• 12-07-2022, 22:49:43
    #1
    Selamlar

    Bu sıralar hollanda vb ülkelerin tarımda neden bu kadar ileride olduklarını araştırıyordum. Bunların başında yüksek teknoloji var fakat insanlar evlerinde ki en küçük yeri bile tarıma ayırmış. Evde bahçede ürettikleri 3-5 havuç bile markalaşmış şekilde satıyorlar dünyaya. Şaka yapmıyorum bir aile var evlerinin bahçeside 100 metre kare havuç üretiyorlar. Bunu paketleyip satıyorlar. Bu sıralar biraz bakındım uzay tarımı vb şeylerde var tabii. Kafamda tarım ile ilgili bir şeyler yapmak var. Sizce tarıma bu dönemde 100 200 dönüm olarak söylemiyorum bunu 1 bilemediniz 2 dönüm girilebilir mi? Yada denemeik 10-15 ürünü ekip yapılabiliyor mu bakılabilir mi? Dünya kıtlığa gidiyor vs gibi şeyleri de görüyorum çevrede. Sizce tarıma bir adım atmak artı mıdır?
  • 12-07-2022, 22:53:26
    #2
    3000 tl tohum ve gubreyle nisanda ise başladım. Yarım dönüm bahçemiz 2 evin ihtiyacını ve yaklaşık 6 7bin tl satislarim oldu. Domates biber patlıcan bamya hitti acur salatalık tere roka maydanoz ektim. Kuyu suyu ve güvercin gübresi çok etkili oldu
  • 12-07-2022, 22:54:11
    #3
    Türkiye mantıklı bulmuyorum sebebi ise.
    tohum fiyatı (buğday,havuc vs.)
    Benzin
    Gübre
    İşçi parası ( Tek Uğraşıcaksan vermek zorunda değilsin)
    Benim görüşüm bu yönde.
  • 12-07-2022, 22:54:37
    #4
    Hocam Hollanda da kooperatifçilik durumu var. Küçük üreticiler bu kooperatiflere girip rahatlıkla satış yapabiliyorlar. Türkiye de halde ürünlerin fiyatları her yıl değişiyor.

    Markalaşma, yurt dışı veya yurt içine ürünleri nereye veya kimlere tedarik edilecek yerler vs. iyi araştırılıp yapılması gerekiyor bence. Küçük üreticiler Türkiye'de bazı konular da mustarip kalıyor.
  • 12-07-2022, 22:55:27
    #5
    Daha yeni araştırdığın belli hocam.
    Geçenlerde ata tohumu satma konun vardı.
    Bunun yasak olduğunu yazmıştım ama ne bileyim bir geri dönüş bile yapmadın o konuha şimdi bunda yorum yapsam. Bilgilendirsem hiç ama hiç duymadığın şeyleri yazsam yine teşekkürü bırak bir beğeni bile yapmayacağına eminim.

    Yani bu konu konu olarak kalacak.
    Üzgünüm ama insanlar hoşunuza gitmeyen yada düşündüğünüz şeyleri yazmıyorsa ama bilgi olaral doğru bilgi veriyorsa en azından teşekkür etmelisiniz.
  • 12-07-2022, 22:59:13
    #6
    Üyeliği durduruldu
    Ustam 2 bin donum arazi ekiyorum
    Şoyle bi hesap yapayim sana 1 donum bugday ekeceksin ornek donumune 30 kilo bugday atacaksin o da ilaclanmis sekilde alacagin icin 9 liradan alirsin o da 270 lira eder donume yazlik ve guzluk 15 kilo gubre atsan 50 kilosu yani bir torbasi 800 lira gubrenin ornek o da 15 kilosu 240 tl eder ekmeye taban cekmeye surmeye toplam 4 litre mazot gitse 100 lira eder yani toplam 610 tl giderin oldu sulu olmayan bi yerden bahsediyorum 250 kilo verse donume 8 lira suan bugday hemen hemen o da 2 bin eder yani 610 lira giderin var donumde 2 bin lira gelirin var bugday icin ve su olmayan arazi icin bahsediyorum farkli turde sey ekersen dahada cok kazanabilirsin
  • 12-07-2022, 22:59:14
    #7
    Tarım iyidir kazancı getirisi her zaman yüksektir ve ölmeyecek bir iştir ama ülkemizde malesef artan maliyetlerden sebep dikkatli olmak gerekiyor..
  • 12-07-2022, 23:05:16
    #8
    Kırsaldayım. Mazot fiyatlarının böyle yüksek olduğu bir ortamda tarım çok mantıklı değil. Üretici şu an kazanamıyor. Anca çarkı çeviriyor. Senin ürettiğin şeylerle markalaşabilmen falan çok da kolay bir şey değil. sonuçta bayrampaşa halindeki tekelleşmiş birileri ile muhatapsın nihayetinde.

    Tarımsal üretim için en mantıklısı şu an mantar üretme. İstiridye mantarı aşırı ucuza üretilebilen bir şey. Hele ki kompostunu ve tohumunu (benim bir aralar yapmış olduğum gibi) kendin yaparsan maliyetsiz. Isıtma soğutma gideri olmasın dersen kış ve yaz üretimi yapmaz sadece baharlarda yüksek miktarlı üretim yaparsın geniş yerde.

    Onun haricinde yumurta tavuğu yetiştiriciliği hala daha revaçta. Mekanın olacak. Tavuklar gezinebilecek. Satışı pazarda doğrudan kendin yapacaksın. Haftada en az iki farklı yerde satarak. Başka türlü para aracıya gider.

    Bu mantar ve tavuk işi mazot fiyatlarının yükselmesinden çok da olumsuz etkilenmiyor.

    Yok ben ille de tarla düşünüyorum diyorsan enginar derim. Tek kelimeyle: enginar.
    Toplamana dahi gerek yok. Tüccar gelip üstünden alıyor tarlayı. Ara ara ihtiyaca binaen toplayıp gidiyor. Sana parayı önden peşin ödüyor. Sen ise şubattan başlayarak mayıs sonuna kadar en az 10 defa sulamış olacaksın. Ot alma vs. falan. Hastalık ilaç vs. derdi yok enginarın. Ot al, tekle, sula, üstünden sat.
  • 12-07-2022, 23:06:45
    #9
    KOZBA.NET
    Ürüne bağlı, fındık son yıllarda güzel kazandırıyor.