkün olmaz.
Babalık İzni Sonradan Kullanılabilir mi?
→ Gene aynı nedenlerden ötürü bu iznin sonraya sarkması mümkün değildir.
Babalık İzni Dilekçesi
Erkeklerde doğum izninin kullanılması, talebe bağlı olduğu için hem memurlarda hem de özel sektör çalışanlarında bunun bir dilekçe ile talep edilmesi gerekir. Bazen işçi – işveren ilişkisinde problemler olabilir, başka sıkıntılar mevcut olabilir. Bu tür durumlarda sonradan ispat sorunu yaşamamak ve hak kaybına uğramamak adına bu dilekçenin ispata elverişli şekilde hazırlanması gerekir.
Elbette uzun ve ayrıntılı dilekçeler yazmak mümkündür ancak yine de kısaca “… tarihinde çocuğum olması nedeniyle kanunen hakkım olan … gün izin hakkımın tarafıma verilmesini talep ediyorum” şeklinde bir yazı ile işverene başvurması, bu başvuruya dair işverenden tebliğ/alındı evrakı benzeri bir evrak alması bunu alamıyorsa noterden ihtarname çekmesi uygun olacaktır.
İhtarname nedir, nasıl yazılır, nasıl çekilir bu konu ve dahası hakkında bilgi için “ihtarname yazdırma” yazımızı mutlaka okumanız gerekir.
İşverence Erkeklere Doğum İzni Verilmezse İşçi Ne Yapabilir?
Hem memurlar hem de özel sektör çalışanları için babalık izni ücretlidir. Kadınlara verilen doğum izninde bazı izin kısımları ücretli bazıları ise ücretsiz izindir.
Bu makale umarım yardımcı olabilir. - 18-07-2022, 05:24:32Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle